Προσκεκλημένη στον Real fm 97.8 (3-12-19) και στους Γ. Χουδαλάκη & Ν. Ρογκάκο, τοποθετήθηκα για το κοινωνικό μέρισμα και την επιδοματική πολιτική

 

Το κοινωνικό  μέρισμα το 2018 δόθηκε και στα μεσαία στρώματα. 7 πολίτες από τους 8 που το πήραν πέρυσι φέτος δεν θα το πάρουν.  

 

 

 

O ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι είχε δώσει μέρισμα σε 1.700.000 νοικοκυριά, με συνολικά 3.700.000 ωφελούμενα μέλη και συνολική δαπάνη 780 εκ €. Φέτος, ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα δώσει μέρισμα σε 200.000 νοικοκυριά, δηλαδή περί τις 450.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι το 88% που πήραν πέρυσι μέρισμα, δηλαδή 7 στους 8 φέτος δεν θα το πάρουν.

 

Όμως το σημαντικό είναι ποια στρώματα καλύψαμε με αυτά τα χρήματα. Εμείς καλύψαμε  πολίτες με εισοδήματα έως 9.000 € για το ένα άτομο. Κι εδώ αποκαλύπτεται η μεγάλη απάτη που έκανε η ΝΔ για τα μεσαία στρώμα προεκλογικά.

 

Ο  κ. Σταϊκούρας όρισε ως ατομικό εισόδημα για όσους ανήκουν στη μεσαία τάξη τα 6.294. Πράγματι δεν έχει ιδέα ποια είναι η μεσαία τάξη. Εμείς ενισχύσαμε και με το μέρισμα τη μεσαία τάξη που στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το εισόδημά της, έστω και ελάχιστα, ενώ την είχαν μέχρι τότε διαρκώς φτωχοποιήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Η 13η σύνταξη που έδωσε τον Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μείωσε το απόθεμα για το μέρισμα. Εμείς κατοχυρώσαμε τη 13η σύνταξη ως πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των δύο μισθών που έχασαν οι συνταξιούχοι επί κυβέρνηση  Σαμαρά το 2012. Και  που αναγκάζεται και ο Μητσοτάκης να συνεχίσει και το 2020.

 

Υπήρχε δημοσιονομικός χώρος να δώσουν και φέτος  το μέρισμα αν δεν είχαν πετάξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1%, δηλαδή έχασαν  2 δις το χρόνο για να μοιράσουν στους πολίτες γι αυτό φέτος δεν μπορούν να δώσουν μέρισμα.

 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τώρα κυβέρνηση θα έδινε και πάλι το μέρισμα σε ευρύτατο φάσμα δικαιούχων, όπως έκανε και το 2018. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την πρόνοια ως υποχρέωση του κράτους για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και όχι ως φιλανθρωπία όπως η ΝΔ.