Θα ζήσουμε νέα επισιτιστική και στεγαστική κρίση, ανάλογη της περιόδου 2010-2014

Καλεσμένη της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη.

 

 

▶️ Θα ζήσουμε νέα επισιτιστική και στεγαστική κρίση, ανάλογη της περιόδου 2010-2014, όσο η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και μειώνει τις επιδοτήσεις ενώ οι λογαριασμοί αυξάνονται.
 
• Η κυβέρνηση άργησε να πάρει μέτρα αλλά και τα πρόσφατα που πήρε είναι λανθασμένα. Αυτή η ολιγωρία της μας έφτασε στα πρόθυρα επισιτιστικής και στεγαστικής κρίσης. Από τη μία, δεν μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που θα μπορούσε να διευκολύνει και στο επίπεδο των μεταφορών και της ακρίβειας των προΐόντων, και από την άλλη προχώρησε σε οριζόντιες παροχές, οι οποίες μειώνονται κάθε μήνα ενώ οι λογαριασμοί αυξάνονται. Το πρόβλημα είναι ότι τα εισοδήματα των πολιτών είναι τα χαμηλότερα της Ευρώπης.
 
• Διότι το 2015 οι πολίτες είχαν χάσει το 36% των εισοδημάτων τους και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές του κατάφερε το 2019 να επανακτήσουν το 20%. Σήμερα το εισόδημα στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης και ροκανίζεται από τον πληθωρισμό. Για αυτό απαιτείται αμέσως η αύξηση του κατώτατου μισθύ στα 800 ευρώ. Η Ισπανία έχει αυξήσει από το 2019 τέσσερις φορές τον κατώτατο μισθό και τον έφτασε στα 1167 ευρώ. Είναι μεγάλο λάθος τα οριζόντια μέτρα διότι ωφελούνται το ίδιο οι ευάλωτοι και οι μη ευάλωτοι.
 
• Με βάση στα στοιχεια της Eurostat του 2020, δυστυχώς η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου το 37% του πληθυσμού ξοδεύει πανω 40% των εισοδημάτων για δαπάνες στέγασης (δάνειο, ενοίκιο, θέρμανση, πάγια έξοδα). Δεύτερη είναι η Βουλγαρία με ποσοστό 17% όταν ο ευρωπαΐκός μ.ο. είναι 9%. Δηλαδή από τα 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα, τα 1,5 εκατ. νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τις στεγαστικές δαπάνες. Αυτοί είναι οι ευάλωτοι που χρειάζονται τη δέσμη μέτρων, δηλαδή τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και ειδικές επιδοτήσεις, όχι οριζόντιες. Αντίθετα, για την κυβέρνηση, ευάλωτα θεωρούνται μόνο τα 215.000 νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Χρειάζεται μια δέσμη γενναίων μέτρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε εφαρμόσει τα εξής: 300 kWh δωρεάν, επανασύνδεση κομμένου ρεύματος και κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα.