Καλεσμένη στην εκπομπή «Οι αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

 

Η ενισχυμένη εποπτεία και οι όροι ΕΣΠΑ για  τα 32 δις, που ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν μας ανησυχούν ιδιαίτερα, λόγω του παρελθόντος της ΝΔ στα μνημόνια και την αποτυχημένη και αδιαφανή διαχείριση των ΕΣΠΑ.

 

Η απροθυμία της κυβέρνησης να πάρει από την αρχή της πανδημίας μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αξιοποιώντας το αποθεματικό των 37 δις μαρτυρά την πρόθεσή της να αναδιοργανώσει την αγορά σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

 

 

 

Είμαστε ανήσυχοι για τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί και θα αξιοποιηθεί το πακέτο των 32 δις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κ. Ντομπρόφσκι περί απαρέγκλιτης εφαρμογής των κανόνων ενισχυμένης εποπτείας. Οι  πόροι αυτοί έρχονται με όρους  ΕΣΠΑ, δηλαδή, αφενός με προεπιλεγμένους  άξονες όπου θα διατεθούν τα κονδύλια, και αφετέρου με αιρεσιμότητες, δηλαδή την τήρηση προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των χρημάτων. Το παρελθόν της ΝΔ, με τη χαμηλή απορροφητικότητα που είχε στο ΕΣΠΑ μέχρι το 2015, διότι τα μοίραζε σε λίγους ημετέρους και άφηνε ακάλυπτες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μεγάλη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, ακριβώς γιατί διένειμε τα κονδύλια τους σε πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Κομισιόν για  τους όρους και τις περιοχές  της οικονομίας όπου θα διατεθούν τα 32 δις. Πρέπει να το κάνει άμεσα, ώστε να ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το 90% της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

 

Όμως, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει αφήσει ακάλυπτες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην περιοδεία μας  χτες στην Καλλιθέα, οι επιχειρηματίες μας έλεγαν ότι  δεν έχουν βοηθηθεί καθόλου και κινδυνεύουν να κλείσουν. Γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», προτείνει 3 δις μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και 1,5 δις από τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

 

Ο κ. Μητσοτάκης, από την αρχή της πανδημίας και πριν ανακοινωθεί το πακέτο των 32 δις, είχε στη διάθεσή του τα 37 δις αποθεματικό που άφησε στα ταμεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων και άφησε ακάλυπτους στην κρίση τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Για μας είναι σαφλές ότι η ΝΔ θεωρεί την κρίση ευκαιρία για την αναδιοργάνωση της αγοράς προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.