Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για τα Πανεπιστήμια.

 

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια είναι κοινωνικά ανάλγητο, αντιεκπαιδευτικό, αντιαναπτυξιακό, πλήττει τα μεσαία και αδύνατα στρώματα και το μέλλον της χώρας.
 
Η κυβέρνηση δρα ως χορηγός των αμφίβολης ποιότητας κολεγίων, μειώνει τους πτυχιούχους των δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ για να αυξήσει την πελατεία τους.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπερασπιστεί το μορφωτικό δικαίωμα της νεολαίας του τόπου μας και θα καταργήσει αυτόν τον ιστορικά καταδικασμένο νόμο.
 
 
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινωνικά ανάλγητο. Αλλάζει τους όρους εισαγωγής στα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας για 100.000 υποψηφίους και τις οικογένειές τους, που βιώνουν ελλειμματική εκπαίδευση και ανασφαλή ζωή.
 
Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει δραστικά τον αριθμό των φοιτητών και εφαρμόζει δύο κόφτες: Ο πρώτος είναι η εκπαιδευτικά λανθασμένη και μη αξιοκρατική βάση του 10 στις Πανελλήνιες. Φέτος 1 στους 3 υποψηφίους δεν θα μπει στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αν το 2020 ίσχυε το νομοσχέδιο, 25.000 από τους 75.000 που μπήκαν, θα έμεναν εκτός. Ο δεύτερος κόφτης αφορά όσους ήδη φοιτούν και που αν χάσουν πάνω από δύο χρονιές διαγράφονται και καταστρέφεται η ζωή τους στα 24-25 χρόνια τους.
 
Με τους δύο κόφτες η κυβέρνηση στοχεύει στο κλείσιμο περιφερειακών ΑΕΙ-ΤΕΙ που λειτουργούν με το ψευδές πρόσχημα ότι οι φοιτητές δεν παρακολουθούν και τα πτυχία τους δεν έχουν ζήτηση, ενώ είναι γνωστό ότι δεν καθορίζονται τα πτυχία που απαιτούνται σε μια χώρα από την αγορά εργασίας.
 
Η μείωση φοιτητών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ πλήττει τώρα και στο μέλλον την ανάπτυξη της χώρας που χρειάζεται υψηλά καταρτισμένους πτυχιούχους για την εργασία και καινοτομία ώστε η παραγωγή της Ελλάδας να αναδιαρθρωθεί και να αποκτήσει προστιθέμενη αξία. Οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων έχουν τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας και ανταποκρίνονται άμεσα, όπως απέδειξε η πανδημία, στις μεγάλες αλλαγές στην τηλεργασία και την παραγωγή.
 
Η μείωση των φοιτητών στα δημόσια ΑΕΙ-ΤΕΙ έχει ως μόνο στόχο την εξασφάλιση πελατείας στα κολέγια, που θα πληρώσει αδρά για πτυχία αμφίβολης αξίας, αφού τα κολέγια δεν έχουν βάση εισαγωγής και δεν αξιολογούνται.
 
Η κυβέρνηση δρα ως χορηγός των κολεγίων, μειώνει τους πτυχιούχους που σπουδάζουν δωρεάν στα κρατικά ΑΕΙ-ΤΕΙ και πλήττει πολλαπλά τη μέση και χαμηλότερη εισοδηματικά οικογένεια.
 
Για να βάλει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια η κυβέρνηση τα διαπομπεύει ως κέντρα ανομίας, διαπομπεύει τους πανεπιστημιακούς ως εθισμένους και υποταγμένους στη βία και προβάλλει μεμονωμένα καταδικαστέα περιστατικά ως καθημερινή κατάσταση.
 
Και όλα αυτά για τα ελληνικά πανεπιστήμια που κατετάγησαν φέτος μεταξύ των 200 έως 500 καλύτερων πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο σε σύνολο 30.000 και μεταξύ των 50 καλύτερων στα 3.262 της Ε.Ε. Και η ποιότητά των πανεπιστημίων κρίνεται από το επίπεδο των φοιτητών, το επίπεδο των διδασκόντων, την αναλογία διδασκόντων/διδασκομένων, τις δαπάνες για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και την έρευνα.
 
Τα πανεπιστήμια είναι ζωντανοί τρόποι γνώσης και έρευνας, εργαστήρια Δημοκρατίας. Ο νόμος που εισάγεται παραπέμπει στον ανάλογο χουντικό νόμο και είναι ιστορικά καταδικασμένος. Θα εκπέσει στην πράξη αλλά και στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπερασπιστεί το μορφωτικό δικαίωμα της νεολαίας του τόπου μας και θα καταργήσει αυτό το νόμο.