Συνέντευξη στο Κόκκινο 105,5 fm (16-10-19) και τον Νίκο Σβέρκο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ  ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ  ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ  ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.

 

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ νότιου Τομέα Αθήνας κ. Θεανώ Φωτίου, προσκεκλημένη  στο Κόκκινο 105,5 fm  (16-10-19) και τον Νίκο Σβέρκο τοποθετήθηκε στα θέματα της επικαιρότητας:

 

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει ένα θολό τοπίο ως προς τα κονδύλια για  κοινωνικά επιδόματα και παροχές. Δεν έχουν εγγραφεί  στον  π/υ του 2020  ούτε τα επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για το ΚΕΑ που είχαν ανακοινώσει, ούτε τα χρήματα που απαιτούνται με βάση τη δαπάνη του 2019  για το επίδομα παιδιού και τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα.

 

  «Θυμίζουμε  ότι για το 2019 εμείς στο ΚΕΑ βάλαμε 850 εκατ. ευρώ και απορροφήθηκαν τα 650-670 εκατ. Ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε 1 δισ. ευρώ, αλλά αυτά τα επιπλέον χρήματα δεν έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο για το 2020».  

 

«Αυξήσαμε επίσης τα υπόλοιπα επιδόματα, όπως το επίδομα παιδιού. Για το 2019 χρειάστηκαν ήδη παραπάνω χρήματα από όσα είχαμε προϋπολογίσει … για το 2020 για να δώσουν τα επιδόματα παιδιού χρειάζονται 1,15 δισ. ευρώ … κι αυτά όμως δεν τα βλέπουμε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

 

Στα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, αντίθετα, βλέπουμε μείωση κονδυλίων σε σχέση με το 2019.

 

«Στο θολό τοπίο του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020, βλέπουμε  ήδη μία τρύπα για τα επιδόματα. Εξ ου και η κ. Μιχαηλίδου βγαίνει παντού και λέει το καινούργιο της εφεύρημα,  ότι θα επανεξετάσουν όρους και προϋποθέσεις για κάθε επίδομα.

 

Ξέρουν πολύ καλά ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι σαφέστατοι, περιλαμβάνονται σε νόμους και ΚΥΑ και ελέγχονται από τον ΟΠΕΚΑ που από το οργανόγραμμά του δρα και ως ελεγκτικός μηχανισμός  (που είναι ελεγκτικός οργανισμός εκ του προγράμματός του).

 

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιθυμεί, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΔΝΤ, να μειώσει τον αριθμό των δικαιούχων παροχών του κοινωνικού κράτους που ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε έτσι ώστε να καλύπτονται και τα μεσαία στρώματα, να ενοποιήσει επιδόματα που σήμερα δρούσαν σωρευτικά (ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, επίδομα αναπηρίας, επίδομα ενοικίου ) και να τα κατευθύνει αποκλειστικά στα φτωχά στρώματα.

 

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τις κοινωνικές δαπάνες  ως δεξαμενή για κάλυψη  των ελλειμμάτων  του κρατικού προϋπολογισμού. Άλλωστε, ανέκαθεν η Δεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός το κοινωνικό κράτος έπλητταν πρώτο.

 

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ της νέας Εποχής είναι να σπάσει το φράγμα της σιωπής των ΜΜΕ, να επικοινωνήσει με όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Πρέπει να εμπνευστούμε από τον κόσμο και κάθε μέλος του ΣΥΡΖΑ να γίνει φορέας υποδοχής και διάχυσης της πληροφόρησης, μια ζωντανή πηγή ενημέρωσης της κοινωνίας.