Συνέντευξη στο ραδιόφωνο Κανάλι Ένα του Πειραιά (90,4Fm) και τη δημοσιογράφο Λία Λάππα.

Το voucher των 150 ευρώ εθίζει τη νέα γενιά στη λογική ότι η αλληλεγγύη πληρώνεται και έχει τιμή, ότι «όλα αγοράζονται».

 

 

▶️ Το voucher των 150 ευρώ εθίζει τη νέα γενιά στη λογική ότι η αλληλεγγύη πληρώνεται και έχει τιμή, ότι «όλα αγοράζονται».
 
▶️ Το κουπόνι μετά τη πρώτη δόση είναι απαράδεκτη αντιεμβολιαστική πολιτική ειδικά εν όψει της μετάλλαξης Δέλτα.
 
▶️ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνει 800 ευρώ κατώτατο μισθό, 35ωρο με τις ίδιες αποδοχές για την ανάπτυξη της χώρας, την αξιοπρέπεια και ασφάλεια των εργαζομένων και την καταπολέμηση της ανεργίας.
 
▶️ Για τους νέους επιστήμονες θα χρηματοδοτήσουμε 50.000 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για δυό χρόνια και 100.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας με έμφαση στις γυναίκες για 1 χρόνο.
 
 
 
 
 
• Το voucher των 150 είναι λάθος μήνυμα προς τη νέα γενιά. Ο εμβολιασμός είναι υποχρέωση καθενός από μας, υποχρέωση στον εαυτό μας και στο κοινωνικό σύνολο, υποχρέωση που δεν ανταλλάσσεται με κανένα κουπόνι και υπέρτατη πράξη αλληλεγγύης. Είναι ανήθικο να εθίζει τη νέα γενιά στη λογική ότι η αλληλεγγύη πληρώνεται και έχει τιμή.
 
• Η υποχρέωση δεν αφορά μόνο τους νέους αλλά όλους μας. Γιατί λοιπόν διαχωρίζει τους νέους; Τους θεωρεί μικρούς και ανώριμους, άρα έτοιμους να πειστούν με ένα voucher; Tα voucher είναι υλοποίηση της υποχρέωσης του κράτους για δωρεάν παροχές σε ομάδες πολιτών που τις δικαιούνται, όπως π.χ. το voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δεν είναι δώρα, δεν είναι εξαγορά. Η πράξη της κυβέρνησης είναι γελοία και στην ουσία αντιεμβολιαστική. Όλοι ξέρουμε ότι δεν αποκτάς ανοσία με μία δόση. Εκεί είναι το μεγάλο λάθος, πόσο μάλλον τώρα που μας κυκλώνει η μετάλλαξη Δέλτα.
 
• Στην πραγματικότητα είναι άλλη μία απόδειξη της αποτυχίας της ΝΔ στη διαχείριση της πανδημίας και στην εμβολιαστική εκστρατεία. Χαμένα πήγαν και τα λεφτά της λίστας Πέτσα. Κυρίως όμως δείχνει τον πανικό της απέναντι στις ηλικίες που δεν πείθει πολιτικά, τους νέους. Μετά το μαστίγιο του αυταρχισμού στις πλατείες και στα πανεπιστήμια, τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, παντού, τώρα «πετάει» το καρότο του voucher. Δυστυχώς αυτή η κίνηση είναι ακόμη πιο σκοτεινή, διότι επιχειρεί να διασπείρει στην κοινωνία και στη νέα γενιά την αντίληψη που εφαρμόζει η ΝΔ: «όλα αγοράζονται», όλοι ίδιοι είναι. Δεν θα το καταφέρει όμως. Τη νέα γενιά πάντα θα τη συγκινούν οι έννοιες της δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης.
 
• Όσα πέρασε η ΝΔ με το αντεργατικό νομοσχέδιο θα τα καταργήσουμε μόλις γίνουμε κυβέρνηση και θα επαναφέρουμε την ασφάλεια στον εργαζόμενο.
 
• Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μόλις έβαγλε τη χώρα από τα μνημόνια το 2018, αύξησε τον κατώτατο μισθό από τα 586 στα 650 ευρώ και κατήργησε τον «ρατσιστικό» υποκατώτατο μισθό. Επειδή η ΝΔ δυό χρόνια τώρα δεν έκανε απολύτως τίποτα, εμείς προτείνουμε ο κατώτατος μισθός να πάει στα 800 ευρώ, που είναι μέτρο αναπτυξιακό. Μόλις αυξηθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων πέφτουν στην αγορά, κι έτσι κινείται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Είμαστε η μοναδική χώρα που μέσα στην πανδημία δεν αύξησε τον κατώτατο μισθό.
 
• Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει το μοντέλο των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, οι οποίες έχουν φτηνή εργασία, τεράστια ανεργία, καμιά ανάπτυξη.
 
• Μείζον για την ανάπτυξη είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Σήμερα έχουμε 16,3 % ανεργία. Για αυτό τα μέτρα που προοείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και παρουσίασε ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, είναι και για την καταπολέμηση της ανεργίας.
 
• Προτείνουμε το 40 ωρο να γίνει 35ωρο με τις ίδιες απολαβές. Έτσι ανοίγουν και νέες θέσεις εργασίας. Για τους νέους επιστήμονες θα χρηματοδοτήσουμε 50.000 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για δυό χρόνια. Και 100.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας με έμφαση στις γυναίκες για 1 χρόνο που πλήρωσαν με τη δουλειά τους την πανδημία.
 
• Εμείς σε δύσκολα χρόνια αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας κατά 376.000, εκ των οποίων το 70% ήταν πλήρους απασχόλησης. Η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μας υπόσχεται 40.000 θέσεις εργασίας.
 
• Η μεγάλη τραγωδία της χώρας είναι ότι βρέθηκε η συγκεκριμένη κυβέρνηση να παίρνει αυτά τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν αλλάζει ούτε το προνοιακό κράτος, ούτε την εργασία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
 
• Εμείς είχαμε παραλάβει το 2015 τον προΰπολογισμό για το παιδί στα 800 εκατομμύρια και το φτάσαμε στο 1 δις 400 εκατ. Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε το εξής ανήθικο, αφού κράτησε μια ευρωπαΐκή οδηγία από το 2019, την έφερε τώρα φερετζέ σε ένα νομοσχέδιο που κατέλυσε κάθε έννοια γονεΐκότητας . Ποιά μάνα μπορεί φροντίσει το παιδί της εάν δουλεύει κάθε μέρα 10 ώρες και τις 2 που είναι υπερωρίες τις παίρνει ρεπό την Παρασκευή; Μέσα στο 2020, έτος πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία των γυναικών αυξήθηκε 21,3% ενώ των ανδρών έπεσε στο 12,3%. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Με την πανδημία συνέβησαν τα εξής: απολύθηκαν οι αδύναμοι κρίκοι, δηλαδή οι γυναίκες . Επίσης, οι γυναίκες εξαιτίας του μεγαλύτερου Lockdown που έγινε στην Ευρώπη, αναγκάστηκαν, αντί να πληρώνουν για την φροντίδα του παιδιών, των παππούδων, των ανάπηρων, ανέλαβαν οι ίδιες τη φροντίδα όλων.
 
• Το μοντέλο Μητσοτάκη είναι αυτό που όχι μόνο δεν έφερε ανάπτυξη, αλλά οδήγησε τη χώρα στα βράχια. Σε έναν χρεωκοπημένο λαό, που μέσα από την πανδημία υπερχρεώθηκε, θα του πάρουν και τα σπίτια με τον νέο πτωχευτικό κώδικα.