Παρουσία μου στην εκπομπή «Κόντρα News» και τον κ. Μελιγγώνη, 7-1-2020

 

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ:

  • Σε λάθος και επικίνδυνη ώρα για τα συμφέροντα της Ελλάδας
  • Υποβιβάστηκε η χώρα ως «προβλέψιμος» εταίρος χωρίς καμία υποστήριξη έναντι της Τουρκικής αυθαιρεσίας και απειλής, κάτι που εκ των προτέρων γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης

Το μέρισμα είναι αναπτυξιακό. Η έλλειψη 600 εκ. γονάτισε την αγορά.

 

 

Η πιο επίκαιρη ευχή για την καινούργια χρονιά για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή είναι η Ειρήνη.

 

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποδεικνύεται ότι έγινε σε λάθος χρονική στιγμή. Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στην Αμερική για να αποσπάσει από τον Τραμπ  δήλωση κατά της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, αλλά ο Τραμπ δεν του την έδωσε, ούτε δεσμεύτηκε  για τίποτα. Εξαιρετικά επικίνδυνο γεγονός για τη χώρα η παρουσία του πρωθυπουργού δίπλα στον Τραμπ τη στιγμή που δήλωνε έτοιμος για πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή μας.

 

Οι δικαιολογίες ότι δεν θα γινόταν κοινή συνέντευξη τύπου για να μην υπάρξουν   αναφορές στο Ιράν και στην παραπομπή του Τραμπ, κατέρρευσαν μετά την εκτενή συνέντευξη του Τραμπ και στα δύο αυτά θέματα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο πραγματικός λόγος ήταν ότι η αμερικανική πλευρά δεν ήθελε να δεσμευτεί σε τίποτε για τα ελληνοτουρκικά.

 

Η δήλωση του Τραμπ ότι είμαστε ένας  αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος συνιστά υποβάθμιση της χώρας, αν σημαίνει ότι μας «έχει στο τσεπάκι» και προτίθεται να  κρατάει ίσες αποστάσεις από μας και την Τουρκία. Την  ίδια στιγμή είναι αρνητικό να δηλώνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός ότι ήρθε να συζητήσει και εμπορικές και στρατιωτικές συμφωνίες χωρίς να αναφέρεται στο μείζον θέμα.

 

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταλάβουν ότι πράγματι είμαστε αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή, αλλά δεν είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι, άρα θα πρέπει να μας σέβονται και να μας υποστηρίζουν.

 

Στις συνθήκες αυτές καθίσταται δύσκολη η εξέλιξη της υπογραφής του αγωγού EASTMED, πρώτον γιατί δεν συμμετέχει η Ιταλία.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εργαστεί για μια συμφωνία σε τετραμερή βάση: Ιταλία-Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα με τη στήριξη των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις δηλώσεις Ομπάμα και Tραμπ. Τον Φεβρουάριο 2019 η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας  αποσύρθηκε, για αυτό και δεν φέραμε τη συμφωνία προς κύρωση τότε. Δεύτερο γιατί ο Τραμπ δείχνει να αφίσταται της συμφωνίας, όταν ακόμη και η εξόρυξη των κοιτασμάτων καθίσταται αμφίβολη, μετά την παράνομη και εξοργιστική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

 

Ανησυχητικό το ότι εμφανίζει ο κ. Μητσοτάκης τον EASTMED ως συμφωνία στρατηγικής σημασίας  ενώ παράλληλα διακηρύσσει ότι θέλει ειρηνική συνύπαρξη. Στρατηγική συμμαχία με αντιτιθέμενους εταίρους και διαφορετικά συμφέροντα, που οδηγούνται σε κρίση, δεν είναι υπέρ της Ελλάδας.  Απαιτείται επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο.

 

Η επιτυχία των ελληνικών στόχων στην περιοχή δεν μπορεί να γίνεται μέσω της συσσώρευσης ανταγωνιστικών συμφερόντων.  Μόνον η δημιουργία ενός πολυμερούς δικτύου συμμαχιών, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας δεσμούς, τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Ρωσία, τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και τις χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια και την προοπτική της ειρήνης για την περιοχή. Το διπλωματικό μπαράζ γίνεται για να αποτρέψει  πιθανές εχθρικές ενέργειες στο θέμα της ΑΟΖ. Η θέση μας πρέπει να είναι ακλόνητη:  δεν θέτουμε διεκδικήσεις, αλλά δεν κάνουμε και παραχωρήσεις, δεν εγκλωβιζόμαστε με έναν μόνο σύμμαχο.

 

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση απέδειξε ότι με ψέματα υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού. Έλεγε ότι οι παροχές που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και που το 2019 έφτασαν τα 3,5 δις, βγαίνουν από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης την οποία θα ευνοήσει.  Εμείς  ξέρουμε ότι, όπως αποδεικνύει η διεθνής εμπειρία, αλλά υποστηρίζουν και οι διεθνείς οργανισμοί, τα χρήματα των κοινωνικών παροχών είναι αναπτυξιακά χρήματα,  γιατί πέφτουν ευθέως στην αγορά, και δεν πηγαίνουν σε off shore εταιρείες  και επενδύσεις στο εξωτερικό. Γι αυτό στήσαμε ένα διαφανές, αδιάβλητο προνοιακό σύστημα που κατάργησε το όργιο των πελατειακών σχέσεων και υλοποιήσαμε πολλές πολιτικές  που ήταν όλες αναπτυξιακές και για τα μεσαία στρώματα.

 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., κόβοντας το κοινωνικό μέρισμα από 3 εκ. πολίτες, στέρησε 600 εκ από την αγορά των Χριστουγέννων. Γι αυτό η αγορά μιλά για πτώση της ζήτησης σε σχέση με πέρυσι.  Ενώ   κόβοντας  400 εκ. από τα επιδόματα που απευθύνονται και σε μεσαία  εισοδήματα, (αναπηρικά, επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, σχολικά γεύματα), μειώνει το συνολικό εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων. Αυτών που ούτε καν με τις φοροελαφρύνσεις δεν ευνοεί, αφού η φοροελάφρυνση π.χ. 0-20 €   μηνιαίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξαφανίζεται από την επιβάρυνση των 45 ευρώ το μήνα από τις ασφαλιστικές εισφορές. Χωρίς να υπολογίσουμε τις αυξήσεις της ΔΕΗ και την επιβάρυνση κατά 22% από τον τριπλασιασμό των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών.

 

Τα μεσαία στρώματα σύντομα θα καταλάβουν ότι όλοι οι νόμοι της κυβέρνησης έγιναν όχι για να ωφεληθούν αυτά, αλλά  τα μεγάλα εισοδήματα και ότι οι «δεσμεύσεις» για φροντίδα στη μεσαία τάξη ήταν ένα ακόμη ψέμα της Ν.Δ. για να ανέβει στην εξουσία.