Ομιλία για το Σ/Ν του Υπ. Εργασίας για το ασφαλιστικό σύστημα στην ολομέλεια της Βουλής, (26-2-2020)

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Πριν λίγο ο κ. Βρούτσης ζήτησε το λόγο να μας απευθυνθεί γιατί ένιωσε την ανάγκη να μας πει, να μας εξηγήσει, να μας εξομολογηθεί οκτώ λόγους για τους οποίους όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν με το νομοσχέδιό του αλλά δεν το γνωρίζουν και γι αυτό δεν το ψηφίζουν. Αυτή την παρέμβασή του, πώς να τη χαρακτηρίσω; Κρίση απόδρασης από τη δυσάρεστη πραγματικότητα του κοινοβουλίου ή κρίση μεγαλείου; Δεν ξέρω και δεν είμαι ειδικός επ’ αυτού.

 

Όμως κ, Βρούτση, αυτό που ρωτάει κάθε συνταξιούχος σήμερα είναι αν θα πάρει στην τσέπη του παραπάνω χρήματα από αυτά που του έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Με το νομοσχέδιο της Ν.Δ., 9 στους 10 συνταξιούχους δεν θα δουν καμία αύξηση στην τσέπη τους. 2,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ αύξηση στην τσέπη τους σε σύνολο 2,6 εκ. συνταξιούχων.

 

Ποιοι θα δουν;

 

α) οι 70.000 «νέοι» συνταξιούχοι που βγήκαν μετά τον Μάιο του 2016 στη σύνταξη και γι αυτούς θα δοθούν 70 εκατομμύρια υπό τον όρο ότι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας.

β) 250.000 παλιοί συνταξιούχοι που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ πριν το 2016. 

 

Οι αυξήσεις βέβαια που διαφημίσατε στα κανάλια είναι για ελάχιστους. Για να πάρει κανείς 252 ευρώ αύξηση το μήνα πρέπει να είχε συντάξιμο μισθό 3.500 ευρώ το μήνα και 40 χρόνια ασφάλισης.  Όλοι , αντίθετα, οι συνταξιούχοι, και τα 2,6 εκατομμύρια, θα δουν μειώσεις από την κατάργηση της 13ης σύνταξης που και εσείς ψηφίσατε πέρυσι στις 15/5/2019. Επί λέξει ψηφίσατε στο άρθρο 120 του ν. 4611/2019: «Στους δικαιούχους σύνταξης …………… χορηγείται, από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος, δέκατη τρίτη (13η) σύνταξη». Να την κρατήσει υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης και στη ΔΕΘ. Αλλά όταν πρόκειται για συνταξιούχους ο κύριος Μητσοτάκης ξεχνάει εύκολα.

 

Πέρσι δόθηκαν ως 13η σύνταξη 970 εκατομμύρια. Αυτά θα λείψουν από την τσέπη 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Θα λείψουν όμως και από τους ανασφάλιστους υπερήλικες οι οποίοι πέρυσι πήραν 360 ευρώ και φέτος τίποτε. Και είναι η δεύτερη φορά που ο κύριος Βρούτσης κόβει τη 13η σύνταξη. Η πρώτη ήταν στο 2ο  μνημόνιο, επτά χρόνια πριν,  το Νοέμβριο του 2012. Σήμερα την ξανακόβει ενώ δεν είμαστε πια στα μνημόνια. Κόβει 970 εκατομμύρια από όλους τους συνταξιούχους. Βλέπετε, ο κύριος Βρούτσης χτυπάει πάντα δύο φορές.

 

Εδώ και δύο μήνες  ζήσαμε μία τεράστια επικοινωνιακή εξαπάτηση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έδινε δήθεν, επιτέλους, στους συνταξιούχους όσα τους έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποτιμάτε την οργή των συνταξιούχων όταν θα διαπιστώσουν την απάτη. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι το πίστεψε και ο υπουργός και οι βουλευτές του που έφτασαν να αλληλοσυγχαίρονται στις επιτροπές.

 

Δυστυχώς, οι αριθμοί είναι ανελέητοι: Τα μέτρα που παίρνετε για τις συντάξεις κοστίζουν 370 εκατομμύρια ενώ αυτά που καταργείτε κοστίζουν 970 εκατομμύρια. Έτσι αποτυπώνεται πόσα θα χάσουν οι συνταξιούχοι.

 

Και το χειρότερο: τι δείχνει η αναλογιστική μελέτη που καταθέσατε; ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη τα επόμενα 40 χρόνια θα μειώνεται κάθε χρόνο. Παράδειγμα: Για το 2020, με το νόμο Κατρούγκαλου, συνταξιούχο με πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση θα έπαιρνε το χρόνο 9.800 €, ενώ με το νομοσχέδιο Βρούτση 9.600, 120 € λιγότερα. Δηλαδή οι συνταξιούχοι θα παίρνουν λιγότερα χρήματα από ό,τι έπαιρναν με το νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό φάνηκε και στον φετινό προϋπολογισμό όπου έχετε βάλει 200 εκατομμύρια λιγότερα. Είναι ακριβώς ότι ζητούσαν οι θεσμοί και το ΔΝΤ και το υλοποιείτε και αυτό ενώ είμαστε πια εκτός μνημονίων και μάλιστα το υλοποιείτε με άδικο τρόπο εις βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων. Από το 2009 μέχρι το 2015 κόπηκαν από τον κ. Βρούτση 4 δις από τις συντάξεις και σήμερα, χωρίς μνημόνιο, ξανακόβονται.  

 

Εξαπάτηση 2η: Το ολοκαίνουργιο νομοσχέδιο του κυρίου Βρούτση, η τεράστια μεταρρύθμισή του είναι μία κακή αντιγραφή και μεροληπτική τροποποίηση της Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ. Το είπαν οι κοινωνικοί φορείς, το πιστοποιεί το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τα αποθεματικά των ταμείων λεηλατημένα (χρηματιστήριο, PSI κλπ), βρήκε ένα σύστημα έτοιμο να καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα, χωρίς να είναι δυνατόν να πληρωθούν οι συντάξεις. Και βρήκε ένα σύστημα που χαρακτηριζόταν από άδικη μεταχείριση μεταξύ των ασφαλισμένων και εκτεταμένες ανισότητες.

 

Το σημερινό νομοσχέδιο διατηρεί μεν τη δομή του Ενιαίου φορέα και των ενιαίων κανόνων, αλλά καταργεί την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανεμητικότητας. Έτσι κάνει ουσιαστικά πολλά βήματα πίσω.

 

Εξαπάτηση 3η: Για να φανεί ο κ. Βρούτσης ότι υποστηρίζει τον ενιαίο φορέα που στο παρελθόν κατήγγειλε, επιχειρεί μία επί χάρτου συγχώνευση του ΕΦΚΑ και του επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ). Αυτή η συγχώνευση θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων. Ήδη, παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, οι εκκρεμότητες αυξάνουν κάθε μήνα. Σας αφήσαμε τον Ιούνιο του 2019  107.000 εκκρεμότητες σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές και εφάπαξ. Μέσα σε επτά μήνες μαθαίνουμε ότι τις φτάσατε πάνω από 160.000. Σας προκαλώ να φέρετε τα αντίστοιχα έγγραφα των δύο φορέων σήμερα, όπως αυτά που καταθέτω για τον Ιούνιο του 2019.

 

Εξαπάτηση 4η: Ασφαλιστικές εισφορές – η «ελευθερία» του ασφαλισμένου κατά Βρούτση. Μας ρωτάτε αν γνωρίζουμε την αγορά, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Φαίνεται ότι εσείς δεν γνωρίζετε ότι η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα ήταν αίτημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν πήρατε είδηση ότι χιλιάδες άνεργοι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, δικηγόροι, βρέθηκαν ανασφάλιστοι διότι ως άνεργοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές; Όλοι γνώριζαν όμως, εκτός από σας, ότι το σύστημα εισφορών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με τις αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις ήταν που οδήγησε σε δυσθεώρητα χρέη το ασφαλιστικό σύστημα. Σας το είπε και η ΓΣΕΒΕΕ ότι δεν είναι σωστό που καταργείτε τη σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα; Δεν ξέρει και η ΓΕΣΕΒΕΕ ποιους εκπροσωπεί; Επιλέξατε να αλλάξετε τις ασφαλιστικές εισφορές με τον πιο άδικο τρόπο. Παράδειγμα: Κάποιος με 70.000 ετήσιο εισόδημα θα καταβάλλει την ίδια εισφορά με αυτόν που έχει 7.000 εισόδημα,  δηλαδή θα καταβάλλουν και οι δύο 220 ευρώ. Αυτή είναι η δική σας κοινωνική δικαιοσύνη, η δική σας ταξική μεροληψία υπέρ των υψηλών εισοδημάτων. Εσείς ανοίγετε το δρόμο για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αφού τα υψηλά εισοδήματα απαλλάσσονται από εισφορές στη δημόσια ασφάλιση για να τα δώσουν στην ιδιωτική. Με αυτό τον τρόπο 9 στους 10 μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν 20% αύξηση των εισφορών τους. Αυτοί πληρώνουν τη μεγάλη μείωση των εισφορών του ενός υψηλοεισοδηματία. Καταργείτε την αναλογικότητα των βαρών που είναι αρχή του Συντάγματος, δηλαδή ότι ο καθένας πληρώνει ανάλογα με τις δυνατότητες του. Αυτή την αρχή της αναλογικότητας την κρατάτε «αλά καρτ» μόνον για τους μισθωτούς. Αδιαφορείτε αν τροφοδοτείτε με αυτόν τον τρόπο τα ελλείμματα στο δημόσιο σύστημα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το υποθηκεύετε εκ νέου. Η εξαπάτηση κάποια ώρα αποκαλύπτεται και τότε η οργή θα είναι μεγάλη.