Το μοντέλο «εκσυγχρονισμού» του ΕΦΚΑ, έμπνευσης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, μοναδικό σε όλη την Ευρώπη, διαλύει, ιδιωτικοποιεί, λεηλατεί και κομματικοποιεί τον ΕΦΚΑ

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του Σ/Ν για τον ΕΦΚΑ.

 

 

▶️ Το μοντέλο «εκσυγχρονισμού» του ΕΦΚΑ, έμπνευσης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, μοναδικό σε όλη την Ευρώπη, διαλύει, ιδιωτικοποιεί, λεηλατεί και κομματικοποιεί τον ΕΦΚΑ.
 
Είναι «πρόβα τζενεράλε» για όλον τον Δημόσιο Τομέα και το κοινωνικό κράτος.
 
▶️ Το 1555, όχι μόνο δεν ενημερώνει, αλλά: α) είναι μοντέλο για την εκποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ και β) ψευδώς εμφανίζει ικανοποιημένη την κοινή γνώμη κατά 80% με την αυτοαξιολόγηση της εταιρείας, ενώ οι πολίτες εκφράζουν κατά 83,5% τον θυμό τους για την κοροϊδία, όπως αποδεικνύουν τα πάνω από 1000 μηνύματα στη σελίδα του Υπουργείου στο Facebook.
 
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαλύει, ιδιωτικοποιεί, λεηλατεί και κομματικοποιεί τον ΕΦΚΑ. πλήττοντας 2,5 εκ. συνταξιούχους και 4 εκ. εργαζόμενους. Είναι η «πρόβα τζενεράλε» για να εισαγάγει αυτό το νέο μοντέλο, μοναδικό την Ευρώπη, όπου ιδιώτες αμφιβόλων προσόντων, προΐστανται του ειδικά εκπαιδευμένου και έμπειρου δημόσιου προσωπικού, σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα και ιδίως το κοινωνικό κράτος: Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.
 
Είναι ψέμα ότι το μοντέλο αυτό θα λύσει το πρόβλημα ταχείας έκδοσης των συντάξεων γιατί θα στρώσει στη δουλειά τους βολεμένους, ακαταδίωκτους δημόσιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Οι υπάλληλοι αυτοί, στα 2,5 χρόνια ΝΔ μειώθηκαν κατά 40%, κατά 1.000 άτομα, και δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη. Αντίθετα, απέλυσαν τους 683 νέους επιστήμονες που είχαν μπει επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πιστοποιημένοι στο πληροφοριακό σύστημα, έβγαζαν 25.000 συντάξεις το μήνα και κόστιζαν 7,2 εκατομμύρια το χρόνο. Τα μισά από όσα θα πάρουν οι 256 ιδιώτες, Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές χωρίς προσωπικό.
 
Μόνοι τους θα βγάλουν τις συντάξεις; Άλλωστε, οι ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές, που εκλήθησαν πριν 10 μήνες σε βοήθεια, δεν έχουν βγάλει ως σήμερα, όπως παραδέχτηκε προχτές κι ο Υπουργός, ούτε μία σύνταξη.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει τον ΕΦΚΑ για να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο ΕΦΚΑ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και η περιουσία του, αξίας 1 δις, που διασφαλίζει την απονομή των συντάξεων να ξεπουληθεί. Είναι η ίδια μεθόδευση με τη ΔΕΗ, που σήμερα βλέπουμε τα ολέθρια αποτελέσματά της.
 
Είναι επίσης ψέμα ότι ο ΕΦΚΑ δεν ενημέρωνε, ενώ τώρα, με το 1555, ο κόσμος ενημερώνεται. Το τηλ. κέντρο 1555 κόστισε 12,1 εκατομμύρια για ένα χρόνο και, παρά το μεγάλο κόστος, δόθηκε με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες, δήθεν λόγω αναγκών κορωνοϊού, και ουσιαστικά με απευθείας ανάθεση, αφού μόνον μία εταιρεία παρουσιάστηκε στη διαπραγμάτευση και το πήρε με έκπτωση 3%. Τόσο στημένη διαδικασία! Από τα 12,1 εκ. € τα 4 εκ. πάνε σε δημοσιότητα και έρευνες κοινού (αιώνια Λίστα Πέτσα). Τα 2,3 εκ. € σε δύο συμβούλους της εταιρίας, αυτό που η αγορά αποκαλεί «αέρα», και με τα υπόλοιπα 5,8 εκ. η εταιρεία προσέλαβε εργολαβικούς εργαζόμενους για να λειτουργήσει το Κέντρο, ως τον Μάιο του ‘22 οπότε προφανώς θα ανανεώσουν τη σύμβαση.
 
Με το ίδιο μοντέλο θα εκποιηθεί η περιουσία του ΕΦΚΑ.
Το αστείο είναι ότι η εταιρεία-ανάδοχος αυτοαξιολογήθηκε. Βρήκε 300 πολίτες από το 1,1 εκ. κλήσεις που διατείνεται ότι εξυπηρέτησε το 1555 και βρήκε ότι το 85% δήλωσε πολύ ικανοποιημένο. Μόνο που στη σελίδα του FB του Υπουργείου, από τις 10/2 που μπήκε πληρωμένη ανάρτηση με τα γραφήματα των ευρημάτων της έρευνας μέχρι χτες, 16/02, έγιναν 781 σχόλια, (σήμερα έχουν ξεπεράσει τα χίλια), αρνητικά σε ποσοστό 83,5%. Ενδεικτικά: «Σε ποιο καντόνι της Ελβετίας ζείτε;». «Πήρα στο 1555 πριν δέκα πέντε μέρες. Με αναμονή 18 λεπτών, σήκωσαν το τηλέφωνο, για να παραπέμψουν το αίτημα μου σε αρμόδιο υπάλληλο του ΕΦΚΑ. Ακόμα να με πάρει!». «Εμείς ζούμε σε άλλη χώρα φαίνεται. Ψεύτες!». «Πλάκα μας κάνετε. Σίγουρα!».
 
Και κατέληξα: Κύριε Χατζηδάκη, σας πήραν χαμπάρι. Τον αντισυνταγματικό νόμο που θα ψηφίσετε, μόνοι σας πάλι, σήμερα, ένα νόμο έκτρωμα που πλήττει τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας, δεσμευόμαστε να τον καταργήσουμε όταν αναλάβουμε πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας.