Προσκεκλημένη στον One Tv (4/12/19), στην εκπομπή One Line τοποθετήθηκα για τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό

 

Η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στα εθνικά θέματα. Να αναπτύξει  πολυεπίπεδη διπλωματική συνεργασία απαιτώντας την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας και να επανενεργοποιήσει τα δίκτυα και τις συμμαχίες με γειτονικές χώρες που ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε.

 

Στο προσφυγικό πρέπει να πάρει πίσω τα κλειστά κέντρα κράτησης που απορρίφθηκαν από την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο.

 

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική για τα εθνικά θέματα στον κ. Μητσοτάκη, όχι για να κάνει αντιπολίτευση, αλλά για να μετακινηθεί ο Πρωθυπουργός από τη στάση κατευνασμού και αδράνειας που ακολουθεί εδώ και πέντε μήνες και να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

 

Από την εκλογική νίκη της ΝΔ και μετά σε όλους του τομείς των ευαίσθητων θεμάτων όπως οι σχέσεις  με την Τουρκία και το προσφυγικό  υπάρχει διαρκής επιδείνωση. 

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε πολύ δύσκολα χρόνια, διαχειρίστηκε το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία βρίσκοντας συμμάχους, τόσο στην Ευρώπη, όπου, σε συνεργασία με τον Κύπριο Πρόεδρο ο Αλέξης  Τσίπρας κατάφερε να αποφασίσει η ΕΕ κυρώσεις κατά της Τουργίας για την προκλητική της στάση σε σχέση με την Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και σε τρίτες χώρες, μέσω της  δημιουργία δικτύων . Παράλληλα, ο  Αλέξης Τσίπρας δήλωσε κατηγορηματικά στον κ. Ερντογάν, και στις τρεις συναντήσεις που είχαν μέσα σε ένα εξάμηνο, ότι η Ελλάδα είναι κάθετα αντίθετη σε συμψηφισμούς. Και, φυσικά, δεν άφησε ανοχύρωτη τη χώρα, παρά την οικονομική κρίση.

 

Χρειάζεται η σημερινή κυβέρνηση να επιδείξει μεγάλη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και να αναπτύξει  μια πολυεπίπεδη διπλωματική συνεργασία και πρώτα-πρώτα να επιμείνει στην εφαρμογή των κυρώσεων που έχει ήδη αποφασίσει η ΕΕ και να επανενεργοποιήσει τα δίκτυα και τις συμμαχίες με γειτονικές χώρες που ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε.

 

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είναι η ρύθμιση της καθημερινότητας των δύο γειτονικών χωρών πρέπει να συνεχιστούν και είναι λυπηρό που κάποιοι «διέρρευσαν» από το κυβερνητικό περιβάλλον ότι σταματάνε οι συνεννοήσεις για τα ΜΟΕ. 

 

Στο προσφυγικό επίσης η ΝΔ πρέπει να δείξει σοβαρότητα. Είναι σαφές ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες αντιβαίνουν  στις αρχές των διεθνών οργάνων και γι αυτό η Ευρωπαία Επίτροπος απάντησε αρνητικά. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν πράγματι σκέφτεται να συνυπάρχουν  τα κλειστά με τα ανοικτά κέντρα και πώς αυτό θα υλοποιηθεί.