Στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» του προγράμματος της ΕΡΑ «Φωνή της Ελλάδας» και τον Θόδωρο Ψαλλιδόπουλο

 

 

Η δίδυμη απειλή κορωνοϊού και επιθετικών τουρκικών ενεργειών απαιτεί ενότητα του λαού και των πολιτικών δυνάμεων. Η ενότητα όμως δομείται  με συνεκτική στρατηγική, καθαρό, ανακοινώσιμο σχέδιο εξωτερικής πολιτικής, υποχρέωση ειλικρίνειας εκ μέρους της κυβέρνησης, επιδίωξη πολυμερών συμφωνιών και διαρκή εγρήγορση.

 

Όσο για τη συμφωνία με την Ιταλία για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο, την είχαμε διακηρύξει το 2018 και τότε η ΝΔ μας κατηγορούσε για εθνική προδοσία. Σήμερα, καμαρώνει ότι μεγάλωσε με αυτή τη συμφωνία την Ελλάδα.

 

Εμείς, δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της ΝΔ που μας κατηγορούσε για εθνική προδοσία για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία σήμερα  εξασφαλίζει τα βόρεια σύνορά μας από την παρουσία της Τουρκίας. Στηρίζουμε και ψηφίζουμε τη συμφωνία με την Ιταλία.

 

Η συμφωνία με την Αίγυπτο όμως, τόσο σε ό,τι αφορά την Κρήτη, όσο και τη Ρόδο δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα για τις μελλοντικές απαιτήσεις τη Τουρκίας. Γι αυτό, ενώ πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της συμφωνίας, ψηφίζουμε «παρών» στη Βουλή και καλούμε κάθε βουλευτή να τοποθετηθεί στη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

 

Σε ερώτηση για την τρέχουσα κατάσταση λόγω κορονωϊού, η Αναπλ. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη επισήμανε ότι η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση.  Βρισκόμαστε υπό την απειλή τεράστιας ανεργίας, φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων του λαού, και των μεσαίων στρωμάτων, κινδυνεύοντας να βρεθούμε στην κατάσταση πριν το 2015 και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε, από την αρχή της πανδημίας, υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς μπορούν να ενισχυθούν με 3,5 δις  1.900.000 νοικοκυριά που περιλαμβάνουν άτομα που είδαν το εισόδημά τους να  μειώνεται εξαιτίας του κορωνοϊού και δεν έλαβαν από πουθενά ενίσχυση. Πρόκειται για το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, που θα αφορούσε συνολικά 4 εκ. άτομα. Τα χρήματα υπήρχαν από τα 37 δις που είχε αφήσει στα ταμεία του κράτους ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποτίθεται ότι έρχονται από την ΕΕ και άλλα 32 δις. Η ΝΔ δεν έκανε τίποτε, όντας η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη που δεν πήρε κανένα μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει, έστω και τώρα, να εφαρμόσει το Εισόδημα έκτακτης Ανάγκης που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.