Προσκεκλημένη στο ραδιόφωνο «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5fm», στις 10/12/19 στην εκπομπή της Ευγενίας Λουπάκη, τοποθετήθηκα για το νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία και για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα

 

Ο Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και υιοθεσία θα εφαρμοστεί γιατί τον έχει αγκαλιάσει ο λαός και δεν εξαρτιέται από φιέστες και εντυπωσιασμούς.

 

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην αλλοιώσει στο ελάχιστο την ψηφιακή, διαφανή και αδιάβλητη διαδικασία του νόμου για το ταίριασμα γονιών με παιδιά μέσω των Εθνικών Μητρώων υποψηφίων γονιών και Ανηλίκων.

  

Για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα σκοπεύουν, εφαρμόζοντας τον άθλιο νόμο τους, να παραπέμψουν τα πάνω από 15 χρόνων σε ταχείες διαδικασίες επιστροφής στις χώρες προέλευσης και να αναθέσουν στη φιλανθρωπία τη φροντίδα των υπολοίπων.

 

 

 

 

Ο νόμος για την αναδοχή και υιοθεσία αποτελεί πραγματική τομή στην ελληνική κοινωνία. Βασισμένος στην καινοτόμο ψηφιακότητα, δημιουργεί δύο ψηφιακά Εθνικά Μητρώα, ένα των υποψηφίων γονιών και ένα των ανήλικων και προβλέπει αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες «ταιριάσματος» των παιδιών με τους κατάλληλους γονείς.

 

Η ΝΔ, κατά το διάστημα συζήτησης του νόμου, ανέδειξε ως μόνο σημαντικό θέμα του τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να γίνονται ανάδοχοι γονείς, έτσι ώστε να συζητείται μόνον αυτό και να μην αναδεικνύεται η ουσία του νόμου.  Είναι πολύ ελπιδοφόρο για τη μάχη κατά του νεοσυντηριτισμού της ΝΔ και της συνειδητής προσπάθειάς της για οπισθοδρόμηση σε άλλες εποχές το ότι η σημερινή Πρωθυπουργός της Φινλανδίας είναι μια νέα γυναίκα, κόρη ομόφυλου ζευγαριού.

 

Ο νόμος κατάφερε να ρυθμίσει δύο διαφορετικά πεδία: την αναδοχή, που χρειάζεται απλώς νομοθέτηση, και την υιοθεσία, που διέπεται από τον αστικό κώδικα. Η διαδικασία ένταξης των παιδιών και των υποψηφίων γονιών στα αντίστοιχα Εθνικά Μητρώα γίνεται ψηφιακά, χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινος παράγοντας. Αυτό καταργεί τη συναλλαγή, την αγορά παιδιών, τους μεσάζοντες και τα κυκλώματα της υιοθεσίας.

 

Ο χρόνος που χρειάζεται ώστε ένα παιδί να πάει στο σπίτι είναι πια 8-12 μήνες, έναντι 4-6 χρόνων που ίσχυε πριν. Το έργο της κοινωνικής έκθεσης έχει ανατεθεί σε κοινωνικούς λειτουργούς που πιστοποιούνται από τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας. Σήμερα, οι πιστοποιημένοι κοινωνικοί λειτουργοί είναι χιλιάδες, έναντι 40 που υπήρχαν πριν. Τόσο τα μητρώα, όσο και οι κοινωνικές εκθέσεις, έχουν τυποποιημένο περιεχόμενο που διαμορφώθηκε  μέσα από τη συνεργασία μας με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην παιδική προστασία.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ επί 5 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει την εφαρμογή του νόμου που είχε ξεκινήσει πριν τις εκλογές. Η αρμόδια υφυπουργός ψέλλιζε διάφορα περί ελλείψεων και προβλημάτων και δήθεν απουσίας εφαρμοστικών ΚΥΑ. Η αλήθεια είναι ότι εκδώσαμε 10 ΚΥΑ και η μόνη που δεν εκδόθηκε ήταν αυτή για το επίδομα των επαγγελματιών αναδόχων, που αναλαμβάνουν προσωρινά παιδιά σε κίνδυνο μέχρι να τοποθετηθούν σε οικογένεια, ώστε να μην πάνε στο ίδρυμα.

 

Ο νόμος έχει βρει μεγάλη απήχηση μέσα στο λαό. Ήδη έχουν υποβληθεί 3.300 ηλεκτρονικές αιτήσεις από υποψήφιους γονείς. 1250 παιδιά έχουν καταγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων. 600 αιτήσεις βρίσκονται σε διαδικασία κοινωνικής έκθεσης και πάνω από 100 περιπτώσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

 

Αύριο ο κ. Μητσοτάκης κάνει στο Ζάππειο μια φιέστα με τίτλο: «Η νέα πολιτική για την αναδοχή και υιοθεσία». Πρόκειται σαφώς για ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Σε ποια νέα πολιτική θα αναφερθεί; Ευχόμαστε να μην προσπαθήσει να ανατρέψει ή να αλλοιώσει το νόμο που ήδη εφαρμόζεται και να πρόκειται απλώς για άλλη μια από τις προσφιλείς του κινήσεις να οικειοποιείται  πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ που τις έχει  καταγγείλει ως λανθασμένες ή ανεπαρκείς.

 

Οι φιέστες δεν μπορούν να επηρεάσουν την εφαρμογή του νόμου γιατί τον έχει αγκαλιάσει ο λαός.

 

Η κυβέρνηση επιπλέον αποδυναμώνει τα δημόσια εκείνα ιδρύματα που παίζουν τον πρώτο ρόλο στην εφαρμογή του Νόμου για την αναδοχή και υιοθεσία: τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών. Ενώ εμείς είχαμε θεσμοθετήσει 393 θέσεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτονταν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και περί τις 410 νέες επικουρικού προσωπικού, η ΝΔ προχωρεί στην προκήρυξη για τις μόνιμες θέσεις μειώνοντας αυθαίρετα τον αριθμό σε 317 και δεν προχωρεί την προκήρυξη για νέο επικουρικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι από τα 341 άτομα που υπηρετούν σήμερα ως επικουρικό προσωπικό, μεγάλος αριθμός θα αποχωρήσει  και τεράστια κενά θα δημιουργηθούν. Είναι προφανής η πρόθεση να απαξιωθούν τα δημόσια ιδρύματα.

 

Γιατί η αντίληψη της Δεξιάς είναι ότι η φιλανθρωπία μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος στην κοινωνική φροντίδα των πολιτών. Αντίθετα, αντίληψη της αριστεράς είναι ότι το κράτος έχει το καθήκον να καταπολεμεί τις ανισότητες με τον αναδιανεμητικό του ρόλο  και ότι η κοινωνία των πολιτών έρχεται να συνδράμει το κράτος σε αυτό.

 

Για τα ασυνόδευτα ανήλικα, που και γι αυτά στο νόμο υπάρχει πρόβλεψη να βρουν μια ανάδοχη ή θετή οικογένεια, το περίφημο συντονιστικό όργανο υπό την προσωπική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και με επικεφαλής της κα Αγραπιδάκη, δεν έχει κάνει τίποτε από της στιγμή που ορίστηκε.

 

Προφανώς περιμένουν να εφαρμοστεί ο κατάπτυστος νόμος που διακρίνει τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε πάνω από 15 και κάτω από 15 ετών θέτοντας τα πάνω από 15 στις ίδιες  ταχύρρυθμες διαδικασίες κρίσης με τους ενήλικες προς πιθανή επιστροφή στη χώρα προέλευσης, ώστε να μείνει ένας μικρός αριθμός ανηλίκων κάτω των 15 που θα φροντίσει η φιλανθρωπία της κοινωνίας των πολιτών. Ο νόμος αυτός αντίκειται στο διεθνές δίκαιο για την παιδική προστασία και σε κάθε θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε. και για αυτό μόλις εφαρμοστεί θα προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα καταπέσει.