Η ΝΔ με το σ/ν για τον ΕΦΚΑ δημιουργεί μια τεράστια δομή που μοιράζει ακίνητα και χρήμα σε ημετέρους

Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων επί του Σ/Ν «Εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ και άλλες διατάξεις για την κοινωνική Ασφάλιση»

 

 

▶️ Η ΝΔ με το σ/ν για τον ΕΦΚΑ δημιουργεί μια τεράστια δομή που μοιράζει ακίνητα και χρήμα σε ημετέρους.
Ο υπουργός απάντησε χτες στις αιτιάσεις-επιχειρήματα-προτάσεις της αντιπολίτευσης και των φορέων που εκλήθησαν με σκωπτικό ύφος που δε συνάδει με τη σοβαρότητα του θέματος.
 
Διότι ο υπουργός δεν τορπιλίζει απλά τον ΕΦΚΑ αλλά εισάγει ένα νέο μοντέλο για ολόκληρο το κοινωνικό κράτος, Υγεία/Νοσοκομεία, Παιδεία/σχολεία και πανεπιστήμια, ασφάλιση/ΕΦΚΑ, Πρόνοια και για την περιουσία του κοινωνικού κράτους.
 
Και είναι αυτό το μοντέλο μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι επικαλείσθε στην αιτιολογική τον ISSA – που έχει μόνο θεωρητικές κατευθυντήριες γραμμές. Πουθενά δε λέει βάλτε επικεφαλής ιδιώτες στις υπηρεσίες ασφάλισης του Δημοσίου και κρίνετέ τους με επιτροπή που οι 2 στους 3 ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, για να βάλει τους κομματικούς παράγοντες επικεφαλής του Δημοσίου με μισθούς προκλητικούς για προσόντα πρωτοδιοριζόμενου. Δεν έχετε να μας δείξετε ούτε ένα κράτος στην Ευρώπη που να εφαρμόζει αυτό το μοντέλο.
Όσο για την εταιρεία που μας λέει ο υπουργός ότι είναι μια εταιρεία ΝΠΔΔ ( Δημοσίου Συμφέροντος) για να δούμε τι δεν έχει μια τέτοια εταιρεία:
 
Την εξαιρείτε από όλες τις προβλέψεις και ασφάλειες του νόμου για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και κυρίως του ΠΔ 715/1979 και του νόμου 4412/2016 περί προμηθειών και δημοσίων συμβάσεων και θα διέπεται μόνο από το δίκαιο των Ανώνυμων Eταιρειών.
 
Διότι η μονοπρόσωπη Γενική Συνέλευση, δηλαδή ο μοναδικός μέτοχος ο e-ΕΦΚΑ, δεν αποφασίζει για τον κανονισμό, αλλά ούτε και για τίποτα άλλο, απλώς εκφέρει γνώμη.
 
Δηλαδή αυτή η υβριδική Ανώνυμη Εταιρεία ούτε διέπεται από τους νόμους για τη διαχείριση περιουσιών του Δημοσίου, αλλά ούτε και από αυτούς των Ανώνυμων Εταιρειών.
 
Γιατί η Γενική Συνέλευση δηλαδή ο μονοπρόσωπος e-efka δεν έχει καμία αρμοδιότητα και καμία αποφασιστική ισχύ για μία εταιρεία που θα διαχειρίζεται 1 δις τη δεύτερη μεγαλύτερη περιουσία του κράτους μετά την εκκλησία, με 43 υπαλλήλους κατ’ αρχήν αλλά δύναται να ιδρύει παραρτήματα παντού.
 
Αυτή η υπερεταιρεία που εγγράφεται στα ΓΕΜΗ σαν να ήταν ένα κτηματομεσιτικό γραφείο κεφαλαίου 100.000€, θα πληρώνεται από τον άφωνο μεγαλομέτοχο του e-ΕΦΚΑ, την άφωνη Γενική του Συνέλευση – που κατέχει τον ιδρώτα και αίμα των εργαζομένων και συνταξιούχων.
Διότι τα πάντα τα κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο που είναι 5-9 μέλη, τα εισηγείται ο διορισμένος από τον υπουργό διοικητής, μέσα και ο διευθύνων σύμβουλος, και αποφασίζει ο υπουργός: Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει κυριολεκτικά. Πιο κομματικό όργανο πεθαίνεις. Και τι κάνει το ΔΣ;
 
Μισθώνει, εκμισθώνει, εκποιεί και παραχωρεί τη χρήση των ακινήτων που διαχειρίζεται, χωρίς συναίνεση της Γενικής Συνέλευσης δηλαδή του ΕΦΚΑ.
 
Αναθέτει μελέτες αξιοποίησης, κατασκευής, συντήρησης και μελέτη/επίβλεψη κάθε έργου τεχνικού οικοδομικού, ηλεκτρολογικού, μηχανολογικού, ενεργειακού, υδραυλικού, ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού. Όλα αυτά όπως θέλει, εκτός διατάξεων δημοσίων συμβάσεων. Μιλάμε για χοντρές business.
 
Πρόκειται για την απίστευτη διασπάθιση δημόσιας περιουσίας που είναι διασφάλιση των συντάξεων με τη δημιουργία μιας τεράστιας δομής που μοιράζει ακίνητα και χρήμα σε ημετέρους.