Πολιτικές για τους πολλούς και όχι για λίγους και εκλεκτούς

Άρθρο στην εφημερίδα “Η Αυγή”

Την Κυριακή ολοκληρώνονται οι διαδικασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διαδικασίες σημαντικές, πολύμηνες, έντονες, που κατέληξαν, όμως, σε ομόφωνες θέσεις και αποφάσεις. Για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε μέσα σε έναν νέο κόσμο, ραγδαία μεταβαλλόμενο, που αυξάνει την επισφάλεια. Με τις νέες μας θέσεις στοχεύουμε στην αποπομπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Επιχειρούμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, να μετατρέψουμε τον δισταγμό, την αμφιβολία, την παραίτηση σε προωθητική δύναμη. Να ξαναγίνει το κόμμα πόλος εμπιστοσύνης και προοπτικής για τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες.  Όταν τα φώτα της δημοσιότητας θα σβήσουν την Κυριακή, όλοι εμείς, με ομοψυχία, ανιδιοτέλεια και πολλή δουλειά, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για όσα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εάν ο λαός μάς εμπιστευτεί την κυβέρνηση.

 

Απαιτείται μια τεράστια νομοθετική εργασία για την ακύρωση των καταστρεπτικών νεοφιλελεύθερων νόμων του Κ. Μητσοτάκη και την αντικατάστασή τους με νέα νομοθετικά πλαίσια που θα ενισχύουν την εργασία, το κοινωνικό κράτος (Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση) και το προνοιακό κράτος. Απαιτείται ένα νέο σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

 

Η κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι πιο δυσμενής από αυτή που βρήκαμε το 2015 σε πολλά επίπεδα. Η ραγδαία φτωχοποίηση μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων είναι ήδη εδώ, ενώ τα αδύναμα στρώματα ωθούνται σε νέα ανθρωπιστική κρίση. Αυτό συμβαίνει διότι τα εισοδήματα των πολιτών είναι δυσανάλογα χαμηλά (3η χειρότερη θέση στην Ευρώπη) σε σχέση με τις δαπάνες διαβίωσης.  Ήδη μειώνονται τα εισοδήματα εξαιτίας του πληθωρισμού (10,2%), ήδη αυξάνονται συνεχώς οι δαπάνες διαβίωσης λόγω ενεργειακής κρίσης και νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης, ήδη η στεγαστική κρίση είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.

 

Η πρωτοφανής εκτόξευση του πληθωρισμού εδράζεται και στην τεράστια αύξηση των δαπανών στέγης (35,2% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο), ενώ αυξάνεται ταχύτατα το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων (κόκκινα δάνεια). Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 1 στα 3 δάνεια που ήταν ρυθμισμένα εδώ και 18 μήνες1 έχει πάλι «κοκκινίσει».  Άρα προτεραιότητα μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι αφενός η ενίσχυση των εισοδημάτων με την αύξηση του κατώτατου μισθού (800 ευρώ), το Εισόδημα  Έκτακτης Ανάγκης αλλά και τη δημιουργία του Κοινωνικού Μισθού, και αφετέρου η μείωση των δαπανών διαβίωσης. Το Εισόδημα  Έκτακτης Ανάγκης δίνεται σε νοικοκυριά που πλήττονται από υπερτοπικές (π.χ. υγειονομική) και τοπικές (σεισμοί, πλημμύρες, φωτιές) κρίσεις, ανεξαρτήτως των προηγούμενων εισοδημάτων. Κοινωνικός Μισθός είναι το σύνολο των παροχών και των υπηρεσιών που παρέχει δωρεάν το κράτος, καλύπτοντας τις δαπάνες Παιδείας, Υγείας, ασφάλισης και πρόνοιας, ώστε ο πολίτης να μην τις πληρώνει από την τσέπη του.

 

Η εφαρμογή των αναλυτικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας τόσο στο επίπεδο του ενεργειακού κόστους όσο και του στεγαστικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, το 50% του πληθυσμού βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9,2%.  Έτσι, στην Ελλάδα δεν εξασφαλίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αξιοπρεπούς στέγης. Οι προτάσεις που ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας είναι κοστολογημένες, άμεσα υλοποιήσιμες και περιλαμβάνουν :

1. Κατάργηση Πτωχευτικού Νόμου, προστασία πρώτης κατοικίας και κούρεμα ιδιωτικού χρέους. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην γίνει αναδιανομή του πλούτου των Ελλήνων, των οποίων τα τέσσερα πέμπτα της περιουσίας είναι η στέγη.

 

2. Για νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 24-40 ετών επιδότηση ενοικίου από 140 ευρώ τον μήνα το πρώτο άτομο έως 350 ευρώ τον μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά για εισοδήματα από 10.000 ευρώ το άτομο μέχρι 25.000 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά. Το οφείλουμε στη νέα γενιά να προασπίσουμε το δικαίωμά της για αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή.

 

3. Μέτρα για την αντιμετώπιση της φούσκας ακινήτων (υπερτιμημένα ενοίκια και αγορά) με: α) έλεγχο του airbnb και της ανεξέλεγκτης δραστηριότητάς του από ξένα κεφάλαια που εκμεταλλεύονται μεγάλα απαξιωμένα ακίνητα σε κεντρικές και τουριστικές περιοχές με αφορμή την golden visa, β) δημιουργία Τράπεζας Στέγης, που θα περιλαμβάνει χιλιάδες ακίνητα που βρίσκονται σήμερα στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι θα λάβουν ένα πακέτο κινήτρων, φορολογικά (απαλλαγή ΕΝΦΙΑ), ενεργειακή αναβάθμιση, δώδεκα σίγουρα ενοίκια κάθε χρόνο, επιστροφή του ακινήτου στην κατάσταση που ήταν, ώστε να τα διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης για ένα χρονικό διάστημα (τρία έως πέντε χρόνια).  Ένα πείραμα που πέτυχε στη Βαρκελώνη αλλά και στη χώρα μας με το πρόγραμμα «Εστία». Αυτά τα χιλιάδες ακίνητα θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης προς τα κάτω στις τιμές της αγοράς και ενοικίασης ακινήτων.

 

Οι πολιτικές για την κοινωνική πλειονότητα είναι για εμάς κόκκινη γραμμή. Οι προτάσεις μας έχουν στόχο την ανακούφιση των πολιτών και όχι την εξυπηρέτηση συμφερόντων των ολίγων και εκλεκτών. Οι εκλογές της Κυριακής κλείνουν έναν κύκλο αναδιοργάνωσης του κόμματος και στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ήρθε ο καιρός να πληρώσει αυτή τον λογαριασμό της φτωχοποίησης και της καθημερινής αγωνίας του λαού.

 

Το λινκ εδώ

 

* Η Θεανώ Φωτίου είναι βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας, αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.