Ομιλία μου στην Ολομέλεια επί του Σ/Ν του Υπ. Πολιτισμού «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις»

 

Το νομοσχέδιο συζητείται σε μια στιγμή που η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί προσβάλλει τα πανανθρώπινα σύμβολα και την ιστορία τους. Αλλά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσβάλλει με αυτό το Σ/Ν και τα δικά μας μνημεία, είτε της νεότερης ιστορίας μας και της νεωτερικότητας είτε της αρχαίας ιστορίας.

 

Το Ακροπόλ ένα μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής μας ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού, είναι από τα λίγα πολυώροφα κτίρια της περιόδου 1929 όταν η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου επιτρέπει για πρώτη φορά την επέκταση της πόλης, ώστε η Αθήνα-χωριό με χαμηλά σπίτια να γίνει μεγαλούπολη, εκεί που ήταν ένα χωριό με διώροφα χαμηλά σπίτια. Η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, αρχίζει τους επικοινωνιακούς πομφόλυγες του μεγαλοϊδεατισμού, δηλώνοντας ότι το Ακροπόλ θα αποτελέσει τμήμα του συγκροτήματος «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο – Πολυτεχνείο – Ακροπόλ». Στόχος να γίνει το Πολυτεχνείο μουσείο για να σβήσει από τη μνήμη ως το υπέρτατο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, σύμβολο της αντίστασης του λαού μας κατά της χούντας. Όσους νόμους Χρυσοχοϊδη κι αν ψηφίσετε, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Ακολούθησε η μεγάλη «έμπνευση» υπόγεια σύνδεσης Μουσείου – Ακροπόλ, για να πηγαίνουν σε δεξιώσεις οι αξιωματούχοι του πολιτισμού. Προς τι άραγε η μυστικότητα; Και, τέλος, η σημερινή πρόταση του Σ/Ν για ένα ΝΠΙΔ, με διορισμούς ημετέρων στο ΔΣ, χωρίς γνώση των πολιτιστικών ζητημάτων, και χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή που ορίζεται μέσα από δημόσια πρόσκληση. Εμείς δεσμευόμαστε όταν επιστρέψουμε στην κυβέρνηση, να επαναφέρουμε το Ακροπόλ, στον πραγματικό του ρόλο.

 

Σε ό,τι αφορά στα απαράδεκτα άρθρα 20- 25 του νομοσχεδίου εδώ επιχειρείτε κάτι αδιανόητο. Απεμπολείτε το αποκλειστικό δικαίωμα του κράτους στη διαχείριση και εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποκλείοντας το ΤΑΠ από την κατασκευή και πώληση αντιγράφων μνημείων και έργων της αρχαιότητας και εκχωρείτε τα αντίγραφα του αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας σε ιδιώτες. Ζημιώνετε, έτσι το κράτος με την απώλεια τεράστιων εσόδων μαζί με τα τεράστια έσοδα που προκύπτουν από την απεικόνιση των αρχαιολογικών τόπων και μνημείων. Κι από την άλλη ευτελίζετε τα μνημεία του τόπου μας. Φανταστείτε όλο αυτό το «κιτσαριό» που θα προκύψει από την παραγωγή «πειραγμένων» αναπαραστάσεων από ιδιώτες. Διπλή η ζημιά: Και ευτελισμός των πανανθρώπινων μνημείων και αρχαιολογικών θησαυρών, και απώλεια τεραστίων εσόδων για το κράτος. Όταν ξέρουμε ότι τα αντίγραφα του Λούβρου, του Μουσείου του Καΐρου, του British Museum, ακόμα και του Μουσείου της Ακρόπολης, αποφέρουν τόσα έσοδα ώστε χρηματοδοτούν την ελεύθερη είσοδο στα μουσεία αυτά.

 

Ελάχιστοι βουλευτές της συμπολίτευσης παρακολουθούν τη σημερινή συζήτηση. Είναι προφανές ότι ο πολιτισμός είναι έξω από τα ενδιαφέροντα των βουλευτών της ΝΔ, έξω από τη λογική τους.

 

Εγώ πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτεψε τα δικαιώματα του δημοσίου επί των μνημείων, αλλά και των ίδιων των μνημείων που δεν έχουν φωνή. Ενώ η Νέα Δημοκρατία και καταστρέφει τα μνημεία όπως κάνει με το μετρό Θεσσαλονίκης, παρά τις διεθνείς επιστημονικές αντιδράσεις, και ξεπουλάει την εικόνα τους, την υπόστασή τους την ταυτότητά τους για πάσα χρήση. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να κάνει καθεστώς την εμπορευματοποίηση των μνημείων και των συμβόλων της χώρας από τον οποιονδήποτε ιδιώτη χωρίς να δίνει κανένα λογαριασμό στον ιδιοκτήτη τους, δηλαδή στο κράτος, καταστρατηγώντας το δικαίωμά του να έχει λόγο για τη χρήση των συμβόλων του.

 

Εμείς, κα Υπουργέ, δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα επαναφέρει και θα κατοχυρώσει πλήρως τα συγκεκριμένα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού όταν ξαναγίνει κυβέρνηση, καταργώντας τη συγκεκριμένη διάταξη εφόσον αύτη ψηφιστεί.