Τοποθέτηση μου στην ολομέλεια στο σ/ν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».

 

  • Για τους ασυνόδευτους ανήλικους η κυβέρνηση μεθόδευσε μια ντροπιαστική αλχημεία.
  • Βάφτισε τους άνω των δεκαπέντε ετών ενήλικες και αυτό για να μην καλύπτονται από την παιδική προστασία και να χαρακτηριστούν και αυτοί μετανάστες από ασφαλείς χώρες και να επιστραφούν.
  • Το έκανε αυτό διότι το 93% των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι πάνω από δεκαπέντε χρονών. Δηλαδή σχεδόν το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων εντάσσεται στην κατηγορία των ενηλίκων. Αυτό είναι το εύρημα.
  • Ντροπή!!! τα ασυνόδευτα ανήλικα δεν είναι μετανάστες ή πρόσφυγες, είναι παιδιά και χρήζουν προστασίας.

Διαβάστε την τοποθέτηση μου:

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι Υπουργοί και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν όλη μέρα σήμερα να πείσουν την κοινή γνώμη, τον ελληνικό λαό, ότι αυτό το τεράστιο πρόβλημα που εξελίσσεται σε μια βόμβα στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας θα λυθεί με απλές χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες θα καταλήγουν στο να χαρακτηρίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό των προσφύγων σε μετανάστες, οι οποίοι δεν χρήζουν ασύλου και θα επιστρέφονται. Αυτό είναι όλο το αφήγημα σήμερα. Αυτός ο στόχος, όμως, που ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύετε ότι θα πετύχετε, διότι δεν είστε τόσο αφελείς, είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ξέρετε ότι αυτό είναι δύσκολο να το πετύχετε, αλλά το κάνετε απλά για να ικανοποιήσετε την ακροδεξιά σας πτέρυγα που παρήλασε όλη τη μέρα εδώ και για να μπορείτε να δικαιολογήσετε το προεκλογικό ξενοφοβικό δηλητήριο που σπείρατε στην ελληνική κοινωνία και τώρα βέβαια θερίζετε τους καρπούς του. Σας είναι απαραίτητο αυτό για να δικαιολογήσετε το Βατερλό της Κυβέρνησής σας μέσα σε τέσσερις μήνες.

 

Απ’ αυτόν βέβαια τον στόχο δεν γλιτώνουν ούτε οι ανήλικοι πρόσφυγες. Περίσσεψαν οι κουβέντες για τους ανήλικους πρόσφυγες. Για να δούμε, όμως, τι κάνατε. Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια ντροπιαστική αλχημεία. Βαφτίζετε τους κάτω των δεκαπέντε ετών παιδιά και τους άνω των δεκαπέντε ετών ενήλικες. Έτσι, εντάσσετε τους άνω των δεκαπέντε ετών στις ρυθμίσεις ενηλίκων για να χαρακτηριστούν και αυτοί μετανάστες από ασφαλείς χώρες και να επιστραφούν.

 

Πώς ανακαλύψατε το συγκλονιστικό όριο των δεκαπέντε ετών, κύριε Υπουργέ; Με ποια επιστημονική μέθοδο; Να σας πω εγώ. Με τα στατιστικά του ΕΚΚΑ, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Γιατί; Διότι το 93% των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι πάνω από δεκαπέντε χρονών. Ντροπή σας. Δηλαδή το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων το εντάσσετε στην κατηγορία των ενηλίκων. Αυτό είναι το εύρημα. Μπράβο, λοιπόν, γιατί τα παιδιά δεν είναι μετανάστες ή πρόσφυγες. Είναι παιδιά και χρήζουν προστασίας.

 

Αλλά δεν σας φτάνει αυτό, κάνετε και μια δεύτερη αλχημεία. Δεν αναφέρεστε πουθενά στον ν.4554/2018 για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Αυτός είναι ο νόμος, με πέντε κοινές υπουργικές αποφάσεις. Δείτε τον! Τον ψηφίσαμε το 2018. Τις ΚΥΑ τις βγάλαμε τον Ιούνιο του 2019 και πιο νωρίς. Όλες είναι εφαρμοστικές. Αν δεν εφαρμοστούν οι ΚΥΑ, δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την επιτροπεία. Είναι το μοναδικό νομοθετικό πλαίσιο για το οποίο έχει πάρει η χώρα συγχαρητήρια. Ξέρετε πότε εκπνέουν οι ΚΥΑ; Στις 31 Δεκεμβρίου. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι στο τέλος θα τον κάνετε ανενεργό τον νόμο. Αυτό επιχειρείτε. Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε και αυτό.

 

Το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν λύνεται με τα κολπάκια της ηλικίας. Είναι δύσκολο. Το 2015 η χώρα ήταν εντελώς απροετοίμαστη. Δεν είχε δομές, δεν είχε κανένα νομοθετικό πλαίσιο, όχι σαν και αυτά που σας παραδίδουμε εμείς σήμερα -στα ασυνόδευτα ανήλικα πάντα. Τον Φεβρουάριο του 2015 παραλάβαμε τριακόσιες ογδόντα θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους. Μέχρι τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΚΑ, δημιουργήσαμε δύο χιλιάδες διακόσιες πενήντα διαθέσιμες θέσεις σε ξενώνες, σε safe zone, σε διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, σε ξενοδοχεία. Τον Ιούνιο του 2019, λίγο πριν έρθετε στην εξουσία, είχαμε τοποθετήσει σε αυτές τις δομές δύο χιλιάδες παιδιά, κύριε Υπουργέ, και είχαμε να διαχειριστούμε οκτακόσια εξήντα ένα παιδιά και είχαμε προγραμματίσει και προβλέψει διακόσιες νέες θέσεις σε ξενοδοχεία, εκατόν πενήντα οκτώ θέσεις σε ξενώνες, πενήντα θέσεις σε διαμερίσματα. Δείτε τα στοιχεία του ΕΚΚΑ. Όσοι ενηλικιώνονταν, θα καλύπτονταν στο πρόγραμμα ESTIA, δηλαδή σας αφήσαμε ένα πρόβλημα διαχειρίσιμο. Τι κάνατε μέσα σε τέσσερις μήνες; Μέσα σε τέσσερις μήνες απραξίας -σε τρεις για την ακρίβεια, γιατί τα στοιχεία που έχω είναι του Οκτωβρίου του 2019- και ανεπάρκειας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο αριθμός προς τακτοποίηση είναι χίλιοι επτακόσιοι ενενήντα δύο, δηλαδή υπερδιπλάσιοι. Τώρα, επειδή δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε, εφευρίσκετε τους ενήλικες των δεκαπέντε ετών.

 

Αποσύρετε αυτές τις ντροπιαστικές ρυθμίσεις για τα ασυνόδευτα, που μας εκθέτουν διεθνώς. Σκύψτε με προσοχή και σοβαρότητα πάνω σε αυτούς τους βασανισμένους εφήβους των πολέμων και των στερήσεων.