ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ 2017 – ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ

Δέσμη 6+1 προγραμμάτων, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν περισσότεροι από 330.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αγρότες θέτει σε εφαρμογή ο Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του ΟΓΑ. Η συνολική δαπάνη ξεπερνάει για το 2017 τα 14 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί σε δελτία κοινωνικού τουρισμού, εκδρομικά πακέτα, δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, σεμινάρια και χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες αγρότισσες.  Οι αιτήσεις συμμετοχής από αγρότες – δικαιούχους υποβάλλονται στα ΚΕΠ από 7/7 έως 25/7. Από 5/7 μέχρι 25/7 υποβάλλουν φακέλους οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΟΓΑ.  Τα αποτελέσματα αναμένονται 1η Αυγούστου.

Τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας για το 2017, παρουσιάστηκαν σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 σε συνέντευξη τύπου από την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου και τον Διοικητή του ΟΓΑ κ. Στ. Πλιάκη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας κ. Δημήτρη Καρέλα και του Υποδιοικητή του ΟΓΑ κ. Νίκου Βιταντζάκη.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που σήμερα βρίσκομαι στον ΟΓΑ για να σηματοδοτήσω τη νέα πορεία του Οργανισμού. Ένα μεγάλο κομμάτι του ΟΓΑ, όπως ξέρετε, είναι σήμερα στον ΕΦΚΑ. Ένα άλλο κομμάτι του όμως, πολύ σημαντικό, πέρασε στην Πρόνοια δηλαδή στο δικό μας χαρτοφυλάκιο. Και αυτό διότι από τώρα και στο εξής θα γίνει ένας προνοιακός φορέας, ο οποίος θα ασχολείται με όλα τα προνοιακά επιδόματα που δίνει το κράτος. Φιλοδοξούμε στη νέα του πορεία ο ΟΓΑ να γίνει εξίσου αγαπητός στον ελληνικό λαό όπως ήταν ο παλιός ΟΓΑ  που σηματοδότησε μια πολύ μεγάλη και σημαντική περίοδο για τη χώρα μας και τους Έλληνες αγρότες. Σήμερα ο ΟΓΑ διευρύνει σε όλο τον ελληνικό λαό τις δράσεις του και γίνεται ένας φορέας ο οποίος θα ασχολείται πλέον με όλα τα επιδόματα που δίνονται στη χώρα», δήλωσε η κα. Φωτίου. Ειδικά για τα μέτρα που προβλέπονται για την Λέσβο η ίδια πρόσθεσε : «τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι μια άμεση αντίδραση του κράτους στα φοβερά σεισμικά φαινόμενα που όταν χτυπούν είναι ανελέητα. Και πρέπει να στηρίξουμε όλοι. Η χώρα μας δυστυχώς έχει εμπειρία σε αυτά. Οι ενέργειες που κάνει ο ΟΓΑ είναι ένα μικρό κομμάτι, ενδεικτικό των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τις πληγείσες περιοχές. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, όλα τα υπουργεία να συνεισφέρουμε στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων». Από την πλευρά του ο κ. Στ. Πλιάκης σημείωσε ότι « τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας. Για δεύτερη χρονιά η επιδότηση για τον κοινωνικό τουρισμό σε Βορειοανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα είναι αυξημένη, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των περιοχών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού.  Ειδικά για φέτος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πληγέντες από τον σεισμό της Λέσβου, ο ΟΓΑ, πάντα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, αποφάσισε να διαμορφώσει ειδικό πακέτο παροχών για την περιοχή, 7πλασιάζοντας τις παροχές για τους ασφαλισμένους και συνταξιουχούς του στο νησί.»

Το ποσό των 14,1 εκατομμυρίων ευρώ θα διοχετευθεί σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους ΟΓΑ και έμμεσα στις τοπικές οικονομίες. Μόνο από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών, τοπικές κοινωνίες και τουριστικές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με χρηματοδοτική «ένεση»  που μπορεί να αγγίξει τα 8 εκ. ευρώ.  Ειδικά στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το 2016 καταγράφηκε αύξηση των συμμετεχόντων κατά 30% σε σχέση με το 2015.  Σε αυξητική τροχιά κινήθηκε τη διετία 2015 – 2016 και η συμμετοχή στα εκδρομικά προγράμματα. Παρόλα αυτά η συμμετοχή δεν καλύπτει το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων, γι αυτό και ο Οργανισμός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να την αυξήσει. Στο πλαίσιο αυτό καλεί όλους τους δικαιούχους να σπεύσουν να επωφεληθούν από τις παροχές του ΛΑΕ.

Για τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού η επιδότηση του ΟΓΑ φτάνει έως τα 23 ευρώ ανά άτομο και ανά ημέρα, ενώ ειδικά για το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα φτάνει στα 35 ευρώ, επειδή ο Οργανισμός καλύπτει το άθροισμα συμμετοχής ΛΑΕ και δικαιούχων.  Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι ΕΦΚΑ αγροτών (ΟΓΑ) μπορούν να κάνουν 6ήμερες διακοπές  με μέγιστη συμμετοχή ανά ημέρα 15 ευρώ, η οποία για το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα περιορίζεται σε μόλις 3 ευρώ. Όσοι επιλέξουν αυτούς τους προορισμούς θα έχουν δωρεάν διαμονή και θα πληρώσουν μόνο το πρωινό τους, εφόσον αυτό παρέχεται.

Μάλιστα, για πρώτη χρονιά φέτος, τα εκδρομικά πακέτα είναι 4ήμερα (3 διανυκτερεύσεις). Ο ΟΓΑ επεκτείνει την διάρκειά τους εισακούοντας ένα αίτημα των ίδιων των δικαιούχων, οι οποίοι ζητούσαν αύξηση των επιδοτούμενων διανυκτερεύσεων λόγω και της  οικονομικής κρίσης.

Συνολικά δικαίωμα συμμετοχής έχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι,  συνταξιούχοι και προστατευόμενα μέλη τους. Όπως παγίως συμβαίνει εδώ και 14 χρόνια, από συστάσεως ΛΑΕ, οι ασφαλισμένοι συμμετέχουν εφόσον είναι ενήμεροι και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο μητρώο δικαιούχων των παροχών του 2017 περιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους στον ΟΓΑ έως και το Α’ Εξάμηνο του 2016  ή έχουν ενεργές ρυθμίσεις γι αυτές.

Οι παροχές του ΛΑΕ έχουν πλέον ως αποκλειστικό πόρο την εισφορά των ασφαλισμένων, η οποία ορίστηκε στο 0,25% του εισοδήματός τους και σε απόλυτους αριθμούς κυμαίνεται στα 12 – 15 ευρώ ετησίως για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων αγροτών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι συμμετέχουν άνευ κλήρωσης όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν επίδομα τετραπληγίας – παραπληγίας ή πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση.

                                                                                      Από Διοίκηση ΟΓΑ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΣΒΟ

 

Ειδικά για φέτος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πληγέντες της Λέσβου, ο ΟΓΑ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, αποφάσισε :

 • Να ελέγξει κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις για Οικογενειακά Επιδόματα και Ανασφάλιστους Υπερήλικες από τις σεισμόπληκτες περιοχές.
 • Να χορηγήσει στις πολύτεκνες αγρότισσες του νομού Λέσβου προσαύξηση 50% στο εφάπαξ βοήθημα που δικαιούνται από τον ΛΑΕ (1.500€ αντί για 1.000€).
 • Να ενισχύσει με κίνητρα και άλλα μέτρα, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, την τοπική οικονομία. Έτσι :
  1. διαθέτει 6.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού ειδικά για τους αγρότες της Λέσβου. Αν οι αιτήσεις είναι περισσότερες θα διενεργηθεί κλήρωση. Οι δικαιούχοι των περιοχών που έχουν πληγεί και ειδικά όσων τα σπίτια έχουν κριθεί ακατοίκητα θα έχουν προτεραιότητα και θα εξαιρεθούν της κλήρωσης. Όλοι μπορούν να επιλέξουν προορισμό εντός της Λέσβου (εκτός της πόλης/χωριού διαμονής τους) ή οπουδήποτε αλλού.
  2. αυξάνει στα δελτία κοινωνικού τουρισμού τις διανυκτερεύσεις από 5 σε 10 για όλους όσοι επιλέξουν ως προορισμό την Λέσβο, αλλά και για τους κατοίκους- δικαιούχους από την Λέσβο που θα κινηθούν εντός του νησιού τους. Για τους πρώτους επιδοτεί και τα ναύλα μετακίνησης με 50€ / άτομο & 25 € το μειωμένο (αναμένεται η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης μετά από σχετική εισήγηση του ΔΣ).
 • Να διαθέσει σε όλους τους δικαιούχους ΛΑΕ του νομού Λέσβου, που θα υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, δωρεάν βιβλία (αξίας 20€ / δικαιούχο) μέχρι και 8/5/2018. Επισημαίνεται ότι συμπεριλαμβάνονται και κάθε είδους σχολικά βοηθήματα.

Εφόσον καλυφθούν όλες οι θέσεις και όλα τα δελτία, τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης για την Λέσβο προσεγγίζουν τα 2.000.000€.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2017

-Κοινωνικός / ιαματικός τουρισμός : 59.000 δικαιούχοι.

-Εκδρομικό πρόγραμμα : 12.500 δικαιούχοι.

Δωρεάν παροχή βιβλίων : 175.000 δικαιούχοι.

Δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου : 66.000 δικαιούχοι.

Χρηματικά βοηθήματα : 1.300 πολύτεκνες μητέρες.

Επιμορφωτικά σεμινάρια : 20.000 νέοι αγρότες.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια :

P Οι 637.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ.

P Οι 28.000 συνταξιούχοι Ανασφάλιστοι Υπερήλικες.

P Οι 440.000 ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και τηρούν τους όρους της.

P τα 130.000 προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι, παιδιά).

 

! Όλοι πρέπει να έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα. Στο πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού συμμετέχουν μόνο συνταξιούχοι –εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν ορφανική σύνταξη – και σε περίπτωση ζεύγους μόνο ο/η συνταξιούχος.

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Από τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας για το 2017 μπορούν να επωφεληθούν πάνω από 330.000 δικαιούχοι. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 14.100.000€.

 

Α) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ /ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

(προυπολογισμός 6.000.000€ / μέγιστη επιδότηση 35€ ανά άτομο και διανυκτέρευση – μέγιστη συμμετοχή ασφαλισμένου 15€)

α) Πακέτο 6ημερων διακοπών (μέχρι 5 διανυκτερεύσεις) για 55.000 δικαιούχους σε συμβεβλημένα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένες κατοικίες και camping) σε όλη την επικράτεια. Το πρόγραμμα υλοποιείται από  01-08-2017 έως 08-05-2018.

β) Πακέτο 6ημερων διακοπών (μέχρι πέντε διανυκτερεύσεις και μέχρι πέντε απλές λούσεις) για 4.000 συνταξιούχους σε συμβεβλημένα υδροθεραπευτήρια ή ιαματικές πηγές.  Το πρόγραμμα υλοποιείται από 01-08-2017 έως  08-05-2018 για διαμονή σε κατάλυμα και από  01-08-2017 μέχρι 31-12-2017 για δωρεάν ιαματικά λουτρά. Οι δικαιούχοι μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουν το δελτίο ιαματικού τουρισμού μόνο για διαμονή  (μέχρι 5 διανυκτερεύσεις).

 

!Όλα τα καταλύματα πρέπει να διαθέτουν δωμάτια με μπάνιο και κλιματισμό/κεντρική θέρμανση και σε καμία περίπτωση να μην είναι υπόγεια, εσωτερικά, κ.λπ. Η κράτηση των δωματίων θα γίνεται μόνο από τον δικαιούχο. Παιδιά μέχρι πέντε ετών δωρεάν.

 

Β) ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

(προυπολογισμός 2.000.000€ / επιδότηση 160€ ανά άτομο και ανά εκδρομή)

Απευθύνεται σε 12.500 δικαιούχους διοργανώνεται από συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία σε όλη τη χώρα και θα διαρκέσει από 01-08-2017  έως 08-05-2018.  Περιλαμβάνει:

P 4ήμερες δωρεάν εκδρομές εφόσον το κόστος της εκδρομής δεν ξεπερνά την αξία του δελτίου των 160 €.

P Διαμονή σε δωμάτια δύο αστέρων και άνω για ξενοδοχεία, τριών και τεσσάρων κλειδιών για ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οι εκδρομές θα περιλαμβάνουν και επισκέψεις σε ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα (μνημεία, μουσεία, μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους κ.α.). Οι εκδρομείς θα διακινούνται μόνο εντός των ορίων της Ελλάδας. Οι κληρωθέντες θα επιλέγουν τουριστικό γραφείο από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) κατάλογο συμβεβλημένων τουριστικών γραφείων. Παιδιά μέχρι 5 ετών μετακινούνται δωρεάν.

 

Γ) ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

(προυπολογισμός 3.500.000€ / επιδότηση 20€ ανά βιβλίο)

Ο ΛΑΕ/ΟΓΑ δίνει τη δυνατότητα σε 175.000 δικαιούχους να προμηθευτούν βιβλία αξίας 20€ από συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλη την χώρα. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από  01-09-2017 έως 08-05-2017.

 

Δ) ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

(προυπολογισμός 1.000.000€ / επιδότηση 12 -15€ ανά παράσταση)

Η Αγροτική Εστία παρέχει σε 66.000 δικαιούχους δωρεάν δελτία θεάματος για ένα μεγάλο αριθμό θεατρικών παραστάσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας σε συμβεβλημένες θεατρικές επιχειρήσεις. Τα δελτία διανέμονται από τα ΚΕΠ και ισχύουν από 01-08-2017 μέχρι  31-5-2018. Οι κληρωθέντες επιλέγουν το θέατρο της προτίμησης τους από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) κατάλογο συμβεβλημένων θεάτρων. Για κάθε δελτίο η επιχείρηση επιδοτείται με 15 € για την Κεντρική Σκηνή και 12 € για την Παιδική Σκηνή.  Δεν υπάρχει οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου. Τα δελτία θεάματος ισχύουν για όλες τις παραστάσεις, τακτικές βραδινές, απογευματινές ή λαϊκές απογευματινές, περιλαμβανομένων και αυτών του Σαββάτου και Κυριακής.

 

Ε) ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ (προυπολογισμός 1.300.000 € / επιδότηση 1.000€ ανά δικαιούχο)

Tο πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.300 αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες, συνταξιούχοι ΟΓΑ (έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ) ή ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ) που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και την τηρούν. Προϋπόθεση είναι οι αιτούσες να έχουν γεννήσει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τουλάχιστον 4 παιδιά, τα οποία να είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών εφόσον είναι άνεργα / σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση, σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή να είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας.  Το πρόγραμμα υλοποιείται από 01-09-2017 μέχρι 08-05-2018.

 

ΣΤ) ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στόχος είναι η επιμόρφωση και κατάρτιση νέων αγροτών, ηλικίας 22 έως 45 ετών, άμεσα ασφαλισμένων στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης (έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ).

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ/ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβληθούν στα ΚΕΠ, όπου οι δικαιούχοι μπορούν να προσέρχονται από  7/7/2017 μέχρι  25/7/2017 έχοντας μαζί τους:

 1. Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής τους Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) καθώς και των προστατευομένων μελών τους (π.χ. βιβλιάριο υγείας, βεβαίωση ΑΜΚΑ κ.λπ.).

ή

Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου (ΑΜ) ΟΓΑ  (π.χ. ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων ή απόκομμα καταβολής εισφορών κ.λπ.).

 1. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.

 

 1. Στην περίπτωση συνταξιούχων ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση απαιτείται επιπλέον η γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή η απόφαση της υγειονομικής επιτροπής.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ

Μετά την επεξεργασία  των αιτήσεων ακολουθεί κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία. Η κατανομή των δικαιούχων γίνεται αναλογικά σε όλους τους νομούς, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έχουν κληρωθεί τα τρία τελευταία χρόνια (δεν συμπεριλαμβάνονται οι δικαιούχοι που δεν κληρώθηκαν πέρυσι και έκαναν χρήση δελτίων κατά την αναδιανομή από τα αδιάθετα). Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ (www.oga.gr) ή μέσω των ΚΕΠ.

Για να λάβουν οι κληρωθέντες το δελτίο κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού πρέπει να προβαίνουν έγκαιρα σε κράτηση δωματίου ώστε το κατάλυμα να τους αποστέλλει επιβεβαίωση κράτησης (voucher, κ.λπ.). Έτσι θα μπορούν να εισέρχονται στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΓΑ και να καταχωρούν τα στοιχεία της κράτησης, τουλάχιστον 1 ημέρα πριν την προσέλευσή τους στο κατάλυμα.             Η διαδικασία είναι υποχρεωτική για την παραλαβή των δελτίων από τα ΚΕΠ, στα οποία θα εκτυπώνεται η επωνυμία του τουριστικού καταλύματος.

Προσοχή ! Οι κληρωθέντες δικαιούχοι πρέπει να προσέλθουν από   01-08-2017 μέχρι και 07-09-2017 σε οποιοδήποτε ΚΕΠ για να παραλάβουν τα δελτία τους. Τυχόν αδιάθετα δελτία θα διανέμονται μετά τις 15-9-2017 με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ σε όλους τους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν παρέλαβαν τα δελτία τους.

Εξαιρούνται της κλήρωσης όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν επίδομα τετραπληγίας – παραπληγίας ή πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση. Μπορούν να συνοδεύονται από μέλος της οικογένειάς τους και εφόσον δεν υπάρχει οικογένεια από τρίτο πρόσωπο  στους συνοδούς. Στους συνοδούς χορηγείται σχετικό δελτίο του ΛΑΕ, χωρίς κλήρωση, με την προυπόθεση ότι έχει δηλωθεί στην αίτηση.

 

! Οι κάτοχοι δελτίων κοινωνικού-ιαματικού τουρισμού μπορούν να ενημερώνονται για τις εταιρείες μέσων μαζικής μεταφοράς που προσφέρουν έκπτωση στην τιμή εισιτηρίου από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr).