Στην Eπιτροπή Eυρωπαϊκών Yποθέσεων για την προετοιμαζόμενη από την ΕΕ «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης», για την οποία έχει τεθεί σε λειτουργία πλατφόρμα επικοινωνίας με τους πολίτες

 

 
• Καλωσορίζω τη διάσκεψη και την πλατφόρμα, αρκεί να μη δημιουργήθηκε ως άλλοθι για να κρύψει το χάσμα μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της το οποίο αποκαλύφθηκε με την πανδημία.
 
• Με την πανδημία και την προηγούμενη κρίση φανερώθηκαν οι μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στην ΕΕ και ότι χάθηκε το όραμα της ευημερίας που είχε υποσχεθεί η Ευρώπη. Οι λαοί αμφιβάλλουν σοβαρά αν η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί την άρση των ανισοτήτων.
 
• Οι κρίσεις, ενδογενείς και εξωγενείς του καπιταλισμού, είναι η νέα πραγματικότητα και καμία επιστροφή στην «κανονικότητα» δεν υπάρχει.
 
• Τα λεγόμενα του κ. Βαρβιτσιώτη που μας είπε ότι η Επανάσταση του 1821 έγινε γιατί η χώρα άρχισε να κοιτάει προς τη δύση, και αυτά του κ. Καιρίδη ότι το Δημοψήφισμα του 2015, ήταν «εκτροπή» οφειλόμενη σε εθνικολαϊκιστικές απόψεις, είναι κατάφωρη παραχάραξη της ιστορίας, πρόσφατης και απώτερης.
 
• Το μείζον ζήτημα σήμερα είναι να μη νοθευτεί στη Διάσκεψη η λαϊκή βούληση και ο λόγος των πολιτών, των μαθητών, των φοιτητών και των άλλων νέων. Και να μην υπάρξει στο τέλος μια «επιτροπή σοφών» που θα αλλοιώσει τα συμπεράσματα, επαναλαμβάνοντας το φαινόμενο της Επιτροπής Πισσαρίδη που, με τις λανθασμένες κατευθύνσεις της, οδήγησε σε αποτυχία και αναντιστοιχία με την Ευρώπη το Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης.