Επανέρχεται ο κ. Δανιηλίδης για τις «τραγικές πολιτικές μου ευθύνες» ως προς τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ το διάστημα 2015-2019. Είμαι υπερήφανη για τα πεπραγμένα αυτής της περιόδου.

 

Επανέρχεται ο κ. Δανιηλίδης,  τέσσερις μέρες μετά τη δήλωσή μου, (25/8/2020), για τα όσα  ψευδή και συκοφαντικά ανέφερε στον ΑΝΤ1 στις 24/8/20, με 4σέλιδη ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τα όσα ανέφερα σε αυτή. Με ξανακατηγορεί ότι αρνήθηκα, από ιδεοληψία, τα 4,5 εκ. του Ιδρύματος Νιάρχου την περίοδο 2015-16 για τη χρηματοδότηση επιλαχόντων του προγράμματος των vouchers.

 

Κατά την περίοδο που ήμουν αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο Κοιν. Αλληλεγγύης συνεργαστήκαμε, τόσο με το Ίδρυμα Νιάρχου,  όσο και με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους και ιδρύματα για την καλύτερη υλοποίηση των προνοιακών πολιτικών που σχεδιάζαμε στο Υπουργείο και καμία ιδεοληψία δεν μας εμπόδισε σε αυτό. Π.χ. η βελτίωση λειτουργίας των δημόσιων προνοιακών ιδρυμάτων, τα σχολικά γεύματα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νόμου αναδοχής και υιοθεσίας, το λεωφορείο αστέγων.

 

Όπως αποδεικνύεται από την ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ, του φορέα που υλοποιεί επί δεκαετία τώρα το πρόγραμμα των vouchers, αλλά και όπως ο ίδιος ο κ., Δανιηλίδης επιβεβαιώνει, η τελευταία χρονιά που το Ίδρυμα Νιάρχος έδωσε χρήματα για να καλύψει επιλαχόντες του προγράμματος ήταν το 2013-14, και το ποσό ήταν 4,5 εκατομμύρια.

 

Το πρόγραμμα των vouchers για τη χρονιά 2014-15 αποφασίστηκε τον Ιούνιο του 2014, όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σε υλοποίησή του η ΕΕΤΑΑ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2014 ότι η κάλυψη επιλαχόντων θα γίνει από εθνικούς πόρους, δηλαδή το Ίδρυμα Νιάρχου δεν θα είχε καμία συμμετοχή.

 

Το νέο σύστημα vouchers που εισηγήθηκα και εφαρμόστηκε από το 2015-16 συμπεριέλαβε για πρώτη φορά τις άνεργες μητέρες και αποκάλυψε όσα επί χρόνια η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έκρυβαν κάτω από το χαλί, αφού έδιναν vouchers μόνο στις εργαζόμενες. Σε αυτό θέλει να επανέλθουμε ο κύριος Δανιηλίδης;

 

Μέσα σε 4,5 χρόνια, αυξήσαμε δραστικά τον αριθμό των ωφελούμενων παιδιών, προθέτοντας εκατομμύρια από εθνικούς πόρους. Έτσι, ενώ το 2015 παραλάβαμε 79.000 vouchers με κόστος 172 εκ. € εκ των οποίων μόνον 12 εκ. από εθνικούς πόρους, διευρύναμε  το πρόγραμμα και σε άνεργες μητέρες, αυξάνοντας κάθε χρόνο την εθνική συμμετοχή και τον αριθμό των vouchers. Το 2019 τροποποιήσαμε το πρόγραμμα ώστε να δίνονται σε μια κατανομή, τον Ιούλιο,  όλα τα vouchers στα παιδιά που είχαν πλήρεις φακέλους.  Και για να γίνει αυτό, προσθέσαμε όσα χρήματα χρειάστηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, το 2019 φτάσαμε να δώσουμε 155.000 vouchers σε όλα τα παιδιά με πλήρη δικαιολογητικά,  ανεβάζοντας τον π/υ του προγράμματος στα 279 εκ. από τα οποία τα 220 ήταν εθνικοί πόροι.

 

 

Συγχρόνως ενισχύσαμε με δύο τρόπους τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς: 1ον: χρηματοδοτήσαμε, με πρόγραμμα 15 εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, την αύξηση των θέσεων των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών προκειμένου να πολλαπλασιαστούν οι διαθέσιμες θέσεις και 2ον: με 90 εκ. €  από τον π/υ του το Υπουργείου Εσωτερικών χρηματοδοτήσαμε τις αλλαγές που έπρεπε να κάνουν οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες ασφαλείς προδιαγραφές, κοινές, για πρώτη φορά, με τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, των οποίων τους όρους λειτουργίας εμείς με ΚΥΑ είχαμε προηγουμένως ορίσει.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ανικανότητάς της να υλοποιήσει ένα δοκιμασμένο πρόγραμμα με συνεχώς βελτιούμενες επιδόσεις σε όλη της διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Βρίσκει όμως δεκανίκι στις ψευδείς, συκοφαντικές και αποπροσανατολιστικές δηλώσεις του κ. Δανιηλίδη που μόνο στόχο έχουν να βγάλουν την κυβέρνηση από το κάδρο των ευθυνών, στοχοποιώντας με προσωπικά.