Ενώ οι θάνατοι από επικίνδυνες μορφές θέρμανσης αυξάνονται, το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιμετωπίζει τις κομμένες παροχές ρεύματος με ανεπαρκή μέτρα

 

▶️ Ενώ οι θάνατοι από επικίνδυνες μορφές θέρμανσης αυξάνονται, το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιμετωπίζει τις κομμένες παροχές ρεύματος με ανεπαρκή μέτρα.
 
Η ενεργειακή φτώχεια και η ακρίβεια έφθασαν να σκοτώνουν συνανθρώπους μας κάθε μέρα ακούμε ανθρώπους να πεθαίνουν από τη χρήση ακατάλληλων και επικίνδυνων μορφών θέρμανσης. Έχουμε επανέλθει στον κατάσταση του 2012-14 θρηνώντας μέσα στο Δεκέμβριο 14 νεκρούς από πυρκαγιές τέτοιας αιτίας.
Το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε προχτές μέτρα και διαδικασίες για την επανασύνδεση των κομμένων ρευμάτων τα οποία είναι κατώτερα των περιστάσεων, αφορούν πολύ λίγους και καταλήγουν δώρο-άδωρο διότι:
 
1ον: Βασική προϋπόθεση για έγκριση του αιτήματος επανασύνδεση της παροχής με πληρωμή μέρους των χρεών από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης είναι να παραμείνει κομμένη η παροχή μέχρι να ολοκληρωθεί η έγκριση της αίτησης. Όπως όμως κατανέμεται μεταξύ δήμων και ΔΕΔΔΗΕ, αυτή η διαδικασία προβλέπεται αρκετά χρονοβόρα. Σε όλο αυτό το διάστημα τα νοικοκυριά θα παραμένουν χωρίς ρεύμα.
 
2ον: Τα εισοδήματα των νοικοκυριών πρέπει να μην υπερβαίνουν τα όρια του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Όμως, για τον προσδιορισμό τους, ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως παγίως κάνει για το ΚΟΤ, λαμβάνει ως βάση την τελευταία φορολογική δήλωση, η οποία περιλαμβάνει τα εισοδήματα του 2020. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν πιάνει τη πρόσφατη φτωχοποίηση εντός του 2021.
 
3ον: Η κάλυψη των οφειλών από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μειώνεται όσο ανεβαίνει το χρέος του νοικοκυριού. Δηλαδή για οφειλές έως 6.000 διαγράφεται το χρέος. Για συνολικές οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 9.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 75% της οφειλής, ενώ για 12.000 και πάνω διαγράφει μόνον 4.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ανθρώπους που επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος δίνεται μικρότερη βοήθεια.
 
4ον: Δεν ορίζεται σε πόσες άτοκες μηνιαίες δόσεις θα εξοφλείται το υπόλοιπο της οφειλής και αν θα υπάρχει περίοδος χάρητος.
 
Και, βέβαια, καμία πρόβλεψη δεν γίνεται για την αυριανή μέρα, δηλαδή για το ρεύμα που θα καταναλώσουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μετά την επανασύνδεση. Αυτό οδηγεί σε νέα υπερχρέωση και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
 
Αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί μόνο με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουμε καταθέσει επανειλημμένα ως τροπολογία την οποία η κυβέρνηση έχει απορρίψει και περιλαμβάνει: άμεση επανασύνδεση των κομμένων παροχών, διακανονισμός σε πολλές δόσεις με μεγάλη περίοδο χάρητος, δωρεάν ρεύμα έως 300 kwh ανά νοικοκυριό το μήνα. Καλούμε την κυβέρνηση, ακόμη και τώρα, να εφαρμόσει την πρόταση αυτή για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα.