Το Σ/Ν του Υπ. Υγείας αποδεικνύει ότι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν εν γνώσει τους έναν προϋπολογισμό ψευδή και ανεφάρμοστο, με την παραδοχή ότι η πανδημία τελείωσε το 2021

Μιλώντας στην Ολομέλεια, επί του Σχεδίου Νόμου του Υπ. Υγείας με ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του covid 19

 

 

▶️ Το Σ/Ν του Υπ. Υγείας αποδεικνύει ότι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν εν γνώσει τους έναν προϋπολογισμό ψευδή και ανεφάρμοστο, με την παραδοχή ότι η πανδημία τελείωσε το 2021.
 
▶️ Εκλογές τώρα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και για να σταματήσει η ραγδαία φτωχοποίηση του λαού από την κρίση ακρίβειας και ενέργειας.
 
▶️ Να αποσυρθεί η διάταξη του ν. 4865/4-12-2021 που καταργεί το δικαίωμα των ανασφάλιστων επί ΣΥΡΙΖΑ να συνταγογραφούν, όπως οι ασφαλισμένοι, εξετάσεις, διαγνώσεις, φάρμακα και θεραπείες σε ιδιώτες γιατρούς.
 
▶️ Να επεκταθεί και στους εργαζόμενους των δημόσιων και δημοτικών δομών πρόνοιας και φροντίδας στην Κοινότητα (ΚΚΠΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ κ.λπ) η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων σε δομές υγείας για τη μάχη κατά του κορωνοϊού.
 
Την περασμένη εβδομάδα, οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν εν γνώσει τους έναν προϋπολογισμό ψευδή και ανεφάρμοστο, που στηριζόταν στην παραδοχή ότι η πανδημία τελείωσε το 2021. Με τα 37 άρθρα παρατάσεων η κυβέρνηση μεταθέτει το τέλος της πανδημίας για τις 31/3/2022, όταν η παγκόσμια, ευρωπαϊκή και εγχώρια πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο.
 
Έχουμε 20.000 νεκρούς, διπλάσια θνησιμότητα από τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. ανά εκατομμύριο κατοίκων, το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του σε διαρκή κατάρρευση. Όμως ο Πρωθυπουργός, επιμένει να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, εξαφανίζει την έρευνα Τσιόδρα –Λύτρα και αδιαφορεί για τους εργαζόμενους που σώζουν ζωές.
Στο σημείο αυτό επισήμανα ότι στο ψηφισμένο πριν 12 μέρες ελάχιστο επίδομα για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας θα πρέπει να περιληφθούν και οι εργαζόμενοι των δημόσιων και δημοτικών δομών πρόνοιας και φροντίδας στην κοινότητα, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ). Και οι εργαζόμενοι αυτοί δίνουν δυο χρόνια τώρα με αυτοθυσία και αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή τη μάχη κατά του κορωνοϊού.
 
Επίσης ρώτησα αν το άρθρο 59 για την παράταση συμβάσεων καθαριότητας με το Υπ. Οικονομικών ισχύει και για τις 13 καθαρίστριες του Υπουργείου που είχαν συμβάσεις εργασίας.
 
Και συνέχισα λέγοντας ότι ούτε για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που απειλεί το ένα στα τρία νοικοκυριά αναφέρει κάτι το Σ/Ν. Αδιαφορεί η κυβέρνηση που την τελευταία εβδομάδα είχαμε 12 νεκρούς από πυρκαγιές σε σπίτια, ενώ έχει απορρίψει πολλές φορές την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύνδεση κομμένων παροχών, ρύθμιση οφειλών μετά το ‘22 και παροχή δωρεάν 300 kw ανά νοικοκυριό, όπως και τις προτάσεις για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
 
Γι αυτό ζητάμε εκλογές τώρα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να σταματήσει, με μια προοδευτική κυβέρνηση, η ραγδαία φτωχοποίηση του ελληνικού λαού από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.
 
Το νομοσχέδιο τροποποιεί επίσης πολύ πρόσφατους νόμους της ΝΔ, με τρόπο που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Όπως το άρθρο 39 που τροποποιεί νόμο ψηφισμένο πριν 16 μόλις μέρες, για να κατασιγάσει την αγανάκτηση και την κατακραυγή της κοινωνίας.
Γιατί ο νόμος 4865 της 4ης Δεκεμβρίου ’21 καταργεί διάταξη του εμβληματικού νόμου 4368/16 του ΣΥΡΙΖΑ που έδινε δικαίωμα στους ανασφάλιστους να συνταγογραφούν, όπως και οι ασφαλισμένοι, εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες σε ιδιώτες γιατρούς. Παραπέμπει έτσι τους ανασφάλιστους, ανάπηρους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ασφαλιστικές οφειλές, αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας οι οποίες σήμερα είναι αποκλεισμένες από τον covid, ακόμη και για τις διαγνώσεις που απαιτούνται για να εξετασθεί κάποιος από τα ΚΕΠΑ.
 
Αντί η ΝΔ να καταργήσει αυτή τη διάταξη, δίνει στον υπουργό υγείας το δικαίωμα να αποφασίζει μόνος του για εξαιρέσεις ομάδων, φαρμάκων και εξετάσεων. Η αποθέωση της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων!
Το Σ/Ν περνά και πολλές, άσχετες με την πανδημία, παρατάσεις. Όπως την παράταση, έως 30/6/22, της υποχρέωσης των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών να συμμορφωθούν με τον καινούργιο κανονισμό πυρασφάλειας και προσβασιμότητας, όπως ορίζει το ΠΔ99/17.
 
Επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν 95 εκατομμύρια για να προσαρμοστούν οι δήμοι και μια μόνο ετήσια παράταση έως τον Αύγουστο του 2019. Η ΝΔ πάγωσε τις εκταμιεύσεις και δίνει διαρκείς παρατάσεις, όταν είναι γνωστό ότι η πυρασφάλεια είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για βρέφη και νήπια. Να προσέξει η κυβέρνηση. Η παιδική προστασία δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια.
 
Και κατέληξα ότι καταψηφίζω το νομοσχέδιο.