Ομιλία στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό (16-12-2019)

 

Η κυβέρνηση 2020 κόβει 400 εκ, επιδόματα  για το παιδί, το νοίκι, τους  ανάπηρους και τα σχολικά γεύματα.

 

Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ μειώνονται κατά 150.000 και ο Μητσοτάκης αυξάνει τον π/υ κατά 170 εκ. Ο  νέος βοναπαρτισμός σε ρόλο κοινωνικής πρόνοιας δεν συνάδει με ευρωπαϊκό κράτος κοιν. αλληλεγγύης και πρόνοιας.

 

 

Ο προϋπολογισμός του 2020 δεν είναι ούτε αναπτυξιακός ούτε κοινωνικός και αυτό αποδεικνύεται από τον προϋπολογισμό για την πρόνοια.

 

Γιατί ο προϋπολογισμός μειώνεται κατά 400 εκατ. για πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια συνεχούς αύξησης.

 

Τον παραλάβαμε το 2015 στα 789 εκατ., δηλ. 0,4% του ΑΕΠ, δέκα φορές μικρότερο από τον ΜΟ της Ευρώπης που ήταν 4%. Δεν υπήρχε στο κοινωνικό χάρτη της Ευρώπης η Ελλάδα. Τον φτάσαμε στο 2% δηλ. 3,5 δις.

 

Φέτος τον μειώνετε κατά 400 εκατ. Αποκλειστικά από τα επιδόματα που αφορούν τα μεσαία στρώματα. Δηλαδή:

 

1ον. Μείωση κατά 139 εκατ. στο επίδομα παιδιού. Από εκεί εξοικονομείτε τα 123 εκατ. για το διχίλιαρο για τα νεογέννητα. Όμως και εδώ ψεύδεστε, δεν είναι το ίδιο για όλα τα νεογέννητα. Τρία στα 10 νεογέννητα δεν θα πάρουν τίποτε. Κάντε τις πράξεις κ. Μιχαηλίδου. Επίσης είπατε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε καθολική προστασία σε όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς. Αυτό ξέρετε το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τις 9 Ιούνη 2019 σε 155.000 παιδιά αλλά βάλαμε για αυτό 100 εκ.επιπλέον από τον προϋπολογισμό. Δεν βλέπω κ. Μιχαηλίδου ούτε ένα € για βρεφονηπιακούς στον προϋπολογισμό. Και σοι βρεφονηπιακοί είναι κυρίως για το δημογραφικό.

 

Για τα σχολικά γεύματα δώσαμε 75 εκ. το 2019 φια 200.000 παιδιά του δημοτικού. Βλέπω 44 εκ.  Λείπουν 30 εκ. Και ξέρετε τα σχολικά γεύματα είναι κατά της παχυσαρκίας- είναι για την μάνα, για την οικογένεια, για το δημογραφικό. Εμείς μέχρι το 2021 θα δίναμε 600.000 σχολικά γεύματα σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού.

 

Λέτε ότι δίνετε 1.000 € φοροαπαλλαγή για κάθε παιδία. Στο πρώτο όμως παιδί 375 €. Γιατί; Γιατί οι μονότεκνες οικογένειες είναι οι περισσότερες. Τι μικρόψυχη πολιτική αριθμητική. Οι πολιτικές για το παιδία είναι σοβαρή υπόθεση. Είναι η μεγάλη επένδυση για το μέλλον. Δεν αντέχει ψέματα, λαθροχειρίες και επικοινωνιακές φανφάρες όπου ανακοινώνεται ο νόμος για την αναδοχή και υιοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ του 2018 και η καινοτόμος ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 που μειώνει τον χρόνο αναμονής σε 8-12 μήνες ως έμπνευση και σύλληψη της κ. Κεραμέως το 2016. Έλεος! Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός όταν οι υποψήφιοι γονείς περίμεναν 4 έως 6 χρόνια.

 

2ον Αναπηρικά επιδόματα. Αφορούν όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μείωση κατά 173 εκατ.  και είναι δυστυχώς τόσα δις, όπως, ίσως η κ. Μιχαηλίδου αγνοεί. Πρόκειται για 73 εκατ. το μήνα και σ’ αυτόν τον κωδικό βρίσκονται και τα επιδόματα των ομογενών, στεγαστικής συνδρομής, υπερηλίκων και ορεινών περιοχών. Κάντε τις πράξεις κ. Μιχαηλίδου.

 

3ον: Μειώνετε κατά 53 εκ. το επίδομα ενοικίου που πρώτη φορά έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και διεύρυνε το 2019 βάζοντας 366 εκ. η πρόνοια σε 600.00 συμπολίτες μας. Χαρίζετε όμως πάνω από 150 εκατ. σε όσους έχουν περιουσία πάνω από 500.000 από τον ΕΝΦΙΑ. Αυτά είναι τα 400 εκ. που κόβετε από τα μεσαία στρώματα.

 

Τι αυξάνετε; Το μόνο επίδομα που αφορά την φτώχεια. Το ΚΕΑ, που του αλλάζετε όνομα και το λέτε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Εσείς που είσαστε κατά των επιδομάτων της φτώχειας κόβετε κατά 400 εκ. τα επιδόματα που αφορούν τα μεσαία στρώματα και αυξάνετε κατά 170 εκ. το επίδομα της φτώχειας.

 

Η  ΝΔ συμπεριφέρεται σαν να προσγειώθηκε την 7η Ιουλίου στο Ελ. Βενιζέλος και διαπιστώνει ότι η ανεργία είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη στο 16%.

 

Αλήθεια;

 

Δεν ήταν η ΝΔ που κυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2015 και έφτασε την ανεργία στο 27%; Δεν ήταν υπουργός ο κ. Μητσοτάκης που απέλυε καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες και διοικητικούς των πανεπιστημίων. Δεν ήταν υπουργός όταν μετακόμισαν στην φτώχεια 1 στους 5 συμπολίτες μας που ανήκαν στην μεσαία τάξη; Διαβάστε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν ήταν ο κ. Μητσοτάκης υπουργός μέχρι το 2015 όταν το 35,7% του πληθυσμού ήταν σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και η παιδική φτώχεια στο 26,6%; Έχουμε αναστρέψει αυτή την κατάσταση στα προ κρίσης επίπεδα του 2008. Για αυτό οι δικαιούχοι του ΚΕΑ μειώθηκαν από 700.000 το 2017 σε 550.000 το 2019 και ο προϋπολογισμός από 850 σε 680 εκατ. Εσείς θέλετε να τους αυξήσετε. Κάτι θα ξέρετε.

 

Τελειώνω με δύο παρατηρήσεις:

 

Δεν βάλατε βέβαια το 1 δις που υποσχόταν ο Μητσοτάκης προεκλογικά και επαναλαμβάνουν εδώ οι βουλευτές σας χωρίς να διαβάζουν τον προϋπολογισμό. Αυτές τις ημέρες βιώνουμε εδώ έναν παραλογισμό. Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ μας εξηγούν γιατί με τον προϋπολογισμό τελειώνει η επιδοματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που έγδαρε την μεσαία τάξη. Όμως η κ. Μιχαηλίδου μας διαβεβαίωσε χθες ότι όπως είπε και ο πρωθυπουργός καμία επιδοματική πολιτική δεν περικόπτεται αλλά αντίθετα διευρύνεται.

 

Τι τελικά ισχύει; Το σκονάκι που σας έδωσαν για να επαναλαμβάνετε, ή αυτό που λέει η αρμόδια υφυπουργός;

 

Καταλαβαίνουμε ότι δεν σας ενδιαφέρουν οι κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες, τις οποίες ο προϋπολογισμός σας αυξάνει αφού ωφελούνται οι λίγοι των ανώτερων στρωμάτων και χάνουν οι πολλοί των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων.

 

«Η ανισότητα είναι φυσική κατάσταση». Το είπε και ο πρωθυπουργός  – Την πρόνοια του κράτους θα την αναλάβει η φιλανθρωπία των πολιτών  – και ανέθεσε τα ασυνόδευτα ανήλικα στον εθελοντισμό και την κυρία Αγαπηδάκη.

 

Αυτά όμως δεν συνιστούν Ευρωπαϊκό κράτος- κράτος δικαίου, κράτος αλληλεγγύης και πρόνοιας. Είδαμε αυτές τις ημέρες την αντίληψή σας για το μέρισμα – χωρίσατε τους ανάπηρους σε κάτω και άνω των 24 ετών για να το πάρουν. Εξαιρέσατε 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας και δεν ακούστηκε λέξη από τα κανάλια. Και όταν η κατακραυγή για τους ανάπηρους έφτασε στα πρωθυπουργικά διαμερίσματα, ο κ. Μητσοτάκης ως νέος ηγεμόνας κατήργησε τον διαχωρισμό των 24 ετών. Ο νέος βοναπαρτισμός σε ρόλο κοινωνικής πρόνοιας. Αυτή είναι η Ελλάδα του 2020;  Κρίμα. Καταψηφίζω τον προϋπολογισμό.