Συνέντευξη Στο Κόκκινο 105.5fm (22-7-2019) και την Ευγενία Λουπάκη.

Τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα που διευρύνθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα κινδυνεύουν, αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η Θεανώ Φωτιίου πρώην αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μιλώντας Στο Κόκκινο 105.5fm (22-7-2019) και την Ευγενία Λουπάκη.

 

«Κινδυνεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των αναπήρων, των Ρομά, των προσφύγων και των μεταναστών. Όμως, τα ατομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Η απειλή τη συρρίκνωσής τους είναι απειλή για τη Δημοκρατία. Εμείς θα αντισταθούμε. Καλούμε όλους μέσα και έξω από τη Βουλή, τους πολίτες και τις οργανώσεις τους να αγρυπνούν. Να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους και να μην δεχτούν να τους πάρουν τίποτε πίσω από όσα με θυσίες έχουν κατακτήσει. Και προς την κυβέρνηση λέμε καθαρά: Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα!», υπογράμμισε η κα Φωτίου, που είναι τώρα τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο πεδίο.

 

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο από το 6:15”.

 

«Οι δέκα πρώτες ημέρες της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», τόνισε η Θεανώ Φωτίου. «Έφεραν την κατάργηση της ειδικής γραμματείας Ρομά που είχε δρομολογήσει τη μετεγκατάσταση όσων διαμένουν σε εξαθλιωμένους καταυλισμούς και την ένταξη των Ρομά στην εργασία, την παιδεία και την υγεία με σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

Έφεραν, την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που είχε ετοιμάσει πρόγραμμα ενίσχυσης των ΚΟΙΝΣΕΠ με 47 εκατομμύρια. Έφεραν τη μεταφορά της αρμοδιότητας για τα ασυνόδευτα ανήλικα από την Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αδιαφορώντας ότι πρόκειται για παιδιά και η φροντίδα τους ανήκει στην παιδική προστασία και όχι στην Αστυνομία.».

 

Αναφερόμενη στη συζήτηση περί «εξορθολογισμού» των επιδομάτων που μπήκε στο δημόσιο διάλογο από τη ΝΔ, με προφανή στόχο να τα συρρικνώσει ή να τα καταργήσει, η κα Φωτίου μίλησε για τρία βασικά ψεύδη, τα οποία όπως είπε κατήγγειλε και στη Βουλή, παρουσία του Κ. Μητσοτάκη.

 

«Το πρώτο ψεύδος, που το επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις του, είναι ότι τα επιδόματα αφορούν τη φτώχεια. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι οι παροχές για το παιδί (επίδομα παιδιού, βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολικά γεύματα) ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τα επιδόματα για αναπήρους, ύψους 800 εκατ. ευρώ, το επίδομα στέγης ύψους 350 εκατ., δεν αφορούν μόνο τους απόρους αλλά και τα μεσαία στρώματα. Δηλαδή τους πολλούς.

 

Το δεύτερο ψεύδος είναι ότι για να δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ επιδόματα και παροχές υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη φτωχοποιώντας τη. Αντίθετα, τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, Ιούνιος 2019, έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φτωχοποίησαν τη μεσαία τάξη, αφού, μέχρι το 2015, ένας στους έξι πολίτες των μεσαίων στρωμάτων πέρασε στα φτωχά στρώματα, ενώ οι υπόλοιποι έχασαν το 37% του εισοδήματός τους. Αν ο κ. Μητσοτάκης μειώσει τον προϋπολογισμό για τα επιδόματα, πάλι τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης θα μειωθούν.

 

Το τρίτο ψεύδος είναι ότι με τα επιδόματα αφαιρούνται πόροι από την ανάπτυξη. Έχει, όμως, αποδειχθεί ότι οι προνοιακές δαπάνες είναι αναπτυξιακές. Είναι χρήματα που δεν πηγαίνουν σε οφσόρ. Αυξάνουν την κατανάλωση και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Εμείς αυξήσαμε τα κονδύλια της πρόνοιας από 780 εκατ. το 2015 σε 3,3 δις το 2019. Αυτός ο λογαριασμός απειλείται να περικοπεί για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 1,8 δισ. που δημιουργούν οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη.

 

Το μόνο επίδομα που αφορά τη φτώχεια είναι το ΚΕΑ. Το 2015 σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης δεν υπήρχε προϋπολογισμός για την φτώχεια και 700.000 άνθρωποι βρίσκονταν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

 

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για το οποίο μίλησε ο κ. Βρούτσης ως δικό του κατόρθωμα, ήταν πιλοτικό πρόγραμμα το 2014 που αφορούσε 13 δήμους από 325, είχε προϋπολογισμό 16 εκατ. και κρίθηκε ανεπαρκές κατά την πιλοτική εφαρμογή.

 

Με το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, κάρτα αλληλεγγύης κλπ., το ΚΕΑ και τα μέτρα για το παιδί μειώσαμε μέσα δυόμισι χρόνια την φτώχεια και την παιδική φτώχεια στα επίπεδα πριν την κρίση. Δηλαδή οι δικαιούχοι του ΚΕΑ μειώθηκαν, επειδή ακριβώς είχαμε προβλέψει υποχρεωτικά την ένταξή τους στην εργασία. Και εδώ είναι το παράδοξο. Η ΝΔ, που δεν θέλει τα επιδόματα γιατί ανακυκλώνουν την φτώχεια, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων του ΚΕΑ.

 

Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο δύο πράγματα. Ή γνωρίζει ότι θα αυξηθεί η φτώχεια με την πολιτική της ή είναι η γνωστή συνταγή του ΔΝΤ: που μας έλεγε στη διαπραγμάτευση: θα εξορθολογήσετε τα επιδόματα, θα εξοικονομήσετε 1 δισ., θα δώσετε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και εκεί θα συμπεριλάβετε όλα τα επιδόματα. Η ορολογία ‘εξορθολογισμός κριτηρίων απόδοσης επιδομάτων’ που πρόσφατα χρησιμοποίησε η κ. Μιχαηλίδου, είναι η ίδια που χρησιμοποιούσε το ΔΝΤ όταν απαιτούσε περικοπές επιδομάτων.» σημείωσε η κα Φωτίου.