Ομιλία στην εκδήλωση στα Άνω Λιόσια από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής

Θέμα: “Η διάλυση του κοινωνικού κράτους στα χρόνια της πανδημίας”, μαζί με τον Ανδρέα Νεφελούδη

 

▶️ Στην εκδήλωση που έγινε χθες στα Άνω Λιόσια από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής με θέμα “Η διάλυση του κοινωνικού κράτους στα χρόνια της πανδημίας” , και όπου συμμετείχα ως ομιλήτρια μαζί με τον Ανδρέα Νεφελούδη, πρώην αναπλ. υπουργό Κοινωνικής Πολιτικής και πρ. Γ.Γ. Υπουργείου Εργασίας, μίλησα για τα εξής θέματα:
 
• Το κοινωνικό κράτος πλήττεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με δύο τρόπους: με τη μείωση του προΰπολογισμού και με την ιδιωτικοποίηση στην παιδεία, τη υγεία και την πρόνοια. Τα δημόσια αγαθά πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και αυτό απαιτεί έναν γενναίο προΰπολογισμό. Η Ισπανία επενδύει το 60% του προΰπολογισμού της για το κοινωνικό κράτος.
 
• Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιλαμβάνεται αύξηση του προΰπολογισμού αλλά και προσλήψεις με μόνιμους διορισμούς ειδικά στους τομείς της υγείας και της παιδεία, καθώς η ποιότητα των υπηρεσιών εξαρτάται και από τον αριθμό των ανθρώπων που τις παρέχουν.
 
• Η Αριστερά πρέπει να προνοεί για ενδεχόμενες κρίσεις. Η πρόταση μας περιλαμβάνει μέτρα όχι μόνο για τους ακραία φτωχούς και τους παραδοσιακά ευάλωτους, αλλά για όλους τους πολίτες που μπορεί να βρεθούν πληττόμενοι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Προτείνουμε το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, όπου το κράτος διαπιστώνει ποιοί πλήττονται και τους συνδράμει ανεξάρτητα από τα μέχρι τότε εισοδήματα τους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο φροντίδας, υγείας, πρόνοιας .Δωρεάν υπηρεσίες σημαίνει ότι ο πολίτης δεν χρειάζεται να τις πληρώσει από την τσέπη του. Έτσι ο καθένας θα αισθανθεί ασφάλεια για το παρόν και το μέλλον.
 
• Για άμεση βοήθεια σε όσους πλήττονται, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημιουργεί μεγάλα δίκτυα σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για υγειονομική φροντίδα και τρόφιμα, όπως είχαμε κάνει το 2010-14, αλλά και για να βοηθά τους πολίτες να διεκδικούν τις παροχές που δικαιούνται και που για ασήμαντες αφορμές τους στερούν.
 
• Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδρύσει την Ειδική Γραμματεία Ρομ, την οποία κατήργησε η ΝΔ ήδη από τις πρώτες ημέρες τπου έγινε κυβέρνηση. Αυτό αποδεικνύει ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να πάρει μέτρα για να βελτιωθεί η ζωή των Ρομά στους τομείς εργασία, παιδεία, στέγαση, υγεία, ούτως ώστε να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρπεπώς και να μην καταλήγουν μοιραία στην παραβατικότητα.