Συνέντευξη στο The Indicator.
Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι βόμβα στο προνοιακό κράτος.
Την άποψη πως το σχέδιο Πισσαρίδη αποτελεί βόμβα για το προνοιακό κράτος εξέφρασε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και την Ελευθερία Κοσμοπούλου, επισημαίνοντας, πως ενώ οι νεοφιλελεύθεροι θεωρούν ότι τα επιδόματα είναι αντιαναπτυξιακά, αντίθετα έχει αποδειχθεί πως αυτά αυξάνουν την κατανάλωση που αποτελεί και ένα κομμάτι της ανάπτυξης σε μια οικονομία.
Παράλληλα, η κ. Φωτίου ασκεί κριτική και στον τρόπο οικονομικής διαχείρισης της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, επέλεξε να ακολουθήσει μια άλλη οδό, η οποία και μας απομάκρυνε οριστικά από τις πιθανότητες ανάκαμψης το 2021.
Τέλος, ερωτώμενη και για τις δημοσκοπήσεις, ανέφερε πως η κοινωνία, όταν έρθει η ώρα, θα αξιολογήσει ποιες προτάσεις δίνουν προοπτική και μέλλον και ποιες πρακτικές μας γυρίζουν στο μνημονιακό παρελθόν.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Έγινε μεγάλη συζήτηση σχετικά με την καταψήφιση από μέρος του ΣΥΡΙΖΑ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Ποιος ήταν τελικά ο λόγος;
«Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει συστηματικά τον ελληνικό λαό. Ακούγαμε στην Βουλή τον κ. Βρούτση να περηφανεύεται ότι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπαίνει «ζεστό» χρήμα στις τσέπες των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για 2,8 έως 14 ευρώ το μήνα που δεν θα πληρώνει το 72% των εργαζομένων, οι οποίοι παίρνουν από 200 έως 1.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Η κοροϊδία είναι ακόμα μεγαλύτερη, εάν λάβουμε υπόψη ότι το 50% των εργαζομένων σήμερα είναι με 534 ευρώ ή δουλεύουν εκ περιτροπής και με «κουτσουρεμένο» δώρο.
Εμείς προτείνουμε αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 που, το έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ, στα 750, αναδρομικά 7,5% για το 2020 και το 2021, όπως είχαμε υποσχεθεί. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα και αυτά τα ελάχιστα, τους τα παίρνει από την άλλη τσέπη ο κ. Βρούτσης. Διότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, αφαιρεί αποκλειστικά από τα έσοδα του ΟΑΕΔ τεράστια ποσά. Μειώνονται κατά 1,2 δισ. τα έσοδα του Οργανισμού, που χρηματοδοτούν την ανεργία και προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής εργαζομένων και ανέργων. Αυτή η μείωση είναι καταστροφική για τον ΟΑΕΔ. Δεν είναι τυχαίο που αυτή είναι η θέση και της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, που πρότεινε μάλιστα, να δοθούν αυτά τα χρήματα από το πρόγραμμα SURE, αφού η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μόνο για το 2021, για έτος δηλαδή πανδημίας, και όχι από τον ΟΑΕΔ.
Η επιμονή της κυβέρνησης να συρρικνωθεί ο ΟΑΕΔ, υλοποιεί το σχέδιο Πισσαρίδη, ώστε να δοθούν τεράστια ποσά στην ιδιωτική αγορά κατάρτισης, πιθανόν με voucher τύπου … «Σκόιλ Ελικίκου» του κ. Βρούτση, που όλοι θυμόμαστε, και ειδικά οι επιστήμονες που επρόκειτο να «καταρτιστούν»».
Έχετε ασκήσει κριτική στην έκθεση Πισσαρίδη αναφορικά με το προνοιακό κράτος. Τι προβλέπει για τον τομέα αυτόν και ποια αρνητικά σημεία εντοπίζετε;
Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι βόμβα στο προνοιακό κράτος διότι συγχωνεύει έξι επιδόματα σε ένα, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το πρ. ΚΕΑ. Με αυτή τη συγχώνευση το νέο ΕΕΕ θα απευθύνεται αποκλειστικά στη φτώχεια και την ακραία φτώχεια. Αυτό το κάνουν διότι:
1ον: θέλουν να μειώσουν το συνολικό κόστος των προνοιακών επιδομάτων που σήμερα είναι 2,7 δις, από τα οποία μόνον τα 900 εκ., το 1/3 δηλαδή για την ακραία φτώχεια. Γιατί οι νεοφιλελεύθεροι θεωρούν ότι τα επιδόματα είναι αντιαναπτυξιακά, σε αντίθεση με μας που πιστεύουμε ότι είναι αναπτυξιακά, αφού αυξάνουν την κατανάλωση που είναι η μια παράμετρος της ανάπτυξης. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με την πτώση της αγοράς πέρυσι που η ΝΔ δεν έδωσε το κοινωνικό μέρισμα. Γι’ αυτό εμείς παραλάβαμε το 2015 τις δαπάνες της πρόνοιας στα 789 εκ. και τις φτάσαμε το 2019 στα 3,5 δις, δηλαδή 2% του ΑΕΠ. Και θα συνεχίζαμε να τις αυξάνουμε ώστε να φτάσουμε μέχρι το 2023 στον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. που είναι 4,1% του ΑΕΠ.
2ον: Πιστεύουν ότι το προνοιακό κράτος πρέπει να αφορά μόνο τους φτωχούς και μάλιστα τους ακραία φτωχούς. Το μοντέλο που προτείνουν είναι το παρωχημένο νεοφιλελεύθερο που είχε προτείνει και σε μας το 2015 το ΔΝΤ: Ένα ενιαίο επίδομα, ύψους περίπου 1 δις, για τους ακραία φτωχούς, μέσα στο οποίο συγχωνεύονται όλα τα υπόλοιπα πλην των αναπηρικών.
Εμείς, αντίθετα, θεωρούμε ότι η πρόνοια οφείλει να απευθύνεται στην κοινωνική πλειοψηφία, σε όλους δηλαδή τους πολίτες που σε κάποια στιγμή της ζωής της αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες λόγω φτώχειας, αναπηρίας, ανηλικότητας ή γήρανσης, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες ανισότητας. Ακόμη και το ευτυχές γεγονός της γέννησης ενός παιδιού δημιουργεί ανισότητα. Ιδιαίτερα σήμερα γίνεται φανερό ότι, η νέα παγκόσμια πραγματικότητα, με τις επάλληλες επαναλαμβανόμενες κρίσεις, ενδογενείς ή εξωγενείς, απαιτεί νέο ισχυρό μοντέλο πρόνοιας, ένα προνοιακό κράτος που αφορά όλους και παρεμβαίνει για να άρει τις ανισότητες στη ζωή των πολιτών και να εξασφαλίσει καθολική φροντίδα και αξιοπρέπεια.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι συγκεκριμένη και υλοποιήσιμη. Το προνοιακό κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για όλους με ένα τρίπτυχο: 1) Νέο δίχτυ ασφαλείας στην κατεύθυνση του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης που προτείναμε στο «Μένουμε όρθιοι». 2) Επιδόματα και παροχές για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανάπηρους. 3) Υπηρεσίες φροντίδας υψηλής ποιότητας που θα ελέγχονται και θα αξιολογούνται από τον δημόσιο προνοιακό βραχίονα, ψηφιακό εργαλείο που συντονίζει το κράτος και την αυτοδιοίκηση.»
Με προβλεπόμενη ανάπτυξη στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου το 4,8% και ύφεση για φέτος 10,5%, τι να περιμένουμε για το 2021;
«Η ανάπτυξη σήμερα έχει καταρρεύσει γιατί η κυβέρνηση, όταν λέγαμε από την πρώτη στιγμή να δαπανήσει πολλά χρήματα, όπως έκαναν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μας έλεγε ότι φυλάει χρήματα σαν καλός «νοικοκύρης» για αργότερα. Για αυτό σήμερα βρισκόμαστε στην τελευταία θέση στην ΕΕ με ύφεση 11,7 το γ΄ τρίμηνο. Τους παροτρύναμε να δώσουν μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης στα νοικοκυριά με πληττόμενα μέλη και να μη συμπιέσουν οριζόντια τους μισθούς των εργαζομένων σε αναστολή στα 534 ευρώ το μήνα. Η συμπίεση των εισοδημάτων και η απουσία ενισχύσεων μειώνουν ριζικά την κατανάλωση, που είναι βασική παράμετρος της ανάπτυξης. Έτσι απομακρυνθήκαμε οριστικά από τις πιθανότητες ανάκαμψης το 2021».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επωφελείται από την κυβερνητική φθορά. Που πιστεύετε ότι οφείλεται η στάση αυτή του εκλογικού σώματος και τι πρέπει κατά την άποψή σας να κάνετε, για να αλλάξουν τα δεδομένα;
Είναι συνηθισμένο και αναμενόμενο σε μια κοινωνία που ζει κάτω από έναν τεράστιο φόβο επιβίωσης να συσπειρώνεται γύρω από το κράτος και την κυβέρνηση.
Σε πολλές έρευνες όμως, υπάρχουν και στοιχεία που είναι κατά της κυβέρνησης, και πρέπει να αξιολογούνται. Για παράδειγμα, σε ερωτήσεις που γίνονται συχνά εάν η κυβέρνηση διαχειρίστηκε καλά την υγειονομική κρίση ή εάν είναι επαρκεί τα οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, η συντριπτική πλειοψηφία απαντά «όχι». Μόλις λοιπόν, η κοινωνία βγει από το καθεστώς φόβου, που είναι και δικαιολογημένο στην παρούσα φάση με την υγειονομική απειλή του covid-19, θα τα ξανασυζητήσουμε όλα αυτά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία έχει καταθέσει συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις με εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης, τα οποία εάν εφαρμόζονταν από την κυβέρνηση θα αποτρεπόταν η οικονομική καταστροφή εργαζομένων, επιχειρήσεων, νοικοκυριών. Η κοινωνία, όταν έρθει η ώρα, θα αξιολογήσει ποιες προτάσεις δίνουν προοπτική και μέλλον και ποιες πρακτικές μας γυρίζουν στο μνημονιακό παρελθόν.