Συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών.

 

Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν στη βουλευτή θέματα που απασχολούν το σύνολο των παραπληγικών της χώρας και ζητήθηκε η στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διεκδίκηση λύσεων από την κυβέρνηση.
 
Συγκεκριμένα συζητήθηκαν:
 
• Η αξιολόγηση της αναπηρίας με βάση τη λειτουργικότητα επανέρχεται ως δράση στην υπό διαβούλευση Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης (ΕΣΚΕ) 2021-27. Η κυβέρνηση δεν κλείνει το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2018 και θα έληγε το 2019 για να καταγραφούν τα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι. Αντίθετα, δημιουργεί νέο πιλοτικό για την αξιολόγηση της αναπηρίας με βάση τη λειτουργικότητα, που μπορεί να σημαίνει ότι επανέρχεται στο κόψιμο συντάξεων και αναπηρικών επιδομάτων που απέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
• Συζητήθηκε να κατοχυρωθεί νομοθετικά το δικαίωμα όλων των αναπήρων που έχουν πιστοποιηθεί από τα ΚΕΠΑ να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα αναπηρίας. Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ με τα επιδόματα των νοητικά και ψυχικά αναπήρων που αποσυνδέθηκαν από το εισόδημα όταν βρίσκουν εργασία.
 
• Σε συνέχεια της ρύθμισης αυτής, συμφώνησα να καταργηθεί από την γνωμάτευση των ΚΕΠΑ ο όρος «ανίκανος προς κάθε εργασία» και να αντικατασταθεί από το διεθνώς αναγνωρισμένο «προκειμένου ο ωφελούμενος να αντιμετωπίσει το κόστος της αναπηρίας». Έτσι, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο με την πρόσβαση στην εργασία, αλλά και οι άνεργοι ανάπηροι θα μπορούν να επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ.
 
• Ως προς τον προσωπικό βοηθό, που στην ΕΣΚΕ εισάγεται ως πιλοτική δράση χωρίς διευκρίνιση για το πόσους θα αφορά, με τι κριτήρια θα επιλεγεί το δείγμα και πόσος θα είναι ο σχετικός π/υ, δεσμεύτηκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αλ. Τσίπρας σε εκδήλωση για τις θέσεις επί της αναπηρίας θα εφαρμόσει τον προσωπικό βοηθό ανάλογα με την βλάβη του αναπήρου, και σε 24 βάση, εάν αυτό απαιτείται.
 
• Σχετικά με την κατάργηση του επιδόματος απολύτου αναπηρίας στις επικουρικές συντάξεις, που ξεκίνησε το 2016, δήλωσα ότι σήμερα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η ρύθμιση μπορεί να ανακληθεί με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται να στηρίξει.
 
• Συζητήθηκε τέλος η περικοπή, μετά από διασταυρώσεις στο ηλεκτρονικό μητρώο των ωφελούμενων του ΟΠΕΚΑ, του εξωϊδρυματικού επιδόματος, που σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να συνυπάρχει με άλλο σχετικό με την ίδια βλάβη επίδομα. Τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου επισήμαναν ότι πολλά μέλη έχουν κληθεί να επιστρέψουν μεγάλα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Συζητήθηκε ότι πρέπει να διερευνηθεί συνολικά η ρύθμιση με χορήγηση επιδομάτων υπό προϋποθέσεις και διαγραφή χρεών.