Προσκεκλημένη στο Πρώτο Πρόγραμμα – ΕΡΤ και την εκπομπή «Αναμενόμενα και μη» με τους Κωνσταντίνα Δημητρούλη και Γιώργο Πίκουλα (11-11-2019)

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία για να αποκαταστήσει το κλίμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς προς τους πρόσφυγες.

 

Από τον πρώτο μήνα μετά τις εκλογές, όταν ακόμη δεν υπήρχαν πολεμικές επιχειρήσεις της στη Συρία, η ΝΔ απέδειξε την ανικανότητά της να συνεχίσει το επιτυχημένο μοντέλο διαχείρισης του προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ και διόγκωσε από τότε  ήδη το πρόβλημα.

 

Τεράστιο λάθος η μετονομασία του «προσφυγικού» προβλήματος σε «μεταναστευτικό». Οι άνθρωποι αφήνουν την πατρίδα τους για λόγους εκτός του πολέμου, κυρίως λόγω κλιματικής κρίσης. Αυτοί δεν είναι πρόσφυγες; H ΝΔ μετατρέπει το πρόβλημα από Ευρωπαϊκό σε διμερές και στέλνει μήνυμα στην Ελληνική κοινωνία ότι δεν επιθυμούμε τους μετανάστες που είναι εισβολείς.

 

Τη ζημιά όμως την επεκτείνει και σε νομοθετικό επίπεδο. Νομοθετεί ως λύση του προβλήματος τα κλειστά «προαναχωρησιακά κέντρα», όπου εντάσσει και τα ανήλικα ασυνόδευτα πάνω από 15 ετών εφόσον κριθούν «μετανάστες» από ασφαλείς χώρες.

 

Όμως, ο όρος: «ανήλικα ασυνόδευτα» είναι νομικός όρος του διεθνούς δικαίου που αυτόματα σημαίνει ότι τα ανήλικα προσφυγόπουλα απολαμβάνουν παιδικής προστασίας. Η λαθροχειρία της ΝΔ γίνεται διότι το 93% του συνολικού αριθμού των 4.800 ανήλικων ασυνόδευτων είναι πάνω από 14 ετών και σκοπεύει να επιστρέψει τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών αυτών στις χώρες προέλευσης.  Οι αλχημείες της πιθανόν να επιφέρουν νομικές κυρώσεις για τη χώρα μας.

 

Λόγω αυτών των μηνυμάτων,  εμφανίζονται αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες στην μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα από τα νησιά. Δυστυχώς, έσπειραν προεκλογικά δηλητήριο ως αντιπολιτευτική τακτική στον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων είναι «γαλάζιοι» δεν μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ  χτες το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά οργάνωσε μια μεγάλη κίνηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα.  Αυτή θα είναι η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό: η παρέμβασή μας στην Ελληνική κοινωνία ώστε να δημιουργήσουμε πάλι, με θάρρος και περηφάνια, το κλίμα εκείνο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που υπήρχε πριν το κατακρημνίσει η ΝΔ.

 

Το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων εδράζεται  στη βάση της δημοκρατικής συνύπαρξης διδασκόντων – διδασκομένων, και του σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων των δύο αυτών μεγάλων ομάδων.  Καμία ομάδα δεν μπορεί να αποφασίζει με μονομερείς ενέργειες, χωρίς ανοιχτές διαδικασίες  για πράξεις που αφορούν το σύνολο.

 

Η Κυβέρνηση, αφού βάφτισε την κατάσταση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα «βία και ανομία», ανέδειξε σε μείζον θέμα μεμονωμένα περιστατικά παραβίασης της δημοκρατικής διαχείρισής τους. Σε συμβολικό επίπεδο θέλει να μας πείσει ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται μόνο δια της αστυνομικής βίας. Το παράδειγμα της ΑΣΟΕΕ που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ είναι χαρακτηριστικό: Από τη μία προσπαθεί να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης και της νεολαίας σε δευτερεύοντα θέματα, και παράλληλα κλείνει 37 πανεπιστημιακά τμήματα στερώντας την πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

 

Αν όμως η επέμβαση της αστυνομίας λύνει το πρόβλημα, γιατί χρειάζεται αμέσως μετά η  Σύγκλητος να κλείσει το ίδρυμα;  Ακριβώς γιατί έτσι δημιουργούνται συνθήκες φόβου ανάληψης της ευθύνης. Με τον τρόπο αυτόν υπονομεύεται το αυτοδιοίκητο, αφού η  πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της δεν αναλαμβάνει την ευθύνη διαχείρισης τα του οίκου της και την παραπέμπει στο μακρύ χέρι του κράτους.