Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

 

 

▶️ Η κυβέρνηση κόβει τα επιδόματα από τα αδύναμα και μεσαία στρώματα.
 
▶️ Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση, αλλά στην Ελλάδα είμαστε και πάλι «πρωτοπόροι».
 
▶️ Πρέπει να καταργηθεί η αισχροκέρδεια και το χρηματιστήριο ενέργειας.
 
• Η κυβέρνηση κόβει τα επιδόματα από τα αδύναμα και μεσαία στρώματα.Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χάνουν τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια ΚΟΤ Α και Β, αλλά και τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ: το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρ. ΚΕΑ), το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες και το Επίδομα Στέγασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τροπολογία ώστε να αποσυνδεθούν τα επιδόματα και τα ΚΟΤ από τις νέες αντικειμενικές αξίες εφόσον αυτές εμφανίζονται αυξημένες. Η λύση για να διορθωθεί αυτή η αδικία είναι μέσω της πλατφόρμας της ΑΔΑΑΕ όπου θα πρέπει να υπολογίζεται η φορολογική δήλωση του 2021 με την αντικειμενική αξία του 2021. Επίσης, μια άλλη τεράστια αδικία γίνεται εις βάρος των ανάπηρων συμπολιτών μας. Δεν έλαβαν το fuel pass καθώς ο κ. Πιερρακάκης δεν υπολόγισε ότι οι ανάπηροι δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Τέλος, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω την απαράδεκτη διάταξη σύμφωνα με την οποία εάν ένα παιδί μείνει στην ίδια τάξη από απουσίες, τιμωρείται ολόκληρη η οικογένεια και χάνει όλα τα επιδόματα που δικαιούται.
 
• Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ως δικό του αλλά κουτσουρεμένο το πρόγραμμα που είχε φέρει στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά με 45 βουλεύτριες από όλα τα κόμματα και είχε κάνει δεκτό ο Αλέξης Τσίπρας το 2018. Το πρόγραμμα προέβλεπε μαστογραφία από τα 40 και από τα 35 σε περίπτωση οικογενειακού ιστορικού.
 
• Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση, αλλά στην Ελλάδα είμαστε και πάλι «πρωτοπόροι». Το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί κατά 80% όταν ο ευρωπαΐκός μ.ο. είναι 20-30%. Δύο παράγοντες καθορίζουν το ενεργειακό κόστος: η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα καύσιμα. Εμείς προτείναμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και πλαφόν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό δηλαδή που έκανε η Ισπανία και η Πορτογαλία.Πρέπει να καταργηθεί η αισχροκέρδεια και το χρηματιστήριο ενέργειας.
 
• Η κυβέρνηση παίρνει μόνο ανεπαρκή μέτρα και καθυστερημένα. Την ώρα μάλιστα που στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται μια βόμβα, η στεγαστική κρίση. 1 στα δύο νοικοκυριά βρίσκονται σε στεγαστική κρίση διότι οι στεγαστικές δαπάνες υπερβαίνοουν το 40% των δαπανών διαβίωσης. Δεύτερη χώρα η Βουλγαρία με 17,5% ενώ ο ευρωπαΐκός μ.ο.. είναι 9,2%. Και όλα αυτά ενώ έχουμε την τρίτη θέση στα χειρότερα εισοδήματα της Ευρώπηςκαι κάνουμε πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό.