Ομιλία μου στην επιτροπή της Βουλής για το επίδομα γέννησης (22-1-10)

 

 

Ψηφίζουμε το επίδομα γέννησης των 2.000 Ευρώ και σας καλωσορίζουμε στην λογική των παροχών και επιδομάτων που τόσο κατασυκοφαντήσατε προεκλογικά. Τα επιδόματα και οι παροχές είναι η ουσιαστική παρέμβαση του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν υπάρχει κοινωνία ισότητας χωρίς τις κοινωνικές παροχές.

 

 

Έχουν αναπτυξιακή διάσταση, δηλαδή κάθε ευρώ που δίνεται από το κράτος επιστρέφει στην οικονομία πολλαπλασιασμένο επί 1,3, γιατί αυξάνει την ζήτηση και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Αποδείχτηκε αυτό περίτρανα με το κοινωνικό μέρισμα που περικόψατε κατά 600 εκ. τώρα στις γιορτές με αποτέλεσμα να πέσει ο τζίρος στην αγορά μέχρι 25%, όπως λένε οι αρμόδιοι φορείς. Βέβαια, τα 2.000 ευρώ δεν είναι κίνητρο να κάνει παιδιά το ζευγάρι που έχει εισόδημα 60.000 και σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα πάρει το επίδομα.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018, της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό, με πρόεδρο την Σία Αναγνωστοπούλου,  που υιοθετήθηκε από την ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, προϋποθέσεις της παρέμβασης στο δημογραφικό είναι:

 

  1. Η ανάκαμψη της οικονομίας
  2. Η μείωση της ανεργίας και καλές δουλειές για όλους
  3. Η αύξηση των αμοιβών για τους νέους και
  4. Η  ανάπτυξη της πρόνοιας
  1. Εμείς παραλάβαμε το 2015 μια οικονομία που είχε χάσει το 25% του ΑΕΠ της μέσα σε 4,5 χρόνια παραδώσαμε ανάπτυξη  1,9%,με τάση  αυξητική σε μια Ευρώπη σε πτωτική τροχιά. Υποσχεθήκατε ανάπτυξη 4% και το μειώσατε σε 2,8% μόλις εκλεγήκατε.
  2. Μειώσαμε την ανεργίααπό 27 σε 17,5%. Δημιουργήσαμε 350.000 νέες θέσεις εργασίας με το 70 % αυτών να είναι πλήρους απασχόλησης. Τους τελευταίους μήνες έχουμε αρνητικό ισοζύγιο και αύξηση της ανεργίας.
  3. Επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις με συλλογικές διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών σε πολλούς κλάδους. Τις καταργήσατε με αποτέλεσμα την μείωση των μισθών.

Αυξήσαμε το 2019 τον κατώτατο μισθό από τα 586 στα 650 ευρώ και καταργώντας τον υποκατώτατο. Δεν τον αυξάνετε το 2020 ούτε κατά το διπλάσιο της ανάπτυξης του 2,8%, δηλαδή χάνουν όλοι 35 €. Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρέσυρε τα επιδόματα που εξαρτώνται από αυτόν (μητρότητας, ανεργίας). Δεν συνεχίζετε αυτήν την αύξηση.

 

Για το δημογραφικό όμως που δεν αντιμετωπίζεται με τα 2000 ευρώ καταθέτουμε σχετική τροπολογία ώστε να δοθεί η 6μηνη επιδότηση του ΟΑΕΔ και στις εργαζόμενες μητέρες με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.

 

Ψηφίζουμε το άρθρο 2 και καταθέτουμε τροπολογία για την εφ’ άπαξ καταβολή του δικαιώματος  στους δικαιούχους αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού.

 

Διαφωνούμε με το άρθρο 7, δηλαδή με την προϋπόθεση δωδεκαετούς παραμονής στη χώρα αποκλείει ένα μεγάλο μέρος οικογενειών που διαβιούν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα, εργάζονται και φορολογούνται εδώ. Αντιβαίνει σε βασικές αρχές του Ενωσιακού Δικαίου, όπως ανέφερε ο συνήγορος του πολίτη.  

 

Καταψηφίζουμε το άρθρο 7 και καταθέτουμε τροπολογία ώστε να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ των δικαιούχων και απαιτούμε για όλους υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το έτος πριν τη γέννηση του παιδιού.

 

 

Με το άρθρο  15 τροποποιείται το επίδομα παιδιού και με το άρθρο  17  τροποποιείται το επίδομα στέγασης.

 

Πρόκειται για άρθρα που εισάγουν όρους και προϋποθέσεις ώστε να μειωθούν οι δικαιούχοι 3 επιδομάτων που πραγματικά αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα, καταπολεμώντας την υπογεννητικότητα στη χώρα μας. Είναι τα επιδόματα που για πρώτη φορά εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ (επίδομα στέγασης και ΚΕΑ) ή αναβάθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ (επίδομα παιδιού).

 

Πράγματι, μέσα στην κρίση αυξήσαμε τον προϋπολογισμό της πρόνοιας από τα 790 εκατομμύρια στα 3,5 δις, ενώ ταυτόχρονα μετατρέψαμε συνολικά  το προνοιακό κράτος σε ψηφιακό και διαφανές, ασπίδα κατά των πελατειακών σχέσεων. 1,4 δις αφορούν το παιδί.

 

  • 1,1, δις για επίδομα παιδιού σε 1.660.000 παιδιά, 900.000 οικογένειες από 650 εκ. σε 1.400.000 παιδιά το 2015
  • 270 εκ για 156.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, από 79.000 το 2015.  Το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά που ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις των παιδιών. Είπατε ότι ήταν δικό σας κατόρθωμα.
  • 71 εκ για 185.000 καθημερινά ζεστά γεύματα σε δημοτικά σχολεία. Αυτό είναι μέτρο για την σχολική διαρροή, όχι η τιμωρία των παιδιών.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 300 εκατομμύρια του επιδόματος στέγης  που αφορούν  667.000 άτομα και επιπλέον 200 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

 

Με το Σχέδιο Νόμου κόβετε τα επιδόματα παιδιού και στέγης αν ένα από τα παιδιά της οικογένειας επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών (άρθρα 15, 17 και 29).

 

Πρόκειται για ένα μέτρο τιμωρητικό, αντιπαιδαγωγικό και  αντιεκπαιδευτικό που πιστεύουμε βαθιά ότι προσκρούει στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Είναι  ντροπή να υπογράφουν οι υπουργοί παιδείας και κοινωνικών υποθέσεων την καταπάτηση του δικαιώματος των παιδιών  σε αξιοπρεπή διαβίωση.

 

Καταψηφίζουμε τα άρθρα 15, 17 και 29.

 

Είπαμε χτες, κατά τη διαβούλευση των φορέων, ότι «το myschool προσφέρει τον μηχανισμό διασύνδεσης της σχολικής φοίτησης  και λήψης επιδομάτων», όπως γίνεται σήμερα με το ΚΕΑ και μπορούμε να παρεμβαίνουμε όταν το παιδί δεν φοιτά κανονικά για να ξαναενταχθεί στο σχολείο και όχι να περιμένουμε να μείνει από απουσίες για να τιμωρήσουμε την οικογένειά του.

 

Με τα άρθρα 7 και 15 – 18 περικόπτονται τα επιδόματα γέννησης, παιδιού και στέγασης ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών.

 

Θεωρούμε απαράδεκτο να διαχωρίζονται τα παιδιά ανάλογα με την καταγωγή τους. Η μόνιμη και νόμιμη διαμονή των γονιών των παιδιών πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία για το σύνολο των γονέων σε ότι αφορά τα επιδόματα  στέγασης και παιδιού όπως γίνεται σήμερα, με την απαίτηση για όλους πενταετούς υποβολής φορολογικής δήλωσης. Το εφάπαξ επίδομα γέννησης πρέπει να δίδεται σε όλους με την απαίτηση φορολογικής δήλωσης του τελευταίου χρόνου πριν την αίτηση, όπως γίνεται στο ΚΕΑ. 

 

Σε ότι αφορά το άρθρο 29, μετονομάζετε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα χωρίς να αλλάζετε τίποτε άλλο στις προϋποθέσεις ή τη διαδικασία χορήγησης.

 

Η μετονομασία γίνεται με σκοπό να παραπέμψει στο αποτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα του 2014 για 30.000 δικαιούχους και να οικειοποιηθείτε το ΚΕΑ, το οποίο δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας 700 εκατομμύρια για 650.0000 συμπολίτες που είχαν αφεθεί στην ακραία φτώχεια και στην τύχη τους μέχρι το 2015. Για το αποτυχημένο ΕΕΕ του 2014 έκανες αίτηση μια φορά τον χρόνο με βάση την φορολογική δήλωση, δηλαδή για εισοδήματα 1,5 -2 χρόνια πριν. Καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση της οικογένειας.

 

Πρόκειται για τα γνωστά επικοινωνιακά παραμύθια της ΝΔ για να σβήσει από την συλλογική μνήμη τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ταυτόχρονα τα οικειοποιείται. Καταψηφίζουμε το άρθρο 29.

 

Με το άρθρο 21 στο Διοικητικό Συμβούλιο Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) μειώνετε τον αριθμό των μελών του Δ.Σ. από 11 που ίσχυε με την υφιστάμενη νομοθεσία, σε 7. Καταργείτε εκπροσώπους φορέων (ΠΟΕΔΗΝ, Σύνδεσμος Ελλήνων Κοινωνικών Λειτουργών)  και τα πέντε μέλη τα ορίζει ο Υπουργός Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων που ελέγχει έτσι πλήρως το Δ.Σ. Το καταψηφίζουμε και ζητάμε να ισχύσει η υφιστάμενη νομοθεσία.