Προκειμένου να οικειοποιηθεί το νόμο για την αναδοχή-υιοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ η κα Μιχαηλίδου προβαίνει σε ψευδείς δηλώσεις και προτείνει επικίνδυνες αλλαγές που πλήττουν τον ίδιο το θεσμό της αναδοχής.

 

Σε εκδήλωση στις 25/5 και σε τηλεοπτική της εμφάνιση η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε ψευδώς σε ένα νέο θεσμό αναδοχής. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το νόμο 4538/18 του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και υιοθεσία που εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2019 με βάση την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.anynet.gr η οποία με διαφάνεια καταγράφει όλα τα στάδια μέχρι να οριστικοποιηθεί η αναδοχή.
 
Ισχυρίζεται ψευδώς ότι από τον Ιούλιο του 2020 έβγαλε 700 παιδιά από τα ιδρύματα. Όμως στις 8 Μαρτίου, 40 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) καλώντας την να παρουσιάσει τα ακριβή στοιχεία για τις πράξεις αναδοχής και υιοθεσίας που έχουν ολοκληρωθεί και η ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ. Η κα Μιχαηλίδου ωστόσο συνεχίζει να μιλά, ατεκμηρίωτα, για 700 παιδιά που «ήδη έχουν βρει οικογένεια»..
 
Ανακοίνωσε η υφυπουργός ότι σήμερα παρέχεται για πρώτη φορά οικονομική ενίσχυση σε ανάδοχους γονείς. Η αλήθεια είναι ότι η ενίσχυση αυτή δίνεται παγίως από τα ιδρύματα στους ανάδοχους γονείς από δεκαετίες. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε τη χορήγησή της από το κράτος. Η σχετική ΚΥΑ ήταν έτοιμη στην τελική της μορφή προς έκδοση, όπως καλώς γνωρίζει η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας πριν τις εκλογές του 2019. Χρειάστηκαν στην κυβέρνηση δύο περίπου χρόνια για να την εκδώσει.
 
Η κα Μιχαηλίδου προέβη σε δηλώσεις που παραβιάζουν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών όσον αφορά στην επέκταση των ορίων ηλικίας των αναδόχων γονιών. Από 30-60 χρόνων, με όριο διαφοράς από το παιδί το πολύ 50 χρόνια, ανακοίνωσε όρια 25 έως 75 χρόνων για τους γονείς, καταργώντας τη διαφορά. Δηλαδή και ένας 75χρονος θα μπορεί να γίνει ανάδοχος γονιός για ένα νήπιο.
 
Η καπηλεία ότι μονογονεϊκά και ομόφυλα και μη ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς χάρη στο «νέο πλαίσιο της κυβέρνησης» είναι τουλάχιστον εξοργιστική, δεδομένου ότι το 2018 η ΝΔ καταψήφισε στη Βουλή το σχετικό άρθρο.
 
Η ανακοίνωση δημιουργίας νέας ψηφιακής πλατφόρμας paidi.gov.gr που θα ενημερώνει τους γονείς για την πορεία των αιτημάτων τους για αναδοχή είναι παραπλανητική, αφού η ενημέρωση αυτή γίνεται ανά πάσα στιγμή μέσω της πλατφόρμας www.anynet.gr
Στην εκδήλωση της 25ης/5 την κα Μιχαηλίδου πλαισίωνε πλήθος επωνύμων γυναικών γνωστών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (Λάτση, Νιάρχου, Ωνάση κ.λπ). Δεδομένου ότι η ενίσχυση των ανάδοχων γονιών είναι αρμοδιότητα του κράτους και θα χρησιμοποιηθούν και πόροι του «child guarantee», ελπίζουμε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ο θεσμός της αναδοχής για την προβολή των επωνύμων και της υφυπουργού.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατανοεί την τεράστια σημασία του θεσμού της αναδοχής, μιας πράξης ανιδιοτελούς αγάπης, αλτρουισμού και προσφοράς. Απαιτείται όμως επαρκής μια αξιοκρατική στελέχωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, περιφερειών και κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου αν η κα Μιχαηλίδου προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον εμβληματικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, φθάνει ο θεσμός της αναδοχής να εφαρμόζεται σωστά και να μην πλήττεται το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού προκειμένου η κυβέρνησης να εμφανίζει άσκοπες και επικίνδυνες «καινοτομίες».