Δήλωση για την κατάσταση στον οίκο ευγηρίας στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών

 

Εύχομαι καλή  ανάρρωση στους 41 φιλοξενούμενους του ιδιωτικού κερδοσκοπικού οίκου ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών,  που περιθάλπονται πλέον από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

 

Γνωρίζουμε ότι τα γηροκομεία είναι δύο κατηγοριών, 300 περίπου δημόσια και 1500 περίπου ιδιωτικά, φιλανθρωπικού σκοπού ή κερδοσκοπικού σκοπού. Και ότι δεν υπήρχε ενιαίος μηχανισμός ελέγχου για αυτές τις δύο κατηγορίες.

 

Από τον Μάρτιο ζητήσαμε να δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός ελέγχου, και ταυτόχρονα να εφαρμοστούν 3 μέτρα: κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα, συνεχείς έλεγχοι και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ.  Η κυβέρνηση εκώφευσε  και  κινητοποιήθηκε πολύ αργά, τον Αύγουστο, όταν ήδη είχαμε θρηνήσει τους θανάτους στην ιδιωτική κερδοσκοπική δομή του Ασβεστοχωρίου.  Σήμερα βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας του  Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη παίρνει με εξοργιστική καθυστέρηση μέτρα ανεπαρκή, αποσπασματικά και εν τέλει αναποτελεσματικά.

 

Σήμερα δυστυχώς διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ο αδύνατος κρίκος στην ασφάλεια των πολιτών και το μόνο καταφύγιο που υπάρχει είναι ο δημόσιος τομέας.  Οι δημόσιοι φορείς είναι αυτοί που  χρειάζονται διαρκή αναβάθμιση των υποδομών, στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να παρέχουν καθολικές, ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες, σε αντίθεση με την απαξίωση και τη συρρίκνωση στην οποία τους καταδικάζουν οι νεοφιλελεύθερες  πολιτικές  της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μόνο έτσι μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ο κάθε  πολίτης, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση και την οικονομική του κατάσταση.