Το ντόμινο των τραγικών συνεπειών της απραξίας της Κυβέρνησης για μέτρα σε δομές κοινωνικής προστασίας συνεχίζεται με την εμφάνιση μαζικών κρουσμάτων σε δομή ασυνόδευτων ανήλικων στον Βύρωνα

 

Η εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού σε δομή ασυνόδευτων ανήλικων στο Βύρωνα, 20 παιδιών και 8 εργαζομένων, έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες περιπτώσεις των γηροκομείων που την τελευταία περίοδο, το ένα μετά το άλλο, πλήττονται από την πανδημία.

 

Από την πρώτη στιγμή που ο κορωνοϊός χτύπησε τη χώρα μας τον περασμένο Μάρτιο, είχαμε καλέσει την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας των κοινωνικών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων (ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες). Προτείναμε να ενισχυθεί άμεσα το ελλιπές και εξουθενωμένο προσωπικό των δημόσιων δομών, εξομοιούμενο με τους υγειονομικούς εργαζόμενους ως προς το ειδικό επίδομα λόγω κορωνοϊού, να γίνονται τακτικά προληπτικά διαγνωστικά τεστ σε προσωπικό και φιλοξενούμενους, να εκπονηθούν ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα ανάλογα με το είδος και τους φιλοξενούμενους της κάθε δομής και να εποπτεύεται διαρκώς η τήρησή τους και να διατίθενται δωρεάν και σε επαρκείς ποσότητες όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας για ωφελούμενους και εργαζόμενους.

 

Επί πέντε μήνες η κυβέρνηση εκώφευσε στις προτάσεις μας και θεώρησε ότι με τη μαζική καραντίνα της άνοιξης το πρόβλημα θα λυνόταν. Σήμερα, που ζούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εμφανίζονται τα ολέθρια αποτελέσματα της απραξίας της, με καθημερινές νέες περιπτώσεις κοινωνικών δομών που πλήττονται. Ξεκίνησαν τα γηροκομεία, και τώρα έχουμε κρούσματα σε δομή προστασίας παιδιών, τη δομή των ασυνόδευτων ανηλίκων του Βύρωνα που λειτουργεί από το 2016 αδιάλειπτα και σε αρμονία με την τοπική κοινωνία.

 

Τα πρόσφατα ευχολόγια της κυρίας Μιχαηλίδου για τα γηροκομεία και οι επικοινωνιακές επισκέψεις της δεν αντιμετωπίζουν την απειλή.

 

Ας αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση τις ευθύνες της για την προστασία των φιλοξενούμενων των κοινωνικών δομών έναντι του κορωνοϊου και ας υιοθετήσει, έστω και τώρα, το ολοκληρωμένο πλαίσιο προληπτικών δράσεων που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν θρηνήσουμε εκατοντάδες θύματα.