Τη νέα ανθρωπιστική κρίση τη δημιουργεί ο κ. Μητσοτάκης χωρίς η χώρα να είναι σε μνημόνιο, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς και με πακτωλό 32 δις από το ταμείο ανάκαμψης

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» και την εκπομπή του Θανάση Λαζαρίδη «Έρθεν η ώρα μας»

 

 

▶️ Τη νέα ανθρωπιστική κρίση τη δημιουργεί ο κ. Μητσοτάκης χωρίς η χώρα να είναι σε μνημόνιο, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς και με πακτωλό 32 δις από το ταμείο ανάκαμψης.
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χτυπάει το κοινωνικό κράτος με μείωση των προϋπολογισμών και ιδιωτικοποιήσεις για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια.
 
Έτσι, μια νέα ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται προ των πυλών, που όμως έχει διαφορετικούς όρους από αυτούς που ζήσαμε το 2010-14. Γιατί σήμερα δεν υπάρχουν πια δημοσιονομικοί περιορισμοί και δίνεται στη χώρα πακτωλός χρημάτων, 32 δις, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 
Η ΝΔ επιλέγει να διαχειριστεί αυτούς τους πόρους όχι για την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για ημετέρους. Επέλεξε να θεσμοθετήσει τη φτηνή και αρρύθμιστη εργασία. Αφήνει την ακρίβεια να ροκανίζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που πέφτει η αγοραστική τους δύναμη και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Παράλληλα, το κράτος εφαρμόζει τρόπους για να μη δώσει ή να διακόψει παροχές και επιδόματα που είχαν θεσμοθετηθεί και υλοποιηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ (ΕΕΕ, επίδομα παιδιού, ενοικίου, ανασφάλιστων υπερήλικων κ.λπ). Έτσι άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν τα ποσοστά φτώχειας, παιδικής φτώχειας και υλικής στέρησης.
 
Ένα στα τρία νοικοκυριά δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα και τα χρήματα τελειώνουν τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα. Φτωχοί πια δεν είναι οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και εργαζόμενοι, και το μεγάλο μέρος των συνταξιούχων.
 
Η ΝΔ μας οδηγεί στην κοινωνία των 2/3 που δυσκολεύονται να επιβιώσουν και του 1/3 που διαβιεί με άνεση και μάλιστα με πλούτο. Η ενεργειακή κρίση επικάθησε στην κατάσταση που είχε δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης δυο χρόνια τώρα.
 
Για άμεση βοήθεια σε όσους πλήττονται, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημιουργεί μεγάλα δίκτυα σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για υγειονομική φροντίδα και τρόφιμα, όπως είχαμε κάνει το 2010-14, αλλά και για να βοηθά τους πολίτες να διεκδικούν τις παροχές που δικαιούνται και που για ασήμαντες αφορμές τους στερούν.
 
Αλλά δεν κάνουμε μόνον αυτό. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης διατείνεται ψευδώς ότι η κυβέρνηση όλα τα ελέγχει ή μπορεί να τα ελέγξει, -πανδημία, πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια-, εμείς λέμε στον κόσμο, όχι για να τον τρομοκρατήσουμε, αλλά για να μπορέσει να ζήσει καλύτερα, ότι πρέπει να ετοιμαστούμε για τις αλλεπάλληλες κρίσεις που δυστυχώς αποτελούν το σίγουρο μέλλον μας. Οι κρίσεις αυτές, όπως φάνηκε και από την πανδημία, πλήττουν πολλά μεσαία και ανώτερα μεσαία στρώματα.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγκαλιάζει με το πρόγραμμά του αυτά τα μεσαία στρώματα, όχι για να τα κολακέψει για να μας ψηφίσουν, αλλά γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτή την πραγματικότητα. Το πρόγραμμά μας δεν σχεδιάστηκε για να ενισχύσει μόνο τους ακραία φτωχούς, όπως επαγγέλλονται οι φιλελεύθεροι, ή τους παραδοσιακά ευάλωτους, όπως διακηρύσσουν οι σοσιαλδημοκράτες. αλλά την κοινωνική πλειοψηφία, όλους τους πολίτες, κάθε φορά που κάποια κρίση, γενική ή προσωπική, δημιουργεί ανισότητες.
 
Το μείζον νέο εργαλείο που προτείνουμε για μια κοινωνία συμπεριληπτική για όλους είναι το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, όπου το κράτος διαπιστώνει σε κάθε κρίση ποιος πλήττεται και παρεμβαίνει, ανεξάρτητα από το μέχρι πρότινος εισόδημά του.
 
Στη συνέχεια έρχεται η δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Δωρεάν υπηρεσίες σημαίνει ότι ο πολίτης δεν χρειάζεται να τις πληρώσει από την τσέπη του. Έτσι ο καθένας θα αισθανθεί ασφάλεια για το παρόν και το μέλλον.
 
Παράδειγμα: όλοι να έχουν οικογενειακό γιατρό και πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας. Όλα τα παιδιά 0 – 4 ετών να πηγαίνουν δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και δωρεάν εξωσχολική απασχόληση. Οι ανάπηροι να έχουν αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωση.
 
Αυτή την πολιτική για την κοινωνική πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε εφαρμόσει ως κυβέρνηση. Να θυμίσουμε ότι είχε διπλασιάσει μέσα σε 4 χρόνια τα voucher για βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ και είχε εντάξει στο ΕΣΠΑ 160 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που η ΝΔ πάγωσε, ελάχιστες έχουν υλοποιηθεί. Ενδεικτική ήταν σχετική δήλωση του κ. Γεωργιάδη, από τα τέλη του 2019, όπου σε ερώτησή μας απάντησε η ΝΔ δεν έχει έρθει για να υλοποιήσει προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το μείζον παράδειγμα δωρεάν παροχών είναι τα σχολικά γεύματα που τα ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με αγωνία να μη λιποθυμούν τα παιδιά στις φτωχές γειτονιές. Όμως, επειδή προόριζε να τα επεκτείνει κάθε χρόνο, όπως και έκανε, μέχρι να καλύψουν όλα τα 600.000 παιδιά του δημοτικού, τα σχεδίασε εξαρχής με υψηλής ποιότητας γεύματα μεσογειακής διατροφής που εκπόνησαν δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια. Και περιέλαβε σε όλους τους διαγωνισμούς όρους που έδιναν τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τοπικού χαρακτήρα, να ετοιμάζουν και διανέμουν τα γεύματα.
 
Αυτό ακριβώς ανέτρεψε η ΝΔ με τον φετινό διαγωνισμό όπου περιέλαβε όρο που αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να αναθέσει τεράστιες συμβάσεις των 20 και 10 εκ. σε μεγαλοεπιχειρηματίες «ημετέρους». Γι αυτό και το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε το διαγωνισμό, με κίνδυνο τα σχολικά γεύματα φέτος ή να μη δοθούν καθόλου, ή να δοθούν με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση.