Τοποθέτηση μου στην συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

 

 

 
▶️ Εκποιούν την ακίνητη περιουσία του ελληνικού λαού – πτωχεύουν τα μεσαία στρώματα.
Καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών ως εκφραστή της κυβέρνησης και επισπεύδοντα ενός νομοσχεδίου, του Πτωχευτικού Κώδικα, διότι αποτελεί πραγματική απειλή εναντίον του ελληνικού λαού:
 
 
• Απειλή πτώχευσης όλων των πολιτών.
• Απειλή δήμευσης της περιουσίας όλων των Ελλήνων πολιτών.
• Απειλή έξωσης από την πρώτη κατοικία του κάθε νοικοκυριού, φτωχού και μεσαίου.
Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν αυτό το ύστατο όπλο που δίνει η Βουλή και βλέπουμε ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση ψηφίζει την πρόταση μομφής για να σπάσει το τείχος της σιωπής της λίστας Πέτσα και να μάθει η κοινωνία τι την περιμένει.
 
▶️ Οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι σαφείς:
 
1. Για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες μπορεί να πτωχεύσουν και όχι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι νοικοκυρές, όλοι μας.
2. Προτεραιότητα είναι η ρευστοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας όποιου πτωχεύει και όχι η επιβίωση του ίδιου ή της επιχείρησής του.
3. Παίρνει από τους πολίτες όχι μόνο όσα χρωστούν τη στιγμή της πτώχευσης, αλλά και όσα θα αποκτήσουν και μετά.
4. Δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να κινούν μόνον αυτές διαδικασίες και όχι ο πολίτης.
5. Καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους, φτωχά και μεσαία στρώματα.
6. Εμπαίζει τους πλέον φτωχούς ότι αφού χάσουν το σπίτι τους για 12 χρόνια θα πληρώνουν νοίκι γι αυτό και μετά θα το αγοράζουν στην εμπορική αξία που θα έχει τότε, το 2032 (εκτός αν μας πτωχεύσετε και θεωρείτε ότι το 2032 η εμπορική αξία θα είναι μικρότερη από σήμερα) χωρίς να υπολογίζεται ούτε ό,τι έχουν δώσει για το δάνειο, ούτε τα νοίκια που έχουν πληρώσει. Αυτό δεν το έκανε καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα.
 
▶️ Στη συζήτηση επιστρατεύετε ένα σκονάκι με τέσσερα ψέματα:
 
• Πρώτο ψέμα: ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τον Φεβρουάριο του 2020 ο κύριος Σταϊκούρας δήλωσε στους θεσμούς ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα λήξει τον Απρίλιο του 2020. Άρα δεν είχε λήξει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτε άλλο δεν υπήρχε για να λήξει. Από τότε μέχρι σήμερα, όσοι θίγονται από την κρίση, δεν προστατεύονται στο ελάχιστο με το πρόγραμμα «Γέφυρα». Η Γέφυρα δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία δεν ρυθμίζει το χρέος, ούτε μειώνει δόσεις.
• Δεύτερο ψέμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Κανένας πλειστηριασμός επί ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούσε την πρώτη κατοικία. Φέρτε μας εδώ έστω έναν.
• Τρίτο ψέμα: Τα χρεωμένα νοικοκυριά θα περάσουν 3 δύσκολα χρόνια και μετά θα ξεμπερδέψουν, θα απαλλαγούν από τα χρέη, ενώ σήμερα τα παιδιά αποποιούνται την κληρονομιά των χρεωμένων γονιών τους. Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος που ισχύει δίνει το δικαίωμα να απαλλαγούν από τα χρέη χωρίς να πτωχεύσουν και να χάσουν την περιουσία τους. Η αλήθεια είναι ότι αν εφαρμοστεί ο νόμος Σταϊκούρα-Μητσοτάκη τα παιδιά δεν θα αποποιούνται την κληρονομιά των γονιών τους γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχει κληρονομιά
• Τέταρτο ψέμα: η πτώχευση των φυσικών προσώπων υπήρχε στο νόμο Κατσέλη. Είναι ψέμα διότι με το ισχύον σήμερα καθεστώς ποτέ δεν πτώχευαν α φυσικά πρόσωπα.
Υπάρχει ελπίδα; Ναι αλλά όχι στην εξαπάτηση της «δεύτερης ευκαιρίας: Η ελπίδα είναι:
• Η ενίσχυση, με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, σε δύο εκατομμύρια νοικοκυριά αντί να τους πάρουμε το σπίτι
• Η ενίσχυση με μη επιστρεπτέα προκαταβολή για τις επιχειρήσεις, αντί να τις πτωχεύουμε και να τις κλείσουμε
• Η προστασία της πρώτης κατοικίας
Σήμερα, ψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας, οφείλουμε να υποσχεθούμε ότι η ενημέρωση και η κινητοποίηση της κοινωνίας θα αποτρέψει την εφαρμογή της νέας κοινωνικής καταστροφής που φέρνετε στη χώρα, της επιστροφής στο 2015.