Ομιλία στην Ολομέλεια επί του Σ/Ν για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με την ενέργεια

 

 

▶️ Για να αντιμετωπίσουμε τη νέα ανθρωπιστική κρίση όπου οδηγεί την κοινωνία η ΝΔ, την καλούμε να μην απορρίψει και πάλι την πρότασή μας και να δώσει στα νοικοκυριά επλήγησαν από την πανδημία και από φυσικές καταστροφές δωρεάν ρεύμα 150-300 kwh μηνιαίως, να τα εντάξει στο χαμηλότερο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και να τους επιτρέψει να επανασυνδέσουν άμεσα δωρεάν τις κομμένες παροχές και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με φιλικούς όρους.
 
Το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας δεν αφορά μόνον το ενεργειακό κόστος. Οι εκρηκτικές αυξήσεις, στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο συνοδεύονται και από αυξήσεις στα βασικά είδη κατανάλωσης, τα είδη πρώτης ανάγκης και τις υπηρεσίες.
 
Επιδεινώνεται έτσι η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ΝΔ από την αρχή της διακυβέρνησής της οδηγώντας την κοινωνία σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση. Ένα στα τρία νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός νοικοκυριών και εργαζομένων που βιώνουν υλική στέρηση ενώ ανήκουν και σε μεσαία στρώματα.
 
Δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο εάν η κυβέρνηση έπαιρνε 4 βασικά μέτρα:
 
▶️ Ενίσχυση των νοικοκυριών στην πανδημία, με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για 1,9 εκ. νοικοκυριά, τον Ιούνιο του 2020.
 
▶️ Δωρεάν ρεύμα και δωρεάν επανασυνδέσεις παροχών σε όσους επλήγησαν από την πανδημία, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2020 με τροπολογία που απορρίφθηκε.
 
▶️ Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 €, αντί για τα «ψίχουλα» του 2% από το 2022 και την καταρράκωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.
 
▶️ Στοχευμένες μειώσεις στη φορολογία καυσίμων, όπως προτείνει τώρα η Κομισιόν κατά της ακρίβειας, και όπως είχε πρόσφατα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που και πάλι απορρίφθηκε από τη ΝΔ.
Η κυβέρνηση μέσα στην ενεργειακή κρίση, ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ, απεμπολώντας κάθε δυνατότητα ελέγχου των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Δίνει 500 εκατομμύρια για επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού, όταν μόνο η επιβάρυνση από την αύξηση της τιμής του ρεύματος είναι 1 δις μέχρι την άνοιξη του 2022.
 
Επαναφέρουμε την πρότασή μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται μπροστά μας, για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί, για να μην ξαναζήσουμε τους θανάτους συμπολιτών μας από τις αναθυμιάσεις των μαγκαλιών ή από τις φωτιές από τα κεριά για να διαβάζουν το βράδυ.
 
Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει στα νοικοκυριά που τα εισοδήματά τους επλήγησαν από την πανδημία και από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς), κατά τα έτη 2020 και 2021, δωρεάν ρεύμα 150-300 kwh μηνιαίως, ανάλογα με τη σύνθεση των νοικοκυριών, ως το τέλος του 2022 και να τα εντάξει στο χαμηλότερο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, Τέλος, να τους επιτρέψει να επανασυνδέσουν τυχόν διακοπές ηλεκτρικής παροχής άμεσα και δωρεάν, ρυθμίζοντας τις οφειλές τους με φιλικούς όρους.
Αν η κυβέρνηση απορρίψει και πάλι την πρότασή μας, η ευθύνη της απέναντι στην ελληνική κοινωνία θα είναι μεγάλη και θα κριθεί γι αυτό.