Συνάντηση στη Βουλή με τη Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον ΟΑΕΔ

 

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΟΑΕΔ, την προοπτική του και τους κινδύνους που συνεπάγονται για την ύπαρξή του οι διατάξεις του υπό διαβούλευση Σ/Ν «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

 

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί μια αντικοινωνική και αντεργατική πολιτική εις βάρος της πλειοψηφίας του λαού.

 

Σε μία περίοδο που αυξάνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση και καλπάζει η ανεργία ένας σημαντικότατος βραχίονας του κοινωνικού κράτους, ο ΟΑΕΔ, με  συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης υποβαθμίζεται και απαξιώνεται. Ένας σημαντικός φορέας που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ κατά 3% αποστερεί από τον ΟΑΕΔ πόρους ύψους περίπου 1 δις μέσα στο 2021, τη στιγμή μάλιστα που παρουσιάζεται φέτος έλλειμμα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οργανισμού κατά 180 εκατομμύρια.

 

Η μείωση αυτή συνεπάγεται με βεβαιότητα συρρίκνωση του οργανισμού, των πολύ σημαντικών προγραμμάτων του κατά της ανεργίας και των παροχών που χορηγεί στους δικαιούχους.

 

Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει πώς θα καλύψει αυτό το τεράστιο έλλειμμα. Εκτός αν έχει ήδη δρομολογήσει όσα προαναγγέλλονται από την έκθεση Πισσαρίδη στην κατεύθυνση της συστηματικής απαξίωσης του ΟΑΕΔ και της ιδιωτικοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης.

 

Διαβεβαιώσαμε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας εργαζομένων του ΟΑΕΔ ότι  θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα τους γιατί πιστεύουμε στην αποστολή του Οργανισμού ως δημόσιου βραχίονα στήριξης της εργασίας και της κοινωνίας γενικότερα. Αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο που επιτελούν οι εργαζόμενοι, την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, στην εξυπηρέτηση και τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων».