Τοποθέτηση μου στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (20-1-20) για το Νομοσχέδιο «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις».

 

«Τα επιδόματα και οι παροχές είναι η ουσιαστική παρέμβαση του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν υπάρχει κοινωνία ισονομίας χωρίς τις κοινωνικές παροχές», τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, στη συζήτηση τους νομοσχεδίου για το επίδομα γέννησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

 

Οι κοινωνικές παροχές, πρόσθεσε, «έχουν αναπτυξιακή διάσταση, δηλαδή κάθε ευρώ που δίνεται από το κράτος επιστρέφει στην οικονομία πολλαπλασιασμένο επί 1,3, γιατί αυξάνει τη ζήτηση και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Αποδείχτηκε αυτό περίτρανα με το κοινωνικό μέρισμα που περικόψατε κατά 600 εκ. τώρα στις γιορτές με αποτέλεσμα να πέσει ο τζίρος στην αγορά μέχρι 25%, όπως λένε η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ».

 

Η κ. Φωτίου δήλωσε ότι «στηρίζουμε το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ και σας καλωσορίζουμε στη λογική των παροχών και επιδομάτων που τόσο κατασυκοφαντήσατε προεκλογικά. Στηρίζουμε το επίδομα γέννησης, όχι βέβαια επειδή αποτελεί “ένα από τα θεμέλια της δημογραφικής πολιτικής της χώρας” και “σημαντικό κίνητρο για τους μέλλοντες γονείς”, όπως λέει η κυβέρνηση. Αυτά θεωρούμε ότι γελοιοποιούν την δημογραφική πολιτική της χώρας. Θεωρούμε, ακόμα, ότι  τα 2.000 ευρώ πρέπει να δίνονται εφάπαξ με τη γέννηση του παιδιού και όχι σε δύο δόσεις και σε απροσδιόριστο χρόνο. Επίσης, δεν πρέπει να διαχωρίζουμε τα νεογέννητα με βάση την καταγωγή των γονιών τους».

 

Το επίδομα, σημείωσε, «χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα ώστε να χάσουν χιλιάδες δικαιούχοι τρία βασικά επιδόματα που βοηθούν το παιδί και αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα καταπολεμώντας την υπογεννητικότητα στη χώρα μας: δηλαδή το Επίδομα Παιδιού, το Επίδομα Στέγασης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Είναι οι περικοπές που κρύβονται στις “λοιπές διατάξεις” που επιχειρείται να  περάσουν ανώδυνα. Με αυτήν τη μείωση προσπαθείτε  να εξοικονομήσετε  τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ από τα επιδόματα παιδιού και στέγασης και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Πρόκειται για τις μειώσεις  που είχαμε καταγγείλει ότι θα συμβούν όταν είχε έρθει στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020 και  δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε πολύ γρήγορα. Εκτιμούμε ότι η εξοικονόμηση που θα προκύψει από αυτές τις περικοπές δεν θα κατευθυνθεί  στην κάλυψη κοινωνικών ή αναπτυξιακών αναγκών, αλλά στις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού και κυρίως σε αυτήν του ασφαλιστικού».

 

Η κ. Φωτίου επισήμανε ότι η κυβέρνηση με δύο τρόπους επιχειρεί να μειώσει τους δικαιούχους. Με την «κατάργηση των επιδομάτων αν έστω και ένα από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών», ένα μέτρο «τιμωρητικό, αντιπαιδαγωγικό και  αντιεκπαιδευτικό που προσκρούει στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού την οποία έχει κυρώσει και η χώρα μας». Επίσης, με την «περικοπή των επιδομάτων  ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών». Θεωρούμε, σημείωσε «απαράδεκτο να διαχωρίζονται τα παιδιά ανάλογα με την καταγωγή τους προκειμένου να λαμβάνουν οι γονείς τους τα τέσσερα επιδόματα γέννησης, παιδιού, στέγασης και ΚΕΑ».

 

Η κ. Φωτίου υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κρίση αύξησε «τον προϋπολογισμό της πρόνοιας από τα 790 εκατομμύρια στα 3,5 δισ. ευρώ», ενώ ταυτόχρονα μετέτρεψε «συνολικά το προνοιακό κράτος σε ψηφιακό και διαφανές, μια ασπίδα κατά των πελατειακών σχέσεων και υπέρ της αξιοπρέπειας και της ισονομίας των δικαιούχων». Από τα 3,5 δις το 1,4 δις αφορά άμεσα πολιτικές για το παιδί που συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος:

 

  • 1,1, δις για επίδομα παιδιού σε 1.660.000 παιδιά, 900.000 οικογένειες από 650 εκ. σε 1.400.000 παιδιά το 2015
  • 270 εκ για 156.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, από 79.000 το 2015. Το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά που ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις των παιδιών.
  • 71 εκ για 185.000 καθημερινά ζεστά γεύματα σε δημοτικά σχολεία. Αυτό είναι μέτρο για την σχολική διαρροή, όχι η τιμωρία των παιδιών.

 

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 300 εκατομμύρια του επιδόματος στέγης  που αφορούν  667.000 άτομα ή 260.000 οικογένειες και επιπλέον 200 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

 

Τέλος, υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο μετονομάζει το ΚΕΑ σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το κόβει από τις οικογένειες και τα παιδιά που επαναλαμβάνουν μια τάξη λόγω απουσιών. Τιμωρεί λοιπόν όλη την οικογένεια και τα υπόλοιπα παιδιά αν υπάρχουν».

 

Η μετονομασία, πρόσθεσε, «γίνεται με σκοπό να παραπέμψει στο αποτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα του 2014 για 30.000 δικαιούχους και να οικειοποιηθεί το ΚΕΑ, το οποίο δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας 700 εκατομμύρια για 650.0000 συμπολίτες που είχαν αφεθεί στην ακραία φτώχεια και στην τύχη τους μέχρι το 2015». Πρόκειται, σημείωσε, «για τα γνωστά επικοινωνιακά παραμύθια της ΝΔ για να σβήσει από την συλλογική μνήμη τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ταυτόχρονα τα οικειοποιείται».