Παρακολουθήστε την τοποθέτηση μου στην επιτροπή για τις ΔΕΚΟ που πραγματοποιήθηκε 9-10-2019 για το διορισμό της διοικήτριας του ΟΠΕΚΑ κα. Παπασταύρου.

 

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή της Βουλής για τις ΔΕΚΟ ψήφισαν αρνητικά την κα. Ξένια Παπασταύρου για τη θέση της Διοικήτριας του ΟΠΕΚΑ για τους παρακάτω λόγους:

 

Ο ΟΠΕΚΑ, ο ενιαίος φορέας προνοιακών επιδομάτων και παροχών που ίδρυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί βασικό πυλώνας του ψηφιακού προνοιακού κράτους που καταργεί τις πελατειακές σχέσεις και την διαφθορά. Είναι ένας έγκυρος, διαφανής και ταχύτατος μηχανισμός καταβολής των επιδομάτων σε μηνιαία βάση και σταθερή ημερομηνία και συγχρόνως εργαλείο ελέγχου και εποπτείας των παροχών, των δικαιούχων τους και των τελικών αποδεκτών. Μέσα σε 19 μήνες λειτουργίας έφερε υποδειγματικά σε πέρας τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν, αυξάνοντας τον π/υ του από 1,5 δις στο τέλη του 2018 σε 3,3 δις το 2019.

 

Η υποψήφια Διοικήτρια, εκθέτοντας την εμπειρία της και τις απόψεις της σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, και ταυτιζόμενη με τα όσα είπε στην επιτροπή και η Υφυπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης που την πρότεινε, εξέφρασε την βαθιά πεποίθηση της δεξιάς ότι η πρόνοια είναι ένα είδος φιλανθρωπίας που δίνεται σε περιορισμένες ομάδες ευάλωτων ανθρώπων εφόσον η ανάπτυξη πάει καλά. Η αρχή της αριστεράς είναι ότι οι προνοιακές παροχές απευθύνονται στο σύνολο του λαού, κυρίως τα μεσαία στρώματα και τους αδύναμους, και είναι συντελεστές ανάπτυξης.

 

Η κα. Παπασταύρου προσκόμισε στη Βουλή πτυχία μη αναγνωρισμένα ως ισότιμα με τα χορηγούμενα από τα ελληνικά ΑΕΙ. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση των αρίστων προτείνει διοικητή σε ΝΠΔΔ άτομο που δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα, που ορίζει ο νόμος δηλαδή την αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ για τίτλο της αλλοδαπής.