Πολυνομοσχέδιο σκούπα για την διάλυση και ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ στα πρότυπα της ΔΕΗ

 

 

▶️ Ομιλία επί του Σ/Ν του Υπ. Οικονομίας: «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας…».
 
Μερικούς μήνες πριν την πτώση του καθεστώτος Μητσοτάκη επιχειρείτε, με το σημερινό Νομοσχέδιο, να δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση με μέτρα προς όφελος των Τραπεζών και όχι των πιστοληπτών που πάλι αποκλείονται των νέων μητρώων, αφού απαιτείται η πιστοληπτική τους ικανότητα τους τελευταίους 24 μήνες που σίγουρα μειώθηκε λόγω του covid και της ενεργειακής κρίσης.
 
Επιχειρείτε να δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση στη δική σας αντίληψη για τον έλεγχο της Διοίκησης, τις προσλήψεις, τους μισθούς και τις προμήθειες των ΔΕΚΟ. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι φροντίζετε:
 
1. Πώς να μην ελέγχει το δημόσιο τις ΔΕΚΟ, να μην ασκεί δηλαδή τα δικαιώματα όλου του ποσοστού του στις ΔΕΚΟ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Παράδειγμα η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ.
 
2. Πώς να παρακάμπτεται εύκολα η εργατική νομοθεσία σε αυτές τις επιχειρήσεις, π.χ. σε ό,τι αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
 
3. Πώς να παρακάμπτεται ο ΑΣΕΠ, τόσο στην πρόσληψη προσωπικού, όσο και στην ανέλιξή του μέσα στon φορέα.
 
4. Πώς να εκτοξεύονται οι αμοιβές των διορισμένων από την κυβέρνηση υψηλόβαθμων στελεχών. Παράδειγμα ο κ. Στάσσης της ΔΕΗ με τις 360.000 ετήσια αμοιβή.
 
5. Πώς να παρακάμπτονται οι νόμοι των προμηθειών που έχετε, τρία χρόνια τώρα, κάνει με απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους, κόστους 7 δις, με πρόσχημα τον covid, την κλιματική κρίση ή όποιο άλλο πρόσφορο.
 
Το παράδειγμα της ΔΕΗ που δήθεν τη σώσατε το 2019 από τη χρεοκοπία για να ηγείται σήμερα του ράλι των τιμών ενέργειας είναι κορυφαίο. Το 2021, πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας, η ΔΕΗ ηγήθηκε της αύξησης των τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά 77%, σύμφωνα με τον συνήγορο του Καταναλωτή, τον κ. Ζαγορίτη.
 
Τελευταίο παράδειγμα η επιχειρούμενη μετάλλαξη του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ για την οποία οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες απεργούν σήμερα.
 
Πέραν όμως των ρυθμίσεων, υπάρχουν και τροπολογίες που δείχνουν την αδιαφορία, την ανικανότητα και την υποκρισία σας επί τρία χρόνια. Παράδειγμα το άρθρο 8 της τροπολογίας σας 1422/212 20.9.2022 για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.Τι συμβαίνει εδώ; Το 2017 βάλαμε όρους για την πυρασφάλεια αλλά και τεχνικές προδιαγραφές για την ορθή και ασφαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και απαιτούσαμε αυτοί να έχουν εκπληρωθεί έως το 2019. Το Υπ. Εσωτερικών διέθεσε τότε 90 εκ. για να χρηματοδοτηθούν οι προσαρμογές στους σταθμούς των Δήμων. Από το 2019 και μέχρι σήμερα, ενώ επαίρεστε ότι το σύνολο των δήμων είναι «γαλάζιοι», τους αφήσατε χωρίς καμία εποπτεία στο συγκεκριμένο, και δώσατε συνεχείς παρατάσεις μέχρι 31η/8/2022. Μετά το φιάσκο να δώσετε τα Voucher την 1η Σεπτεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι ενέγραφαν παιδιά και βρεφονηπιακοί που δεν είχαν προσαρμοστεί. Σήμερα, επαίρεστε ότι δώσατε vouchers σε όλα τα παιδιά για Β/Ν σταθμούς, ενώ εν γνώσει σας τα μισά vouchers για βρεφικούς δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί δεν υπάρχουν θέσεις. Συγχρόνως, χιλιάδες vouchers υλοποιούνται σε ακατάλληλες δομές. Γι αυτό σήμερα φέρνετε αυτή την ντροπιαστική τροπολογία για νέα παράταση μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σας βάζουμε απέναντι στις ευθύνες σας εάν κάτι συμβεί σε κάποιο νήπιο ή βρέφος.
 
Θα σταθώ και στη φοιτητική στέγη, στο άρθρο 5 της τροπολογίας 1421/211 20.9.2022. Με αυτό δίνετε σε 40.000 φοιτητές αύξηση 500 έως 1.000 ευρώ στο στεγαστικό τους επίδομα. Πρόκειται για ένα ευτελές κόστος 20-25 20 εκατομμυρίων που με αυτό ισχυρίζεστε ότι θα αντιμετωπίσετε τη στεγαστική κρίση των φοιτητών. Όμως ήδη έχει προκηρυχθεί η κατασκευή φοιτητικών εστιών 6.000 θέσεων σε τρία από τα πέντε Πανεπιστήμια και γι αυτές τις θέσεις το κόστος είναι 540 εκατομμύρια, όπως έχετε ανακοινώσει, δηλαδή κόστος ανάθεσης 90.000 ευρώ/θέση. Ακόμη ένα πάρτι μεγαλοεργολάβων, οι γνωστές 5-6 κατασκευαστικές που θα διαγωνιστούν για να καρπωθούν δυο-τρεις από αυτές αυτά τα έργα.
 
Θα τελειώσω με την τροπολογία που καταθέσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις αμοιβές των γιατρών του προγράμματος των εργαζομένων στο πρόγραμμα «ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση»
Από τον Δεκέμβριο του 2021 κόβετε τη 45% της αμοιβής γιατρών, υγειονομικών και διοικητικού προσωπικού αυτού του προγράμματος που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, προφασιζόμενοι ασάφεια νόμου που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ερμηνεύει εις βάρος των εργαζομένων.
 
Κόβετε από αυτό το προσωπικό την επιπλέον μηνιαία αμοιβή που είναι κίνητρο προσέλκυσης και αποζημίωση για τις σκληρές και επικίνδυνες ώρες δουλειάς, την ώρα που δίνετε από εθνικούς πόρους αμοιβές δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε στελέχη των ΔΕΚΟ, ή αυτά που μεταγράφει ο ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα.
 
Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της προσπάθειας αποποίησης των ευθυνών του κράτους για τους πρόσφυγες και μετανάστες και απαξίωσης της ανθρωπιστικής και ορθολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για να χαϊδεύετε τα αυτιά του ακροδεξιού σας ακροατηρίου.
 
Το ίδιο κάνετε και με τις δομές των ασυνόδευτων ανηλίκων όπου από εσκεμμένη κακοδιαχείριση και ενώ η χρηματοδότηση του AMIF συνεχίζεται και στη νέα προγραμματική περίοδο, δεν πληρώνετε, από τον Φεβρουάριο, ούτε καν τις δαπάνες για τροφής, με αποτέλεσμα ανήλικα παιδιά να ζουν σε άθλιες συνθήκες.
 
Με την τροπολογία που καταθέσαμε διευκρινίζεται απολύτως η δήθεν ασάφεια νόμου ώστε να μην έχετε καμία δικαιολογία για να κόβετε τους μισθούς του προσωπικού υγείας και να εκθέτετε και τους κατοίκους των περιοχών υποδοχής των προσφύγων σε σοβαρό κίνδυνο. Σας καλούμε να την αποδεχτείτε.