Συμμετοχή Φωτίου σε σύσκεψη για άστεγους, τοξικοεξαρτημένους

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, συμμετείχε σήμερα Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, για το θέμα των αστέγων και της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αντιδήμαρχος Μαρία Στρατηγάκη καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Βασικά σημεία της εισήγησης της κας. Φωτίου:

  • Οι άστεγοι στο δρόμο είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επισφάλεια που βιώνουν ορισμένοι συνάνθρωποί μας και οδηγούνται στο δρόμο, καθώς δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιό τους.

Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας επιδοτήσαμε 22 χιλιάδες οικογένειες σε επισφάλεια, με 46 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση ενοικίου πιστώθηκε κατευθείαν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων ώστε να ενισχυθεί η αγορά ακινήτων και όλη η οικονομία. Σκοπεύουμε να δώσουμε 600 εκατ. ευρώ το 2019  για επιδότηση ενοικίου στο πλαίσιο των αντίμετρων που ψηφίσαμε, προκειμένου να ωφεληθούν 600 χιλιάδες οικογένειες που βρίσκονται σε ενοίκιο ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας.

  • Τον Μάιο του 2016 εκδώσαμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας, μετά από 8 μήνες διαβούλευση με φορείς που λειτουργούν δομές για αστέγους, την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό των ελάχιστων προδιαγραφών για δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους, στην οποία κωδικοποιήσαμε και επεκτείναμε το υφιστάμενο πλαίσιο (Ξενώνες και Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας), προσθέτοντας για πρώτη φορά προδιαγραφές για Υπνωτήρια και Υποστηριζόμενα Διαμερίσματα.
  • Στην ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα για την υποστήριξη τοξικοεξαρτημένων αστέγων με την ίδρυση δομών αστέγων από τους αρμόδιους φορείς (ΚΕΘΕΑ/ΟΚΑΝΑ) και επομένως για τη σταδιακή άρση του αποκλεισμού των χρηστών.
  • Με βάση την ΚΥΑ σχεδιάσαμε για το ΕΣΠΑ 2014-2020 την χρηματοδότηση δομών για αστέγους (Υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας), δεσμεύοντας περισσότερους πόρους ανά δομή.
  • Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσουν 20 δομές (10 Υπνωτήρια και 10 Ανοιχτά κέντρα Ημέρας), 9 από αυτές στην Αττική, με συνολική προβλεπόμενη δαπάνη 12 εκατ. ευρώ.
  • Δημιουργήσαμε το λεωφορείο των αστέγων, δηλαδή την κινητή μονάδα υγιεινής και υγείας στην οποία υπήρχε, εκτός των άλλων, και πρόβλεψη για ψυχολογική υποστήριξη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω ένα παράπονο προς το δήμαρχο της Αθήνας κ. Καμίνη. Από τις έξι στάσεις που είχαμε προβλέψει, η κινητή μονάδα δουλεύει μόνο στην πλατεία Κουμουνδούρου. Κάνω έκκληση στον δήμαρχο αυτή η μεγάλη προσπάθεια επιτέλους να ξεμπλοκάρει.
  • Προβλέψαμε την δυνατότητα ένταξης των αστέγων στο ΚΕΑ, για παροχή εισοδηματικής ενίσχυσης και σταδιακή διασύνδεση με το ΤΕΒΑ για δωρεάν παροχή τροφίμων αλλά και επαγγελματική κατάρτιση, ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Έχουν ενταχθεί περίπου 3000 άστεγοι.
  • Συνεχίσαμε τη λειτουργία του προγράμματος Στέγαση και Επανένταξη για άλλο ένα έτος, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους ύψους 5,5 εκ. ευρώ και σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστηριζόμενων διαμερισμάτων.