«Επειδή ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει παράθυρο ευκαιρίας για εκλογές, διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους και με μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας την πανδημία»

Καλεσμένη στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Γ. Σκάλκο και Κ. Λασκαράτο

 

 

  • Η κυβέρνηση δυστυχώς έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας διότι ψάχνει μετά το πρώτο lockdown να γαντζωθεί σε ένα παράθυρο ευκαιρίας για εκλογές και έχει προσκολληθεί σε μια επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας με ενέσεις αισιοδοξίας και χαλαρότητας.
  • Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Να αφήσει τις ποδηλατάδες, όπως αυτές που είδαμε την ημέρα που άρχισε η τραγωδία στη Θεσσαλονίκη. Είδαμε χθες και τις απαράδεκτες εικόνες στην Ικαρία, όπου πήγε να επιβλέψει τους εμβολιασμούς σε μια περιοχή με μόλις τέσσερα κρούσματα.
  • Η ευθύνη της πολιτείας είναι να προχωράει σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως τα εξής: 1. Καταγραφή συστηματικού χάρτη διάχυσης της μόλυνσης με συστηματικά μαζικά δωρεάν τεστ-κι όχι 6.000 το Σαββατοκύριακο και 30.000 ορισμένες καθημερινές. Αυτός ο χάρτης δείχνει τις περιοχές  που μπαίνουν σε κόκκινο και καθορίζει τοπικά, και όχι γενικευμένα οριζόντια, μέτρα και αποφεύγεται το ακορντεόν. 2. Συνεχείς έλεγχοι στις μεγάλες εστίες διασποράς, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς-όπου δεν έχουμε δει καμία αλλαγή ένα χρόνο τώρα. 3. Συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι στους μαζικούς χώρους εργασίας όπου πρέπει να ελέγχεται εάν τηρείται η τηλεργασία και με ποιους όρους 4. Μείωση των μαθητών ανά τάξη. 5. Αύξηση των ΜΕΘ και ενίσχυση του ΕΣΥ.
  • Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση κάνει σπασμωδικές κινήσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας, όπως την περιβόητη απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο μετά τις 6μμ.
  • Ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση δεν έχει τη δικαιολογία ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Βλέπουμε την εξόντωση του λιανεμπορίου. Μία στις δύο επιχειρήσεις δε θα ανοίξει και ο κ. Γεωργιάδης τους ζητάει τα κλειδιά με αφόρητο κυνισμό. Γνωρίζουμε ότι τα εισοδήματα συμπιέζονται και στις 20 ημέρες εξαντλείται το μηνιαίο εισόδημα για 700.000 ανθρώπους. Από την αρχή λέγαμε ότι η χώρα θα μπει σε τεράστια ύφεση, το οποίο έγινε. Έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη για το 2020 και όλα δείχνουν  ότι δε θα έχουμε ανάκαμψη το 2021. Δεν άκουσε η κυβέρνηση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έλεγε να δώσουν εμπροσθοβαρή ενίσχυση στα νοικοκυριά, τα οποία άφησε ακάλυπτα.
  • Εκ των υστέρων η ΝΔ έρχεται στα λόγια μας και αντιλαμβάνεται τώρα ότι πρέπει ένα μεγάλο μέρος της προκαταβολής που έδωσαν για να επιστραφεί, να γίνει τελικά μη επιστρεπτέο. Η ζημιά όμως, έχει γίνει. Άλλο είναι να προλάβεις την ύφεση και άλλο να τρέχεις από πίσω.