Συνέντευξη στο ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου

 

 

▶️ Συνέντευξη στο ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου.
 
▶️ Η ΝΔ μας οδηγεί σε φτωχοποίηση και νέα ανθρωπιστική κρίση.
 
▶️ Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μείγμα πολιτκής που θα εφαρμόσει μια προοδευτική κυβέρνηση με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
 
• Η ακρίβεια δεν ήρθε με τον πόλεμο. Η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης: Βρισκόμαστε στην 3η χειρότερη θέση ως προς τα εισοδήματα και είμαστε από τις χώρες με τα πιο υψηλά έξοδα στέγης. Σύμφωνα με την eurostat 1 στα 2 νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα, δηλαδή το 50% ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μ.ο. είναι 9%. Για αυτό ακούμε τους συμπολίτες μας να λένει ότι στις 20 μέρες τελειώνει ο μισθός τους και δεν τα βγάζουν πέρα.
 
• Η ΝΔ επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε μειώσει τον κατώτατο μισθό 22% και δεν είχε κάνει τίποτα για τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αυξήσει τον κατώτατο μισθό 11%.
 
• Ο πληθωρισμός άρχισε να ανεβαίνει ήδη από το 2019 και τότε αυξήθηκαν οι τιμές του ρεύματος. Όλες οι χώρες της Ευρώπης παίρνουν μέτρα, κάνουν μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και στα τρόφιμα, βάζουν πλαφόν στην ενέργεια-ηλεκτρικό και φυσικό αέριο. Αντί να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ο κ. Μητσοτάκης έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με άδεια χέρια.
 
• Οδηγούμαστε σε φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και σε νέα ανθρωπιστική κρίση. Για αυτό και χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση για να εφαρμόσει τα μέτρα που προαναφέρθηκαν και παράλληλα να προχωρήσει σε ενίσχυση των εισοδημάτων από δύο μεριές: αύξηση του κατώτατου μισθού και έλεγχο του πληθωρισμού και συγχρόνως μείωση όλων των εξόδων. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν. Και ποιά είναι; Τα υπερκέρδη τεσσάρων εταιρειών ενέργειας, δηλαδή 1,5 δις ευρώ που τζόγαραν στο χρηματιστήριο των αξιών.
 
• Είναι απαραίτητο ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος ώστε να μην πληρώνει από την τσέπη του ο πολίτης παροχές για την υγεία, την παιδεία, τον ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στους άνεργους, ενώ εξαπάτησε τα μεσαία στρώματα και τους συνταξιούχους. Κατήργησε την 13η σύνταξη, 500 ευρώ, που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα τους δίνει φιλοδώρημα των 200 ευρώ.
 
• Το μαξιλάρι που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βρήκε άδεια ταμεία, ήταν η ασφάλεια των πολιτών για να μην ξαναμπεί η χώρα σε μνημόνια και για να αντιμετωπιστούν τέτοιες κρίσεις. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μείγμα πολιτκής που θα εφαρμόσει μια προοδευτική κυβέρνηση με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.