Να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από όλα τα κόμματα για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του Σικιαριδείου Ιδρύματος και την επαναφορά του στον Δημόσιο Τομέα.

 

Στις 28/7/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Σικιαριδείου Ιδρύματος κ. Θανάση Σπύρου και της Αντιπρόεδρου κ. Αλεξάνδρας Μαλτέζου με την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Θεανώ Φωτίου και τον βουλευτή του Βόρειου Τομέα της Αθήνας Κώστα Ζαχαριάδη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι μισθοί του προσωπικού και να κινδυνεύει άμεσα με παύση.

  

Το Σικιαρίδειο  Ίδρυμα λειτουργεί σήμερα ως Κέντρο Κατάρτισης ατόμων με νοητικές αναπηρίες άνω των 14 ετών, με σκοπό  την ψυχική, κοινωνική και θεραπευτική φροντίδα τους,  την ομαλή τους ένταξη στην οικογένεια και την κοινωνία και την προ-επαγγελματική και επαγγελματική τους κατάρτιση προς ένταξη στην εργασία.

 

Η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς οχλήσεις των εργαζομένων, δεν έχει μέχρι στιγμής κάνει συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του ιδρύματος, να καταβληθούν οι αμοιβές του προσωπικού και να συνεχιστεί η λειτουργία του.

 

Τον περασμένο Μάιο, 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία δεν λάβαμε απάντηση. Παράλληλα, είχαμε εκπονήσει σχέδιο Νόμου, συνοδευόμενο από έκθεση βιωσιμότητας, που έδινε λύση στο πρόβλημα, εντάσσοντας το Σικιαρίδειο στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και επαναφέροντάς το στον δημόσιο χαρακτήρα που είχε όταν ιδρύθηκε, το 1951, ως ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το Υπ. Κοινωνικής Πρόνοιας. Παρότι υπήρχε συνεννόηση  για συναίνεση με βουλευτές όλων των κομμάτων, η κυβέρνηση δεν φέρνει στη Βουλή ανάλογη νομοθετική ρύθμιση.

 

Κατά τη συνάντηση του Συλλόγου με τη Θεανώ Φωτίου και τον Κώστα Ζαχαριάδη επιβεβαιώθηκε η κοινή θέση των εργαζομένων, της διοίκησης του ιδρύματος  και του ΣΥΡΙΖΑ ότι  η ένταξη του Σικιαριδείου Ιδρύματος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, όπου εντάχθηκαν από το 2013, όλα τα  ΝΠΔΔ παροχής προνοιακής φροντίδας της περιφέρειας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, με σκοπό τη  συνέχιση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του  σε άτομα με νοητικές αναπηρίες από όλη την Αττική.

 

Συμφωνήθηκε ότι πολύ σύντομα θα αναληφθεί πρωτοβουλία τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους βουλευτές, ώστε να αναπτυχθεί  εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων, των εργαζομένων, των γονέων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να προωθηθεί η επίλυση του προβλήματος που δημιουργεί τεράστια ανησυχία και ανασφάλεια  στους ωφελούμενους, στους οικείους τους και στους εργαζόμενους του ιδρύματος.