Χαιρετισμός Θ. Φωτίου στο Φεστιβάλ Κωφών και Βαρήκοων Ατόμων, «DEAFestival»

Εμείς στο υπουργείο μαθαίνουμε από το αναπηρικό κίνημα και επιχειρούμε τη δημιουργία ενός κράτους κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης στο οποίο όλοι θα έχουμε ισότιμη πρόσβαση, με αξιοπρέπεια και με ενιαίους κανόνες.
Γι’ αυτό δημιουργούμε τα Κέντρα Κοινότητας (254 σε όλη τη χώρα, σήμερα λειτουργούν 125) στα οποία όλοι θα έχουμε πρόσβαση με το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σε ένα σύνολο πληροφοριών όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τις δυνατότητες εργασίας που υπάρχουν, τις θέσεις που μπορούν να βρεθούν σε ιδρύματα της περιοχής για τον ηλικιωμένο, τον ανάπηρο και το παιδί, για τη συμμετοχή του πολίτη σε ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα κλπ.
Δημιουργούμε τον νέο ΟΓΑ μέχρι το τέλος του χρόνου, που θα γίνει ενιαία αρχή απονομής αναπηρικών επιδομάτων ώστε όλοι οι ανάπηροι να παίρνουν την ίδια μέρα κάθε μήνα τα επιδόματα τους.
Οι παρεμβάσεις για την αναπηρία στο νόμο που ψηφίσαμε, του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πιστεύω ότι ανοίγουν μια νέα σελίδα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, για την καθημερινότητά τους και για τις προοπτικές της ζωή τους.
-Γίνεται πολιτική του κράτους η αναπηρία ως κοινωνική κατάσταση. Από δω και ύστερα δεν θα υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία που δεν θα κρίνεται ως προς τις επιπτώσεις στ άτομα με αναπηρία.
-Κατοχυρώνεται η υποχρέωση του κράτους στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των αναπήρων στο φυσικό και το αστικό περιβάλλον, αλλά και στο ηλεκτρονικό και διοικητικό περιβάλλον.
-Τίθενται κριτήρια στην παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών από τη σκοπιά των ατόμων με αναπηρία.
-Δημιουργείται δίκτυο πληροφόρησης σε σχέση με την αναπηρία και νέες εκπαιδευτικές ενότητες που εμπλουτίζουν τα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ-ΤΕΙ.
-Αναγνωρίζεται ως ισότιμη γλώσσα η ελληνική νοηματική γλώσσα αλλά και το σύστημα Braille.
-Η διάσταση της αναπηρίας εντάσσεται στα επίσημα στατιστικά δεδομένα της χώρας.
Η αναγνώριση της νοηματικής γλώσσας σημαίνει την επίσημη αναγνώριση της κοινότητας των κωφών.
Μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια διερμηνέων δια ζώσης και εξ αποστάσεως με διαμεσολάβηση (Relay). Σύστημα που θα λειτουργεί στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (Ε.Ι.Κ) από τις 6:00 το πρωί μέχρι τις 10:00 το βράδυ.
Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην άρση των εμποδίων για την κοινωνική και εργασιακή ένταξη όλων των ατόμων με αναπηρία.