Τρεις παρατηρήσεις έκανα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων επί του Σ/Ν του Υπ. Υγείας για θέματα σχετικά με τον covid. Όλες αφορούσαν θέματα πρόνοιας.

 

 

1. Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρούν να τροποποιήσουν νόμο που ψήφισαν στις 4/12, πριν 13 μέρες, συγκεκριμένα το επαίσχυντο άρθρο που κατάργησε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2016 και απαγόρευσε σε ανασφάλιστους να συνταγογραφούν φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΠΥ. Υποχρέωσε έτσι, όχι μόνο τους φτωχούς και ευάλωτους, αλλά και τους ανάπηρους, σχεδόν στο σύνολό τους, και όλους τους επιχειρηματίες, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες των μεσαίων στρωμάτων που λόγω οφειλών στο Ταμείο τους είναι ανασφάλιστοι, να απευθύνονται μόνο σε δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας. Σαν οι ασφαλισμένοι να είναι αξιόπιστοι, και οι ανασφάλιστοι απατεώνες. Και τώρα έρχονται να πουν ότι ο Υπουργός Υγείας μπορεί να αναβάλλει την εφαρμογή του νόμου ή να ορίζει εξαιρέσεις, για να τον παρακαλάνε οι ανάπηροι. Πρέπει όλοι οι βουλευτές να ζητήσουν την απόσυρση του επαίσχυντου νόμου.
 
2. Προβλέπει το Σ/Ν παράταση, ως τις 30/6/22, της υποχρέωσης των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών να συμμορφωθούν με τα όσα ορίζει για την πυροπροστασία και την προσπέλαση το ΠΔ 99/17. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει στους δήμους 95 εκ. για να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες, έδωσε και μια παράταση. Αλλά τώρα, τα πράγματα έχουν φθάσει στο αμήν. Αν συμβεί κάτι στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τα βρέφη και νήπια σε σχέση με την πυρασφάλεια, θα τραβάμε τα μαλλιά μας.
 
3. Η διάταξη για το Γηροκομείο Αθηνών, που έχει πολλές αμαρτίες. 30 εκατομμύρια χρωστάει. Απλήρωτους τους έχει τους εργαζόμενους. Στο Σ/Ν τους δίνονται 9 μήνες όπου μπορούν να εισπράττουν δωρεές, επιδοτήσεις κλπ. χωρίς να χρειάζεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Δίναμε και επί ΣΥΡΙΖΑ τέτοια δυνατότητα. Αλλά δεν γίνεται να τους δίνει το κράτος αυτή τη δυνατότητα χωρίς την υποχρέωση, όπως ορίζαμε εμείς, να πληρώνουν τους εργαζόμενους και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους.