Θ. Φωτίου στο Πρακτορείο FM: Περισσότερα παιδιά θα πάρουν φέτος οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους γονείς να μην έχουν καμία αγωνία για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 Fm. Η κ. Φωτίου τόνισε πως θα ισχύσει ό,τι και πέρσι και πως και φέτος θα υπάρξουν θέσεις για τα παιδιά οικογενειών που επλήγησαν από την κρίση.

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός, στα αντίμετρα της κυβέρνησης έχει υπολογιστεί ένα κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να καλυφθούν από το 2019 όλες οι αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ υπογράμμισε πως θα δημιουργηθούν 1.800 νέοι παιδικοί σταθμοί.

Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε στο Πρακτορείο 104,9 Fm ότι πέρσι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί πήραν 91.000 παιδιά ενώ φέτος θα πάρουν 100.000 παιδιά, καθώς συμπληρώθηκε μέσω ΕΣΠΑ ο κρατικός προϋπολογισμός αγγίζοντας τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η κ. Φωτίου είπε ότι πέρσι 47.000 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς προέρχονταν από οικογένειες στις οποίες οι γονείς ήταν άνεργοι, κάτι που εκτίμησε ως πολύ σημαντική απόφαση ? και για τον ίδιο λόγο θα ισχύσει και φέτος το ίδιο σύστημα, δηλαδή τα παιδιά ανέργων οικογενειών θα μπορούν να εγγραφούν στους παιδικούς σταθμούς.

Η κ. Φωτίου τόνισε πως στη χώρα δυστυχώς δεν υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές που θα επιτρέπουν σε κάθε παιδί να έχει μια θέση στους παιδικούς σταθμούς, σημειώνοντας πως αυτό είναι ένα έλλειμμα και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει αυτά τα κενά.

Αναφερθείσα στο νομοσχέδιο για την υιοθεσία, η κ. Φωτίου είπε στο Πρακτορείο 104,9 Fm ότι είναι έτοιμο και συζητείται σε επίπεδο υπουργείων, ενώ διευκρίνισε πως το νομοσχέδιο θα εξασφαλίζει τα παιδιά που θα πάνε σε ανάδοχες οικογένειες αλλά θα επιταχύνει και τις διαδικασίες υιοθεσίας που στη χώρα μας έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια.

Για τις κοινωνικές δαπάνες και για το αν θα υπάρξει αύξηση φέτος η αναπληρώτρια υπουργός είπε πως οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκρυβαν κάτω από το χαλί το πρόβλημα της φτώχειας, με αποτέλεσμα όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει έναν προϋπολογισμό 780 εκατομμυρίων για κοινωνικές δαπάνες. «Σε συνθήκες ασφυξίας καταφέραμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό κατά 100 εκατομμύρια», δήλωσε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε πως κάθε χρόνο η κυβέρνηση αυξάνει τον προϋπολογισμό. «Θα είμαστε σε θέση του 2018 να ψηφίσουμε για το 2019 περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια για κοινωνικές δαπάνες», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ