Ομιλία στην κατά τη Β’ ανάγνωση του εργασιακού Νομοσχεδίου στη Βουλή

 

 
Όλοι οι φορείς απορρίπτουν τις αντεργατικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, οι βουλευτές της ΝΔ δείχνουν εμφανέστατη απροθυμία να το υποστηρίξουν και οι πιο παλιοί και έμπειροι βουλευτές δεν θέλησαν να το εισηγηθούν. Ελπιδοφόρα η έγερση της κοινωνίας χτες στα πρωτοφανή, εδώ και πολλά χρόνια, μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια.
 
Η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποσύρει τις αντεργατικές ρυθμίσεις, όπως ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, με την κύρωση ευρωπαϊκών για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής είναι η πρόφαση εκσυγχρονισμού, αλλά ακυρώνεται πλήρως από το δεύτερο μέρος, όπου η ουσιαστική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η δεκάωρη καθημερινή εργασία στην πλήρη απασχόληση και το σπαστό ωράριο στην μερική απασχόληση καταρρακώνουν τις δυνατότητες αφιέρωσης ποιοτικού χρόνου από τους γονείς στα παιδιά τους στη διάρκεια της εβδομάδας και τις Κυριακές.
 
Τα ΜΜΕ προβάλλουν καθημερινά τον κ. Χατζηδάκη και τις κυβερνητικές απόψεις χωρίς να δίνουν ούτε μισή ώρα σε φορείς για να εκφράσουν αντίλογο. Κι όμως, η κοινωνία σε ποσοστό 65-70% απορρίπτει το νομοσχέδιο.
Καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο προστασίας των εργοδοτών κι όχι των εργαζομένων. Και μάλιστα μιας ελίτ εργοδοτών, όχι των μικρομεσαίων της μεσαίας τάξης. Το νομοσχέδιο υπαγορεύτηκε από αυτή την ελίτ και από τις τράπεζες, στις οποίες η ΝΔ χρωστάει 340 εκ. δανεικά κι αγύριστα.
 
Οι αντεργατικές διατάξεις που πλήττουν κυρίως νέους εργαζόμενους και γυναίκες, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στοχεύουν σε φθηνή και ελαστική εργασία, κατάργηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών, δηλ. του ΣΣΕΠΕ.
 
Καταργείται το οκτάωρο, καθώς με ατομική σύμβαση εργοδότη-εργαζόμενου καθιερώνεται το δεκάωρο και τις δύο επιπλέον ώρες ο εργαζόμενος θα τις πληρώνεται με ρεπό και όχι με χρήμα. Όλοι οι φορείς, και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ δήλωσαν ότι όποιος κάνει υπερωρίες τις κάνει για να αυξήσει το μισθό του, αφού το 80% των Ελλήνων εργαζομένων παίρνουν μέχρι 1.000 ευρώ. Μια εργαζόμενη μητέρα που με 1000 € δεν μπορεί να ζήσει την οικογένειά της θέλει να κάνει υπερωρίες για να φθάσει τα 1.200. Με το νέο νόμο, και θα παραμείνει στα 1000 €, και θα χάσει επιπλέον τις ώρες με την οικογένειά της που της εξασφάλιζε η ευρωπαϊκή οδηγία.
 
Η κυβέρνηση υλοποιεί το καταστροφικό σχέδιο Πισσαρίδη: φθηνή εργασία, μείωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι ζόμπι, μείωση κόκκινων δανείων επιχειρήσεων και πολιτών με τον πτωχευτικό νόμο και απώλεια της πρώτης κατοικίας, επαναλαμβάνοντας τα μνημονιακά σχέδια του 2012-14. Σχέδια που μας έριξαν στα βράχια, εκτινάσσοντας όλους τους δείκτες ανισότητας που ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε θεαματικά στην περίοδο 2015-19:
 
• Τον δείκτη εισοδηματικής ανισότητας (Gini) που από 34,5% το ‘14 ρίξαμε στo 31% το ‘19.
• Τον κίνδυνο φτώχειας, που από 22,1% το ‘14 έπεσε σε 17,9% το ‘19
• Την παιδική φτώχεια, που από 25,5% το ‘14 ρίξαμε σε 21,1% το ‘19
• Την υλική στέρηση των παιδιών, που έπεσε από 23,8% το ‘14 στο 17,6% το ‘19
• Την ανεργία, που από 26,0% το Δεκέμβριο του ‘14 έφτασε το 17,3% το ‘19.
 
Ο νέος εργασιακός νόμος θα εκτοξεύσει και πάλι όλους αυτούς τους δείκτες, θα φέρει βέβαιη ύφεση και όχι ανάπτυξη, μείωση εισοδημάτων και μείωση κατανάλωσης, θάνατο της αγοράς με κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως λέει και η ΓΣΒΕΕ, αύξηση της ανεργίας, με χάσιμο 150.000 θέσεων εργασίας, αύξηση της φτώχειας και αύξηση των ανισοτήτων.