Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς είναι παράδειγμα επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων

Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

 

 
▶️ Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς είναι παράδειγμα επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων.
 
▶️ Η κυβέρνηση προσπαθεί να χτίσει φιλοζωικό προφίλ ενώ στην πραγματικότητα βάζει σε κίνδυνο την υγεία, την ευζωία και τελικά την ίδια την επιβίωση των ζώων.
 
Το νομοσχέδιο είναι ένα τυπικό παράδειγμα νομοθέτησης του περιβόητου επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη αντί να βελτιώνει την υφιστάμενη νομοθεσία, μεταφέρει τα θέματα υγείας και ευζωΐας των ζώων συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που διαθέτει τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, στους δήμους οι οποίοι στερούνται, και ανάλογων υπηρεσιών, και τεχνογνωσίας.
 
Η μεταφορά αυτή γίνεται χωρίς χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς ανάλυση, αντίθετα με όλες τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού για την υγεία των ζώων, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την υγεία των ζώων και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
 
Όταν έχει αποδειχθεί τραγικά ότι η διάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων έχει ολέθρια αποτελέσματα, η κυβέρνηση εφαρμόζει τώρα και στα ζώα συντροφιάς τη διάσπαση των αρμοδιοτήτων μεταξύ ΥΠΑΑΤ και Υπουργείου Εσωτερικών.
 
Καμία χρηματοδότηση δεν δίνεται στους δήμους πέρα από τα προβλεπόμενα από το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ χρήματα του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και του «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» 44 εκ. για να κάνουν τη οι δήμοι ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ζώων, ηλεκτρονική σήμανση, στείρωση ή καταχώρηση του DNA τους σε ειδική Τράπεζα, διαδικασία αναδοχής και υιοθεσίας αδέσποτων, δημιουργία αποτεφρωτηρίου και κοιμητηρίου ζώων με τη συμβολή και ιδιωτικών φορέων.
 
Και όλα αυτά με ανορθολογισμούς και αντιφάσεις όπως πρόστιμα στους δήμους για μη συμμόρφωση, αλλά δυνατότητα ανάθεσης αδέσποτων σε αναδόχους ακόμη και χωρίς σύμβαση, οι οποίοι καμία υποχρέωση δεν αναλαμβάνουν και καμία ποινή για αμέλεια των ζώων δεν έχουν. Ή όπως η κατάργηση αδειοδότησης των καταφυγίων από ειδικούς φορείς που κρίνουν ολιστικά την κάθε περίπτωση. Ή τη δυνατότητα σε ιδιώτες να χαρακτηρίζονται ερασιτέχνες εκτροφείς αδέσποτων χωρίς κανέναν έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης των ζώων και του πιθανού παράνομου εμπορίου.