Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο (105,5) και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη.

 

 

• Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στην Αμερική χωρίς κανένα διαπραγματευτικό χαρτί, αφού είχε ψηφίσει τα πάντα και προφανώς δεν έφερε τίποτα αλλά δυστυχώς μας έφερε νέο λογαριασμό, 11,5 δις για τις εξοπλιστικές δαπάνες. Είναι ύβρις το ότι έκανε παραλληλισμό ανάμεσα σε μια μεγάλη στιγμή της ελληνικής επανάστασης, της Έξοδος του Μεσολογγίου και της Μαριούπολης. Δεν είπε μισή κουβέντα για τα προβλήματα του ελληνικού λαού, ούτε ανέφερε τίποτα για την Τουρκία γιατί γνωρίζει καλά ότι στο κογκρέσο υπάρχουν βουλευτές που στηρίζουν την Τουρκία. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάλογες συναντήσεις πάντοτε υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της χώρας και συμπεριφερόταν ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.
 
• Οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για δημόσια δωρεάν παιδεία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε τους εισακτέους σε 77.000 και λόγω της τράπεζας θεμάτων, πέρυσι μειώθηκαν σε 68.000 και φέτος θα μειωθούν κι άλλο, θα καταλήξουν 50.000. Η κυβέρνηση μειώνει στο 1/3 τους εισακτέους στα ελληνικά πανεπιστήμια.
 
• «Η στεγαστική κρίση είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη σχέση εισοδημάτων (3η χειρότερη θέση στην Ευρώπη) και δαπανών στέγης (από τις υψηλότερες στην Ευρώπη). Όπως επισημαίνει η eurostat το 2020, το 40% του πληθυσμού ξοδεύει πάνω από το μισό του εισόδημα σε έξοδα στέγης, όταν ο ευρωπαΐκός μ.ο. είναι 9,2%. Σήμερα 1 στα 2 νοικοκυριά δεν τα βγάζει πέρα με τα έξοδα στέγης. Έχουμε νέο σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης, που περιλαμβάνει τα εξής:
 
• 1ον κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου για να μην γίνει αναδιανομή του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών, γιατί τα 4/5 του πλούτου των νοικοκυριών στη χώρα μας είναι η κατοικία, και προστασία της πρώτης κατοικίας.
 
• 2ον Για νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 24-40 ετών επιδότηση ενοικίου από 140€ το μήνα το 1ο άτομο έως 350€ το μήνα για ζευγάρι με 2 παιδιά για εισοδήματα από 10.000€ το άτομο μέχρι 25.000€ για ζευγάρι με 2 παιδιά.
 
• 3ον Μέτρα για την αντιμετώπιση της φούσκας ακινήτων με έλεγχο του airbnb και της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας του από ξένα κεφάλαια και δημιουργία Τράπεζας Στέγης, που θα περιλαμβάνει χιλιάδες ακίνητα. Οι ιδιώτες θα λάβουν ένα πακέτο κινήτρων, φορολογικά (απαλλαγή ΕΝΦΙΑ), ενεργειακή αναβάθμιση, 12 σίγουρα ενοίκια κάθε χρόνο, επιστροφή του ακινήτου στην κατάσταση που ήταν, ώστε να τα διαθέσουν στο κράτος. Είδαμε ότι το πείραμα αυτό πέτυχε στη Βαρκελώνη αλλά και στη χώρα μας με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ».
 
• Δυστυχώς η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κ. Μιχαηλίδου και το Χαμόγελο του Παιδιού δεν αφορά το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών που βρίσκονται στα ιδρύματα. Μην χάνουμε την ουσία του προβλήματος μέσα από αντιπαραθέσεις που δεν είναι αληθείς. Η αντιπαράθεση γίνεται για τη συμμόρφωση του εν λόγω ιδρύματος στις νέες προδιαγραφές. Το συμφέρον των παιδιών είναι να βγούνε από τα ιδρύματα αλλά για αυτό πρέπει να υπάρχουν συγκριμένες πολιτικές αποιδρυματοποίησης. Η κ. Μιχαηλίδου έβγαλε μια ΚΥΑ (με αριθμό 4494/11-5-2022)-την οποία είχαμε καταγγείλει από τις 9 Μαρτίου- που αφορά μόνο τα ιδιωτικά ιδρύματα, που αποτελούν μεγάλο πεδίο για το επιχειρηματικό κεφάλαιο. Στην πραγματικότητα η κ. Μιχαηλίδου φτιάχνει νέα ιδρύματα των 20 παιδιών, κάτι που απαγορεύεται από την Ευρωπαΐκή Ένωση που ορίζει ότι σε ένα ίδρυμα μπορούν να υπάρχουν από 6 έως 9 παιδιά. Δεν ξέρω πόσα παιδιά έχει το Χαμόγελο του παιδιού στα ιδρύματα του.
 
• Καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στην παιδική προστασία χωρίς κατάργηση της ιδρυματικής φροντίδας και κλείσιμο των μεγάλων ιδρυμάτων και ενίσχυση ευάλωτων οικογενειών με παιδιά μέσω της υλοποίησης μιας Εθνικής Στρατηγικής Αποϊδρυματοποίησης. Για αυτό ήταν εμβληματικός ο νόμος για την αναδοχή-υιοθεσία, που εμείς θεσπίσαμε και τον οποίο έχει εγκαινιάσει τρεις φορές ο κ. Μητσοτάκης.
• Για μας, είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίο πλαίσιο σύγχρονων προδιαγραφών για τις δομές Παιδικής Προστασίας, τόσο για αυτές που ανήκουν σε ΝΠΔΔ (δημόσιες δομές), όσο και για τις ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ιδιωτικές και εκκλησιαστικές δομές), που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει η συγκεκριμένη ΚΥΑ και ζητήσαμε την απόσυρση της.