Τοποθέτηση στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Φέρνετε στη Βουλή ένα νόμο για την προστασία της εργοδοσίας και όχι της εργασίας.

 

 

• Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε σήμερα από τους φορείς κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων ως «νόμος προστασίας της εργοδοσίας και όχι της εργασίας». Επισημάνθηκε ότι ατομική σύμβαση σημαίνει παράδοση του εργαζόμενου γυμνού στην εργοδοσία, με το σαδιστικό ότι τη διευθέτηση αυτή τη ζητάει αποκλειστικά ο εργαζόμενος, πράγμα που βεβαίως είναι βασική αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού.
 
• Τι συμβαίνει με τις απόψεις της ΓΣΕΒΕΕ; Δηλαδή γιατί δε συμφωνούν οι μικρομεσαίοι εργοδότες\ επιχειρηματίες; Αναρωτηθήκατε εσείς οι υπερασπιστές της μεσαίας τάξης που κατέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ; Αναφέρομαι στις 850.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι ο κορμός των επιχειρήσεων της χώρας και που το σχέδιο Πισσαρίδη θεωρεί ζόμπι και εμπόδιο για την ανάπτυξη και πρέπει να εξοντωθεί. Μήπως γιατί γνωρίζουν ότι ο νόμος σας φέρνει συμπίεση εισοδημάτων και άρα άμεση πτώση του τζίρου τους; Μήπως γιατί γνωρίζουν ότι ο νόμος σας πριμοδοτεί τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό;
 
• Ο κ. Χατζηδάκης επιχειρεί να μας πείσει ότι η κατάργηση του 8ωρου και η θεσμοθέτηση της πληρωμής με ρεπό των επί πλέον δύο ωρών, είναι για το καλό των εργαζομένων. Η απάντηση λοιπόν, του ήρθε σήμερα απ΄τους φορείς. Όποιος κάνει υπερωρίες, του είπαν, το κάνει γιατί δεν του φτάνει ο μισθός κι όχι για να πάρει ρεπό την Παρασκευή. Έχετε καθόλου επαφή με το 85% των Ελλήνων εργαζομένων που δεν τους φτάνει ο μισθός τους γιατί παίρνουν έως 1000 ευρώ; Γνωρίζετετε ότι οι πληρωμένες με ρεπό υπερωρίες και οι φτηνές υπερωρίες αυξάνουν την ανεργία γιατί δεν σημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας; Δηλαδή εσεις, σε έτος πανδημίας, ζηλέψατε τις επιδόσεις σας του 2014 όταν μας παραδώσατε ανεργία 26%, την οποία καταφέραμε εμείς με μνημόνιο να κατεβάσουμε το 2019 σε 17,3%;
 
• Οι δύο ευρωπαΐκές οδηγίες είναι έτοιμες από το 2019 για κύρωση. Και έπρεπε ως χώρα να τις κυρώσουμε και επεκετείνουμε όμως, με τις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου δεν τις επικυρώνετε αλλά τις ακυρώνετε.
 
• Η πρώτη ευρωπαΐκή οδηγία αφορά την εναρμόνιση οικογενειακού και εργασιακού βίου. Φαντάζομαι ότι για το καλό των παιδιών τους, τα εισοδήματα των γονέων θα μειωθούν, οι γονείς θα δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα, δηλαδή θα φεύγουν από τις 8 το πρωί έως τις το βράδυ και θα πηγαίνουν βόλτα την Παρασκευή το απόγευμα τα παιδιά τους διότι έως τότε, όως όλοι ξέρουμε, τα παιδιά βρίσκονται στους βρεφονηπιακούς, στο νηπιαγωγείο, στο σχολείο.
 
• Αυτές τις ημέρες διαφημίζετε την έναρξη του τουρισμού (χωρίς βέβαια ενίσχυση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων) όμως, είναι ο εποχικός τομέας για τον οποίο όλα όσα προβλέπετε για τις απλήρωτες υπερωρίες που θα μπορούν να εφαρμοστούν το επόμενο εξάμηνο, είναι αδύνατο να εφαρμοστούν αφού δε θα δουλεύουν τότε.
 
• Γνωρίζετε καλά ότι η μερική απασχόληση, βασική παράμετρος που αυξάνει τη φτώχεια των εργαζομένων, και αυτή μας την παραδώσατε υψηλή το 2014, πλήττει κυρίως τους νέους και τις γυναίκες. Με αυτό το νομοσχέδιο όμως συνδέετε τη μερική απασχόληση με το διακεκομένο ωράριο, δηλαδή εκτός απότ την αύξηση της φτώχειας , εξαθλιώνετε και τη ζωή τους.